21 Δεκ 2024
READING

Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

7 MIN READ

Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok έχει εδραιωθεί ως ένα από τα κορυφαία social media της γενιάς Z, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση παγκοσμίως. Το γρήγορο και διασκεδαστικό περιεχόμενό της ανταποκρίνεται τόσο στα ενδιαφέροντα όσο και στη βραχεία διάρκεια της προσοχής των θεατών.

Το TikTok έχει απίστευτα ισχυρή δέσμευση και αφοσίωση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Γενιάς Ζ. Τα μέλη αυτής της γενιάς το χρησιμοποιούν όχι μόνο για να διασκεδάσουν, αλλά και για να μάθουν και να συζητήσουν για πιο σημαντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτική και οι ειδήσεις. Και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες προσφέρουν, επίσης, τέτοιο περιεχόμενο, αλλά το μοναδικό στυλ και η αισθητική των βίντεο του TikTok είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους χρήστες των νεότερων ηλικιών.

Η επιτυχία του Tik Tok οφείλεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει περιεχόμενο για όλους τους χρήστες. Το περιεχόμενο βίντεο του TikTok δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και ένας οδηγός πωλήσεων, έτσι τα brands που επιθυμούν να προσεγγίζουν κυρίως το νεότερο κοινό, το οποίο διασκεδάζει από το περιεχόμενο και την ποικιλομορφία των δημιουργών που παρέχει το Tik Tok, μπορεί να στραφεί στην εφαρμογή για προσέλκυση αυτών των πελατών.

Κάτι που έχει σημειώσει σταθερή αύξηση της χρήσης στην πλατφόρμα είναι το περιεχόμενο που βασίζεται στη βιωσιμότητα. Οι μάρκες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το θέμα στις στρατηγικές τους ως έναν τρόπο να συνδεθούν με την επιθυμητή ομάδα πελατών Gen Z μέσω ενός νέου μέσου επικοινωνίας. Οι καταναλωτές της γενιάς Ζ είναι αισθητά πιο ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για θέματα βιωσιμότητας και είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη. Πολύ συχνά επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε βιώσιμες εναλλακτικές και προϊόντα, ενώ ακριβώς γι’ αυτό εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά μεταχειρισμένων και vintage ρούχων  από καταναλωτές αυτής της ηλικιακής ομάδας.

H αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αποτελεί εν μέρει μια επιλογή ηθικά φορτισμένη, μία δήλωση εναντίον των πρακτικών που ακολουθούν οι αλυσίδες του fast fashion προκειμένου να παράγουν μαζικά πολλά και φθηνά ρούχα, μια διαμαρτυρία στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη βιομηχανία της μόδας και στα sweatshops της Ασίας· η επαναχρησιμοποίηση και το upcycling είναι κατεξοχήν πρακτικές βιωσιμότητας.

Το TikTok επηρεάζει τη σύνδεση που έχουν οι μάρκες με το κοινό τους, όσον αφορά τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής και αισθητικής. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζουν μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τις ευρύτερες αξίες και τους σκοπούς τους γύρω από τη βιωσιμότητα και την υπευθυνότητα. Το περιεχόμενο που θα βρει κανείς στο TikTok δεν επικεντρώνεται μόνο στην κατανάλωση και την αγορά. Η εμφάνιση βίντεο DIY και vintage αγορών έχει προκαλέσει μια αλλαγή στο περιεχόμενο, που μετατρέπει τη βιωσιμότητα σε μια αισθητική επιλογή τρόπου ζωής.

Παρακάτω αναλύονται πέντε συγκεκριμένες λειτουργίες που έχουν ξεχωρίσει ως οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι επικοινωνίας των brands με τους καταναλωτές μέσω του TikTok για θέματα βιωσιμότητας.

Εκπαίδευση καταναλωτών

Αν και πολλοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν και να εμπλακούν με την βιωσιμότητα, είναι γεγονός ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο η υποπληροφόρηση για ζητήματα ανακύκλωσης, στατιστικών στοιχείων για την επιβάρυνση του πλανήτη και άλλων σημαντικών πληροφοριών για το sustainability. Έτσι, η εκπαίδευση αποτελεί βασικό μέρος της προώθησης της βιώσιμης κατανάλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν έχει διαφοροποιημένο χαρακτήρα και συχνά χρησιμοποιείται από τις μάρκες ως σημείο εκκίνησης για να εμπνεύσουν τους καταναλωτές να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ορισμένες μάρκες συνηθίζουν να μοιράζονται αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τα οποία, ναι μεν είναι σημαντικά και κρίσιμα, αλλά μπορεί να μην είναι ο τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή της νεότερης γενιάς. Ίσως πιο χρήσιμο να είναι να δίνονται τέτοιες πληροφορίες σε συνδυασμό με περιεχόμενο που έχει ως στόχο την ψυχαγωγία. Μερικές μάρκες, μάλιστα ζητούν από τους αγοραστές να στέλνουν προϊόντα προς ανακύκλωση με αντάλλαγμα πίστωση του καταστήματος, κάτι που καλύπτει και ορισμένες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνει ένα brand τα απορριπτόμενα ρούχα.

Συναισθηματική δέσμευση

Γενικά, μέσω του TikTok μπορούν να προσεγγιστούν εκπαιδευτικά ζητήματα με αστείο και ελκυστικό περιεχόμενο, κάνοντάς το σχετικό με τον καταναλωτή. Ειδικά η προσέγγιση της βιωσιμότητας μπορεί συχνά να φανεί ως ένα βαρύ θέμα, οπότε για να κρατήσει το κοινό της γενιάς Z αφοσιωμένο, μια μάρκα πρέπει να προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία υλικών Pangaia έπαιρνε στο δρόμο συνεντεύξεις από μέλη του κοινού με διασκεδαστικές και ελκυστικές ερωτήσεις, όπως τα ιδανικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για ένα puffer jacket. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να προσεγγίσει το θέμα της καινοτομίας και των βιοϋλικών με αισιόδοξο τρόπο, κάνοντας το θέμα πιο ελκυστικό στους θεατές.

Ο σκοπός αυτής της μεθόδου σχετίζεται πιθανότατα με τη συγκεκριμένη χρήση της εφαρμογής ως πλατφόρμας που βασίζεται στην ψυχαγωγία. Τα βίντεο που είναι είτε αισθητικά ευχάριστα είτε ψυχαγωγικά τείνουν να λαμβάνουν μεγαλύτερη συμμετοχή από τα εκπαιδευτικά. Ωστόσο, η σχέση με τους θεατές σε ένα πιο συναισθηματικό επίπεδο γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δύο.

Βέβαια, κάτι που έχει σημειωθεί είναι η τάση των εμπορικών σημάτων να πρωτοστατούν με ιδιότητες σχεδιασμού και στυλ πριν αναλάβουν εκπαιδευτικό ρόλο. Μόλις επιτυγχάνεται η επιθυμητή αισθητική τους, αρχίζουν στη συνέχεια να ασχολούνται με τις πηγές και τη φροντίδα των ενδυμάτων.

Πληροφορίες προϊόντων

Γενικά, υπάρχει μια σαφής αντίφαση μεταξύ μόδας και βιωσιμότητας, οπότε οι περισσότερες μάρκες μιλούν για ένα προϊόν που, ναι μεν στοχεύει να είναι βιώσιμο, αλλά δεν είναι πλήρως βιώσιμο. Το περιεχόμενο που στοχεύει να δώσει πληροφορίες για ένα προϊόν, όπως το υλικό ή η διαδικασία παραγωγής, μπορεί να εμφανίζεται ως μέρος της πλατφόρμας, με τις μάρκες να αναζητούν προσιτούς τρόπους για να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με συγκεκριμένα αντικείμενα. Σημαντική παράμετρος είναι να μπορούν οι χρήστες να ακολουθήσουν αβίαστα το μήνυμα, ενώ παράλληλα τους παρέχονται αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα ρούχα.

Τρόποι στόχευσης των καταναλωτών μέσω μιας μεθόδου που εστιάζει στο προϊόν θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την προσφορά περαιτέρω κειμένων στην περιγραφή του βίντεο ή την καθοδήγηση σε έναν σύνδεσμο στο βιογραφικό της εταιρείας στο TikTok, ο οποίος μπορεί να παρέχει μια διέξοδο για περαιτέρω έρευνα, χωρίς να κατακλύζει τον θεατή σε ένα σύντομο βίντεο.

Διαδραστικότητα

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους πελάτες είναι μια αξιόπιστη προσθήκη στη σελίδα μιας μάρκας και με την πρόσθετη αποτελεσματικότητα του viral marketing, η διαδραστικότητα είναι ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσουν οι μάρκες τους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση. Οι χορογραφίες του TikTok, οι προκλήσεις και τα ειδικά hashtags είναι αξιοσημείωτα μέρη της εφαρμογής, παρακινώντας τους χρήστες να δημιουργήσουν περιεχόμενο σχετικό με το μήνυμα μιας μάρκας.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η Pangaia, η οποία εισήγαγε την πρόκληση #PangaiaChallenge, κατά την οποία ζητήθηκε από τους χρήστες να υποβάλουν ένα βίντεο με τον εαυτό τους να χορεύει και με κάθε συμμετοχή θα φυτευόταν ένα δέντρο. Ως επιπλέον κίνητρο, μερικοί χρήστες θα κέρδιζαν ένα δώρο από τη μάρκα. Μόνο το hashtag συγκέντρωσε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια προβολές, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Influencers

Πολλές μάρκες συνεργάζονται με thought leaders, ανθρώπους της βιωσιμότητας ή άλλους επιδραστικούς χρήστες. Το καθαρά εκπαιδευτικό περιεχόμενο τείνει να έχει τη χαμηλότερη εμπλοκή, ενώ το περιεχόμενο που παράγεται σε συνεργασία με influencers έχει την υψηλότερη. Η συμπερίληψη ενός influencer δίνει μια διαφορετική οπτική των βιώσιμων πτυχών μιας μάρκας. Οι καταναλωτές μπορεί να θεωρήσουν αυτή την προσθήκη μιας τρίτης πηγής πιο αξιόπιστη, ενώ παράλληλα λαμβάνουν έμπνευση με προσανατολισμό στο προϊόν.

Λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση του TikTok στους νέους, την ανοδική πορεία της βιωσιμότητας στην ιεραρχία προτεραιοτήτων τους, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για πιο βιώσιμες συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, η εισαγωγή των μαρκών στο TikTok με στόχο την προώθηση των βιώσιμων αξιών και κινήσεών τους αποτελεί μια έξυπνη στρατηγική κίνηση. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέσο αυτό για προώθηση της διαφάνειας και την προβολή της δραστηριοποίησής τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους αγοραστές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.