23 Απρ 2024
READING

Πώς η Starbucks προσπαθεί να επικρατήσει στην Κίνα

3 MIN READ

Πώς η Starbucks προσπαθεί να επικρατήσει στην Κίνα

Πώς η Starbucks προσπαθεί να επικρατήσει στην Κίνα

Mε 5360 καταστήματα σε περισσότερες από 200 πόλεις στην Κίνα, τα Starbucks έχουν ήδη μια πολύ ισχυρή παρουσία στη χώρα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το brand, την οποία ωστόσο θέλουν να διατηρήσουν, καθώς βλέπουν τον ανταγωνισμό να αυξάνεται, με την είσοδο νέων παικτών στον χώρο.

Έτσι πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Meituan, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα delivery της Κίνας, που έχει 668 εκατομμυρια συνδρομητές και ένα μερίδιο 68,2% της κινεζικής αγοράς διανομής φαγητού. Χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, οι Κινέζοι πελάτες των Starbucks θα μπορούν να παραγγέλνουν το ρόφημά τους αλλά και να κάνουν κρατήσεις στα καταστήματα της αλυσίδας.

Μέχρι τώρα, τα Starbucks πρόσφεραν υπηρεσίες delivery μέσω της συνεργασίας τους με την πλατφόρμα της Alibaba Ele.me, που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής της Meituan. Αν και η συνεργασία με την Alibaba Group δεν τερματίζεται, δεν θα είναι πια αποκλειστική, ενώ από την πλευρά των Starbucks δηλώνουν ότι δε θα έπρεπε να αποτελεί εκπληξη ότι το brand θέλει να προχωρήσει σε περισσότερες συνεργασίες, που θα κάνουν επιπλέον πιο εύκολα προσιτές και διαθέσιμες τις υπηρεσίες του.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την ισχυροποίηση της Starbucks στην κινεζική αγορά, μιας και έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την εταιρεία: η πανδημία ανάγκασε πολλά καταστήματά της σε μεγάλες πόλεις να κλείσουν, οδηγώντας σε μια πτώση των πωλήσεών της κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα καταγγέλθηκε σε μια εφημερίδα ότι σε δύο καταστήματα χρησιμοποιήθηκαν ληγμένα συστατικά στα ροφήματα, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένους ελέγχους από τις τοπικές αρχές και σε προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού από την αμερικανική εταιρεία, σε περίπου 5000 από τα καταστήματά της.

Διαβάστε ακόμα: Η αλλαγή στρατηγικής των Starbucks και η συνεργασία με το Amazon

Επιπλέον, το brand έχει να αντιμετωπίσει και άλλους ξένους ανταγωνιστές, που εισέρχονται δυναμικά στην αγορά, όπως είναι η ιταλική Lavazza, που υποστηρίζεται από την κινεζική αλυσίδα εστιατορίων Yum China, αλλά και η καναδική Tim Horton, που επίσης επεκτείνεται.

Έτσι, η δυναμική επέκταση των δυνατοτήτων της Starbucks στον τομέα του delivery έχει ιδιαίτερη σημασία για το brand. Όπως λένε χαρακτηριστικά ειδικοί του χώρου, με τον ανταγωνισμό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, η εξίσωση είναι απλή: αν το όνομα Starbucks δεν υπάρχει σε κάποια απο τις μεγάλες πλατφόρμες delivery, οι πελάτες απλώς θα παραγγείλουν από κάποιον ανταγωνιστή.

Επιπλέον, μέσα από την πλατφόρμα Meituan, θα προσφέρεται και μια νέα υπηρεσία, που στόχο έχει να δώσει έναν αέρα exclusivity, αφού οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις για γευσιγνωσίες και σεμινάρια παρασκευής καφέ στα καταστήματα Starbucks.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.