28 Απρ 2024
READING

Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Ikea και άλλα 60 brands ζητούν συμφωνία για μείωση του πλαστικού

3 MIN READ

Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Ikea και άλλα 60 brands ζητούν συμφωνία για μείωση του πλαστικού

Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Ikea και άλλα 60 brands ζητούν συμφωνία για μείωση του πλαστικού

Περίπου 70 μεγάλα διεθνή brands συνυπογράφουν κοινή δήλωση που καλεί για μια διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από το πλαστικό.

Η ανακοίνωσή τους έρχεται ενόψει της Συνόδου της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών (UNEA 5.2), που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, στην οποία θα γίνουν διαπραγματεύεις για τη σύνταξη μιας συμφωνίας με στόχο να γίνει διαχείριση της κρίσης που προκαλεί στο περιβάλλον η ρύπανση από το πλαστικό.

Αν και η επιβάρυνση από τη χρήση του πλαστικού είναι γνωστή, εν τούτοις, η παραγωγή του επιταχύνεται, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Και παρόλο που η ανακύκλωση θεωρείται ένα σημαντικό όπλο για τη διοαχείριση του προβλήματος, όσον αφορά τα σκουπίδια από πλαστικό, φαίνεται ότι αν δεν περιοριστεί η παραγωγή του, είναι αδύνατο να περιοριστεί και η ρύπανση.

Εξάλλου, μέχρι στιγμής έχει ανακυκλωθεί λιγότερο από το 10% του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι τεχνολογίες της ανακύκλωσης που διαφημίζονται από τη βιομηχανία των πλαστικών ελάχιστα μπορούν να κάνουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιπλέον, με τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, το πρόβλημα επιτάθηκε: 8 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών από πλαστικό που σχετίζεται με την πανδημία έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον, με τους 25.000 τόνους να βρίσκονται μέσα στους ωκεανούς.

Στην κοινή ανακοινωσή τους, τα brands σημειώνουν: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για να εδραιώσουμε μια φιλόδοξη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία για συστημικές λύσεις και θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μια παγκόσμια κυκλική οικονομία. Η UNEA 5.2 είναι η αποφασιστικής σημασίας, πιο ευνοϊκή στιγμή για να αλλάξουμε πορεία στην παγκόσμια κρίση της ρύπανσης από το πλαστικό. Δεν έχουμε το περιθώριο να τη χάσουμε».

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

Ανάμεσα στις εταιρείες που συνυπογράφουν τη δήλωση βρίσκονται brands που χρρησιμοποιούν κατά κόρον πλαστικό στις συσκευασίες τους, όπως η Unilever, η Nestle, η Ikea, η Coca-Cola, η Pepsico, η Walmart. Θεωρείται σημαντική λοιπόν η αναφορά τους στο ότι πρέπει η συμφωνία «να μειώσει την παραγωγή και χρήση παρθένου πλαστικού», το οποίο ως προϊόν αποτελεί βασικό τομέα ανάπτυξης και κερδοφορίας για τις βιομηχανίες πετρελαιοειδών και ενέργειας, τώρα που η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα μειώνεται και για τις ενεργειακές ανάγκες και τις μετακινήσεις ο κόσμος στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola, Unilever και PepsiCo προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση με πλαστικό

Βέβαια, δεν είναι ακομα σαφές αν στη σύνοδο θα συζητηθεί κυρίως το θέμα της ανακύκλωσης και το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των πλαστικών απορριμάτων, ή αν θα δοθεί έμφαση και στο ζήτημα της ανάγκης για μείωση της ίδιας της παραγωγής πλαστικού – κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών πετρελαιοειδών και χημικών, αλλά και από χώρες όπως οι ΗΠΑ, που αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς πλαστικού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.