25 Απρ 2024
READING

Το άλμα της Καραμολέγκος πάνω από τα 100 εκατομμύρια

4 MIN READ

Το άλμα της Καραμολέγκος πάνω από τα 100 εκατομμύρια

Το άλμα της Καραμολέγκος πάνω από τα 100 εκατομμύρια

Τα επόμενά της βήματα σχεδιάζει αυτήν τη στιγμή η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, του εκ Σαντορίνης ορμώμενου επιχειρηματία, Μανώλη Καραμολέγκου, έχοντας προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις 27,3 εκατ. ευρώ το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας νέο εργοστάσιο παραγωγής απέναντι από το ήδη υπάρχον στο Κορωπί, αλλά και νέα γραφεία, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά της.

Μάλιστα, η εταιρεία όπως όλα δείχνουν έκλεισε πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις το 2021, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της και αποτελεί δείγμα των προοπτικών που παρουσιάζει και για τα επόμενα χρόνια.

Στο νέο εργοστάσιο που δημιούργησε στα τέλη του 2021, η Καραμολέγκος εγκατέστησε μία σύγχρονη γραμμή παραγωγής, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της δυναμικότητα και μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής των προϊόντων της.

Διερχόμενη τις συμπληγάδες των ετών 2016-2020 με άλμα ανάπτυξης το 2021

Η Καραμολέγκος, η οποία την προηγούμενη πενταετία 2016 – 2020 διήλθε και από «συμπληγάδες», κατάφερε σταδιακά όχι μόνο να διατηρήσει τις δυνάμεις της αλλά και να τις ενισχύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά της αποτελέσματα πέρασαν από αρκετές διακυμάνσεις για να φτάσουν σήμερα να θεωρούνται κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Ειδικότερα, αναφέρουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι πωλήσεις της εταιρείας ήταν 38,59 εκατ. ευρώ με ζημίες 3,5 εκατ. ευρώ, το 2017, ήταν 37,69 εκατ. ευρώ με ζημίες 870 χιλ. ευρώ, το 2018 ήταν 38,88 εκατ. ευρώ με ζημίες 889 χιλ. ευρώ, το 2019 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 43,56 εκατ. ευρώ με κέρδη 140 χιλ. ευρώ, το 2020 ο τζίρος ήταν 47,92 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο με ζημίες 271 χιλ. ευρώ και το 2021 οι πωλήσεις ήταν επίσης 52.42 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,94 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να καταγράφει υψηλές πτήσεις στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η αναφορά στα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου γίνεται, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα φέρουν την εταιρεία για πρώτη φορά πάνω από το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις για την τελευταία ολοκληρωμένη δωδεκάμηνη χρήση, αυτές του 2020 ήταν 97,39 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 874,36 χιλ. ευρώ.

Πάνω από 50% το μερίδιο της Καραμολέγκος στην εγχώρια αγορά του ψωμιού

Μάλιστα, η επιχείρηση έχει καταφέρει να χτίσει κατά την διαδρομή της στο ελληνικό επιχειρείν, ένα ισχυρό brand name, αποτελώντας μία από τις βασικές μάρκες άρτου που εισέρχονται στα ντουλάπια των ελληνικών νοικοκυριών. Η εταιρεία ελέγχει στην Ελλάδα πάνω από το 50% της αγοράς ψωμιού και συγκεκριμένα το 2020 το μερίδιό της σε αξία πωλήσεων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν στο 51,5%. Σε ό,τι αφορά την αγορά τυποποιημένου ψωμιού, το 2020 κατέγραψε άνοδο πωλήσεων σε τεμάχια κατά 7% και κατά 9% σε αξία. Συνολικά οι κατηγορίες του τυποποιημένου ψωμιού κατέγραψαν ανοδική πορεία το 2020, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να γράφει η κατηγορία των Slices με 23% σε τεμάχια και 21% σε αξία. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μάλιστα και αυτήν με τη μεγαλύτερη μέση τιμή μεταξύ των τυποποιημένων ψωμιών. Οι κυριότεροι ανταγωνιστές του Καραμολέγκου στο ψωμί είναι η Elbisco (Κρις-Κρις) και η εταιρεία Παπαδοπούλου.

Η έξοδος από το Χρηματιστήριο μετά από 23 χρόνια

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που σχετίζεται με την εταιρεία, ήταν η απόφαση εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελώντας μία ακόμα επιχείρηση τροφίμων, η οποία βρισκόταν στην οργανωμένη αγορά από τον Ιανουάριο του 1999. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαδικασίες δημόσιας πρότασης για τη συγκέντρωση των ποσοστών συμμετοχής όλων των μετόχων σε μία εταιρεία συμφερόντων του Μανώλη Καραμολέγκου, γεγονός που θα σημάνει και τυπικά την έξοδο από τη λεωφόρο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα: Η έλλειψη branding του ελληνικού ελαιολάδου

Η ισχυρή ανάπτυξη στη Ρουμανία

Εκτός των άλλων, ισχυρό χαρτί για την εταιρεία για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η αγορά της Ρουμανίας. Εκεί η Καραμολέγκος διατηρεί εργοστάσιο, καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης από χρήση σε χρήση. Eνδεικτικό της πορείας που ακολουθεί η θυγατρική εταιρεία, Karamolegos Bakery Romania, είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 31% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2020.

H συμμετοχή στην αλυσίδα αρτοποιείων, «Απολλώνιον»

Ένα ακόμα μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας της επιχείρησης στο χώρο του τροφίμου, αποτελεί και η συμμετοχή της με πλειοψηφικό ποσοστό στην αλυσίδα αρτοποιείων, Απολλώνιον. Σε αυτόν τον τομέα η εταιρεία προχώρησε εντός του 2021 στην ολική ανακαίνιση του καταστήματος στη Γλυφάδα, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία εστίασης για τους πελάτες της, με φρέσκιες σαλάτες, γεύματα, καφέ και ζαχαροπλαστείο, αποτελώντας πρότυπο για τα επόμενα βήματα που θα κάνει το Απολλώνιον στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.