25 Απρ 2024
READING

Η Rolex ανεβάζει τις τιμές της και όλοι αναρωτιούνται γιατί

4 MIN READ

Η Rolex ανεβάζει τις τιμές της και όλοι αναρωτιούνται γιατί

Η Rolex ανεβάζει τις τιμές της και όλοι αναρωτιούνται γιατί

Δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του διάσημου brand ωρολογοποιίας, ωστόσο είναι αλήθεια: όπως παρατήρησε το αμερικανικό εξειδικευμένο μέσο Professional Watches, από τις αρχές της χρονιάς, η Rolex έχει αυξήσει στο επίσημο website της τις τιμές των ρολογιών της κατά 3,4%, κατά μέσο όρο. Μια μικρή αύξηση είδαν οι τιμές των «Classic Watches», όπως των δημοφιλών μοντέλων «Oyster Perpetual» και «Day-Date», και μια μεγαλύτερη τα μοντέλα της κατηγορίας «Professional Watches», όπως τα «Daytona» και «Submariner».

Οι διακριτικές αυξήσεις έχουν προκαλέσει συζητήσεις στα μέσα του κλάδου αλλά και ανάμεσα στους συλλέκτες ρολογιών υψηλής ωρολογοποιίας, η κοινότητα των οποίων μάλιστα τελευταία ολοένα και μεγεθύνεται, καθώς τα ρολόγια αποτελούν τα νέα αγαπημένα φετίχ πολυτέλειας ανά τον κόσμο, με ιδιάιτερα ορατή άνοδο μάλιστα και από την πλευρά των Κινέζων καταναλωτών. Εκτός του ότι πολλοί αναρωτιούνται αν θα ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα brands, αν δηλαδή η Rolex έδωσε απλώς το σύνθημα – αν και προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη -, βασικό προβληματισμό αποτελεί το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κίνηση της ίδιας της Rolex.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που το όνομα της Rolex έχει γίνει είδηση στον χώρο, καθώς μέσα στο 2021 τα ρολόγια της ήταν από τα πιο περιζήτητα στον χώρο, με τις τιμές τους στα εξειδικευμένα resale websites να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς και να αγοράσει το μοντέλο που θέλει από το επίσημο δίκτυο πωλήσεων της Rolex. Μάλιστα, στους τίτλους των μέσων ότι «υπάρχει έλλειψη Rolex στην αγορά» και στα σχόλια ότι αυτή η σπανιότητα, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τεχνηέντως δημιουργείται από την ίδια τη Rolex, το brand απάντησε πέρυσι με επίσημη ανακοίνωση που διέψευδε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι είναι η χρονοβόρα διαδικασία τη περίτεχνης κατασκευής ενός Rolex, η οποία είναι αδύνατο να επιταχυνθεί, που προκαλεί αυτήν τη δυσκολία στην κάλυψη της ζήτησης. «Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι αδιαπραγμάτευτη», σημειωνόταν στην ανακοίνωση, καθως και ότι «η σπανιότητα δεν είναι στρατηγική».

Ειδικοί του χώρου θεωρούν ότι η δημοφιλία της Rolex τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ως brand δεν είναι ούτε το  πιο ιστορικό αλλά ούτε και θεωρείται το πιο stylish ή αντιπροσωπευτικό της ελβετικής υψηλής ωρολογοποοίας, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, συγκριτικά με άλλα brands, τα ρολόγια της θεωρούνται πιο προσιτά και αποτελούν μια καλή αρχή για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο των συλλεκτών ρολογιών πολυτελείας. Σύμφωνα μάλιστα με τον γνωστό ιοστότοπο Chrono 24, τα μοντέλα Submariner, Daytona και Datejust βρίσκονται ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή του για το 2021.

Έτσι, οι τιμές των Rolex ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς στην κοινότητα του resale και του second hand. Εκπρόσωποι αυτής της «παράλληλης αγοράς» σχολιάζουν ωστόσο ότι η άνοδος στις επίσημες τιμές από την πλευρά της Rolex δεν αντικατοπτρίζεται άμεσα στις (ήδη πολύ υψηλές) τιμές που αγγίζουν τα Rolex σε αυτά τα εξειδικευμένα marketplaces. Το ύψος των τιμών εδώ ορίζεται όχι μόνο από τη σπανιότητα, αλλά και από το status που θεωρείται ότι κουβαλά το όνομα Rolex, από το γεγονός ότι θεωρείται επένδυση, αλλά και επειδή η ίδια του η δημοφιλία αυτοτροφοδοτείται: όλοι πρέπει να προλάβουν να αποκτήσουν αυτό που όλοι θέλουν, επειδή ακριβώς το θέλουν όλοι – μια ιδιότυπη εκδοχή του FOMO (Fear Of Missing Out). Oυσιαστικά η ζήτηση στην αγορά second hand είναι μεγαλύτερη από εκείνην στην αγορά των καινούριων ρολογιών του επίσημου δικτύου, εκτιμούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μόνο μακροπρόθεσμα και πιο έμμεσα επηρεάζει τις τιμές η αύξηση των τιμών απο τη Rolex, μόνο όμως επειδή ουσιαστικά ανεβάζει την αξία των κομματιών που κυκλοφορούν ήδη σε αυτόν το χώρο.

Με αυτά τα εντυπωσιακά δεδομένα, σε πολλά μέσα έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι εκτιμήσεις ότι η Rolex θέλει απλούστατα να κεφαλαιοποιήσει την αξία που έχει αυτήν τη στιγμή το brand, καθώς η σπανιότητα των ρολογιών της τής προσφέρει ένα άνευ προηγουμένου exclusivity στους κύκλους των συλλεκτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.