24 Απρ 2024
READING

Τα luxuy fashion brands συνεργάζονται με brands δικύκλων και eco-mobility

4 MIN READ

Τα luxuy fashion brands συνεργάζονται με brands δικύκλων και eco-mobility

Τα luxuy fashion brands συνεργάζονται με brands δικύκλων και eco-mobility

H Stella McCartney, που δηλώνει ότι πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο με το ποδήλατό της, αποφάσισε να μεταφέρει με δημιουργικό τρόπο αυτήν την αγάπη της για το eco-mobility και στο κοινό του οίκου της – που εξάλλου ήταν πάντα πρωτοπόρος όσον αφορά τους βιώσιμους στόχους και την έγνοια για το περιβάλλον.

Συνεργάστηκε λοιπόν με το brand ποδηλάτων Cannondale για τη δημιουργία μιας σειράς 18 ποδηλάτων, ζωγραφισμένων από διάφορους καλλιτέχνες. Μάλιστα, η έμφαση δίνεται τόσο πολύ στο ποδήλατο, που τα νέα μοντέλα διατίθενται μόνο από την Cannondale και όχι από τις μπουτίκ Stella McCartney.

Η γνωστή για τις οικολογικές της ευαισθησίες Stella McCartney δεν είναι η μόνη που στράφηκε στον κλάδο των δικύκλων. Το τελευταίο διάστημα, σημαντικά ονόματα της μόδας, όπως οι Burberry, Saint Laurent, Dior και Jacquemus, κάνουν επίσης τα πρώτα τους βήματα στον τομέα του eco mobility και του δικυκλισμού, αποδεικνύοντας ότι αναγνωρίζουν την αντίστοιχη στροφή και στις προτιμήσιες του κοινού τους.

Αν και, ακόμα και σήμερα, οι κατασκευαστές δικύκλων, ειδικά των μηχανοκίνητων, απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στο ανδρικό κοινό, διατηρώντας την προκατάληψη που θέλει τους μοτοσυκλετιστές να είναι άντρες και τις γυναίκες συνεπιβάτισσες, τα νούμερα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον του κοινού έχει αρχίσει να αλλάζει: στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών μοτοσυκλετιστών έχει διπλασιατεί την τεελυταία δεκαετία, φτάνοντας πλέον το 20% του συνόλου.

Η τάση, που ασφαλώς σημαίνει ότι και για τις εταιρείες των κατασκευαστών το κοινό πλέον διευρύνεται, συνυπάρχει και με τη συγκρότηση τα τελευταία χρόνια ενός κοινού που ενδιαφέρεται για πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όσον αφορά τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Οι συνειδητοιημένοι Millennials καταναλωτές, αλλά και οι νεότεροι της Γενιάς Ζ, αποφεύγουν πλέον να αγοράζουν αυτοκίνητα, που είναι επιπλέον ακριβά τόσο να αποκτήσουν όσο και να συντηρήσουν, και προτιμούν άλλους τρόπους μετακίνησης.

Οι νεότεροι καταναλωτές έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δε θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν το δικό τους αυτοκίνητο, τους ενδιαφέρει οι επιλογές τους να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, είναι εκείνοι που αναπτύσσουν τις ιδέες για τις πόλεις των 15 λεπτών, για την εύκολη μετακίνηση ανάμεσα στις γειτονιές, για τη μικροκινητικότητα. Τα ποδήλατα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα σκούτερ, τα μικρά μηχανάκια, αποτελούν πλέον όλο και συνηθέστερα τις επιλογές τους.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που τα μεγάλα brands εξερευνούν αυτό το πεδίο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει για να εμπλουτιστεί με λίγη πολυτέλεια.

Από τις πρώτες συνεργασίες που είδαμε ήταν εκείνη του Dior με τη Vespa, που οδήγησε μάλιστα ήδη και η «Emily in Paris», στη γνωστή σειρά. Το λογότυπο Dior έντυσε τη Vespa και τα αξεσουάρ της, προκαλώντας αίσθηση. Την περασμένη χρονιά, ο οίκος Burberry έγινε επίσημος συνεργάτης της Qhubeka NextHash, μιας ομάδας που συμμετείχε στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, αλλά συνεργάστηκε και με την DAB Motors, για να δημιουργήσουν μια limited edition συλλογή από ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Covid αλλάζει τις πόλεις – ίσως για πάντα

Το ίδιο έκανε και ο Saint Laurent με την επίσης limited edition συλλογή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που λάνσαρε με τη Super73. To αγαπημένο παιδί της γαλλικής μόδας, ο Jacquemus, έβαλε την υπογραφή του στο ποδήλατο «Le Vélo» της Vanmoof και o Louis Vuitton λάνσαρε ένα ποδήλατο με τη Maison Tamboite.

Η νέα πολυτέλεια μέσα από πρωτότυπες συνεργασίες

Με τις πρωτοβουλίες τους αυτές οι μάρκες πολυτελούς μόδας καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν τους πελάτες τους ενδυναμώνοντας το brand identity τους έμπρακτα, με τις αξίες του sustainability, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει μια σαφής προτίμηση στα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύουν και ένα διαφορετικό περιεχόμενο για την ίδια την έννοια της πολυτέλειας, που εμπλουτίζεται με την έννοια του σκοπού. Προσφέρουν δηλαδή στους πελάτες τους πολυτελή αντικείμενα, που διατηρούν την αξία της μάρκας για την οποία το κοινό είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πολλά χρήματα, αλλά συγχρόνως δίνουν και την ικανοποίηση ότι τους προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουν μια συνειδητά ωφέλιμη επιλογή.

Γι’ αυτό έχει και ιδιαίτερη σημασία με ποια brands αποφασίζουν να συνεργαστούν οι μεγάλοι οίκοι: πρέπει να είναι εταιρείες που συνάδουν με τις δικές τους αξίες, ώσσε το μήνυμά τους να είναι σαφές. Και γι’ αυτό αυτού του είδους οι συνεργασίες σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τα brands και την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν συμπράττοντας με μάρκες από άλλους κλαδους.

Η έννοια της πολυτέλειας, εμπλουτισμένη με ένα περιεχόμενο που ξεπερνά τον αυτοσκοπό του branding, αποδεικνύεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους, και τα δίκυκλα και η μικροκινητικότητα είναι μόνο ένας από αυτούς. Οι μεγάλοι οίκοι μπορούν να φανούν δημιουργικοί όχι μόνο για να παραγάγουν κάτι καινούριο, αλλά και για να συμβάλουν στη στήριξη ενός συγκεκριμένου σκοπού και να προσφέρουν τη δική τους πολυτελή εκδοχή σε μια ανάγκη του συνειδητοποιημένου καταναλωτή.

Έτσι, στο μέλλον οι ειδικοί του χώρου αναμένουν ότι θα δούμε μια πολύ ευρεία γκάμα από προϊόντα ή και υπηρεσίες να ντύνονται τα διασημότερα λογότυπα της μόδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.