15 Ιαν 2025
READING

Η Levi’s λανσάρει τα νέα 501 από ανακυκλωμένα παλιά denim

6 MIN READ

Η Levi’s λανσάρει τα νέα 501 από ανακυκλωμένα παλιά denim

Η Levi’s λανσάρει τα νέα 501 από ανακυκλωμένα παλιά denim

Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να ανακυκλώσει τα υφάσματα με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που ανακυκλώνουμε σήμερα το αλουμίνιο ή το χαρτί. Η βραβευμένη σουηδική εταιρεία ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Renewcell εφηύρε μια διαδικασία διάλυσης χρησιμοποιημένου denim, η οποία παράγει ένα νέο ύφασμα. Η Levis χρησιμοποιεί τώρα το υλικό αυτό στο πιο εμβληματικό της σχέδιο.

Από φέτος, τα διάσημα τζιν 501 της Levi’s θα είναι σε μεγάλο ποσοστό κατασκευασμένα από πεταμένα τζιν που έχουν διαλυθεί με χημικά και στη συνέχεια έχουν μετατραπεί σε ένα νέο ύφασμα. Η αμερικανική μάρκα πειραματίζεται με ανακυκλωμένα υλικά εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργώντας μικρές συλλογές, όμως τώρα η Levi’s πιστεύει ότι το πρωτοποριακό ύφασμα της Renewcell είναι πλέον έτοιμο για χρήση. Γι’ αυτό και το ενσωμάτωσε στη σειρά με τα πιο δημοφιλή τζιν της και ελπίζει να κυκλοφορήσει σύντομα περισσότερα ρούχα φτιαγμένα με αυτό το υλικό.

Κάθε χρόνο, η αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμια βιομηχανία μόδας παράγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ρούχα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατασκευάζεται με την χρήση πρώτων υλών όπως το βαμβάκι και το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συνθετικών ινών όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας. Η βιομηχανία μόδας καταναλώνει τεράστια ποσότητα παρθένων ινών – μια εκτίμηση πριν από μερικά χρόνια εκτιμούσε τον αριθμό στα 53 εκατομμύρια τόνους. Το βαμβάκι ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτής της ποσότητας, και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτά κατέληξαν τελικά σε χωματερές ή κάηκαν. Αυτή η σπάταλη προσέγγιση της υπερκατανάλωσης και της χρήσης των φυσικών πόρων απέχει πολύ από τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, η παραγωγή τζιν, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω ανόδου της ζήτησης, δημιουργεί επίσης ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της τεράστιας ποσότητας κατανάλωσης νερού που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία και των επιβλαβών βαφών που μολύνουν τις υδάτινες οδούς. Ένα ζευγάρι τζιν μπορεί να απαιτεί έως και 8 γαλόνια νερού, που ισοδυναμεί με τρεις ημέρες χρήσης νερού για ένα μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος ανακύκλωσης των υφασμάτων σε κλίμακα, οπότε οργανώσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύσεις. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανέπτυξε το Green Machine, το οποίο τεμαχίζει τα ρούχα σε μικροσκοπικές ίνες, διαχωρίζει τα διάφορα υλικά και στη συνέχεια τα μετατρέπει ξανά σε νήμα. Άλλες εταιρείες, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για να διαλύσουν τα υφάσματα σε πολυμερή και στη συνέχεια να τα μετατρέψουν ξανά σε ίνες.

Το έργο της Renewcell

Την τελευταία δεκαετία, η Renewcell εργάζεται πάνω σε μια διαδικασία για τη μετατροπή των παλαιών ρούχων σε καινούργια. Αγοράζει μεταχειρισμένα ενδύματα και απόβλητα παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που περιέχουν μεγάλο ποσοστό βαμβακιού και βισκόζης, και τα τζιν είναι ένας καλός υποψήφιος, επειδή πολλά από αυτά κατασκευάζονται από βαμβάκι με μικρή ποσότητα ελαστικών ινών, όπως το νάιλον. Ένα μηχάνημα αφαιρεί τα κουμπιά και τα φερμουάρ, στη συνέχεια τα υπόλοιπα υφάσματα τεμαχίζονται και διαλύονται χημικά.

Έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία, αυτό το νέο υλικό που απομένει, το οποίο η Renewcell ονομάζει Circulose, συσκευάζεται και μπορεί στη συνέχεια να περάσει από την αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής ενδυμάτων ως αντικαταστάτης του βαμβακιού, της βισκόζης ή των συνθετικών ινών. Αυτό που διαπίστωσε και εκτίμησε η Levi’s είναι ότι το Circulose φαινόταν να είναι πανομοιότυπο με την παρθένα βισκόζη, οπότε θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού denim της και, επίσης, το γεγονός ότι η χημική διαδικασία ανακύκλωσης φαινόταν καθαρή και χωρίς να υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες που περνούν στα υφάσματα.

Στο μεταξύ, το Circulose κατασκευάζεται σε μια πρώτη στο είδος της εγκατάσταση ανακύκλωσης που τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια στο Kristinehamn της Σουηδίας. Αυτό μεταφράζεται σε τζιν που απαιτεί λιγότερο νερό και ενέργεια, αφήνοντάς μας με ένα συνολικά ελαφρύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το 2020 και το 2021, η Levi’s λάνσάρε μικρές συλλογές με τζιν φτιαγμένα με Circulose και απέδειξε ότι το Circulose ήταν αρκετά ισχυρό και ανθεκτικό ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα των τζιν της. Έπειτα, η εταιρεία λάνσαρε μια έκδοση του 501 για άνδρες και γυναίκες κατασκευασμένη με Circulose, κάνοντας μια παραγγελία δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων. Τα τζιν φτιάχνονται επί του παρόντος με ένα μείγμα Circulose και βιολογικού βαμβακιού, αλλά καθώς τα εργοστάσια της Renewcell αναπτύσσονται και επεκτείνονται, η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερο Circulose και θα χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα της ίνας στα τζιν της Levi’s.

Η Levi’s προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τις πρακτικές και τους πόρους που χρησιμοποιεί πιο βιώσιμους. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί την κάνναβη έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταστήσει τα ρούχα της βιώσιμα και, έτσι, τον Μάρτιο του 2019, ξεκίνησε μια συνεργασία με τη μάρκα Outerknown, η οποία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι τζιν και ένα τζάκετ από ένα μείγμα 69% βαμβάκι / 31% κάνναβης που έχει αίσθηση καθαρού βαμβακιού. Η αμερικανική εταιρεία ένδυσης, τονίζει πως η κάνναβη είναι ένα εξαιρετικά βιώσιμο ύφασμα, καθώς απαιτεί λιγότερο νερό και λιγότερα φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά της από το παραδοσιακό βαμβάκι.

Διαβάστε επίσης: Η Levi’s θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ύφασμα από κάνναβη στα jeans της

Ακόμα, η Levi’s ξεκίνησε μια νέα καμπάνια – την “Buy Better, Wear Longer” – που ευαισθητοποιεί και μιλάει για την κοινή μας ευθύνη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και χρήσης των ρούχων. Αυτή η παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια πολλαπλών πλατφορμών εκφράζει τη μακροχρόνια δέσμευση της Levi’s για την κατασκευή ποιοτικών ρούχων που μπορούν να διαρκέσουν για γενιές, και το πάθος της για ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη μας.

Η Levi’s έχει προσαρμόσει προσεκτικά τον σχεδιασμό αυτών των 501 ώστε να είναι εύκολη η ανακύκλωσή τους με τη διαδικασία της Renewcell. Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει ολόκληρο το τζιν από βαμβάκι και βισκόζη. Αυτό σήμαινε την αντικατάσταση κομματιών του ενδύματος που συνήθως κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες -όπως οι ετικέτες, οι τσέπες από πολυεστέρα και άλλες λεπτομέρειες- με εναλλακτικές λύσεις από βαμβάκι. “Το πλεονέκτημα της διαδικασίας χημικής ανακύκλωσης της Renewcell είναι ότι τα υφάσματα μπορούν να ανακυκλώνονται απεριόριστα χωρίς να υποβαθμίζονται οι ίνες”, λέει ο Dillinger.

Η εταιρεία τονίζει ότι αυτά τα τζιν 501 είναι αναμφισβήτητα τα πιο βιώσιμα τζιν που έχει φτιάξει η εταιρεία, επιτρέποντας στη Levi’s να μειώσει την εξάρτησή της από τις πρώτες ύλες και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός κυκλικού συστήματος, όπου τα ρούχα της μπορούν να μετατραπούν ξανά σε ρούχα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.