19 Απρ 2024
READING

Κωτσόβολος: Η επιστροφή στο 2019, τα νέα καταστήματα και οι επενδύσεις

4 MIN READ

Κωτσόβολος: Η επιστροφή στο 2019, τα νέα καταστήματα και οι επενδύσεις

Κωτσόβολος: Η επιστροφή στο 2019, τα νέα καταστήματα και οι επενδύσεις

Επιστροφή στο 2019 από πλευράς οικονομικών επιδόσεων πραγματοποίησε η Κωτσόβολος, η οποία κατάφερε να καταγράψει το 2021 αντίστοιχες πωλήσεις με την περίοδο προ της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αλυσίδα πλέον διατηρεί περισσότερα καταστήματα στο δίκτυό της γεγονός, που ενισχύει τον τζίρο της, έχοντας πλέον κάνει και το άνοιγμα στην Κύπρο. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησαν να λειτουργούν και στην Ελλάδα νέα καταστήματα, στο εμπορικό κέντρο River West Open, που αποτελεί την «υπαίθρια» επέκταση του προϋπάρχοντος River West, καθώς και στην Αγία Παρασκευή, με ένα ακόμα σημείο πώλησης.

Το θερμό καλοκαίρι ευνόησε τα ταμεία της αλυσίδας

Η Κωτσόβολος ενισχύθηκε σε επίπεδο πωλήσεων από το παρατεταμένα θερμό καλοκαίρι στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική αναφορά, γεγονός που αύξησε τις πωλήσεις των κλιματιστικών στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπου επεκτάθηκε η εταιρεία εντός του 2021, η πορεία των δύο πρώτων καταστημάτων χαρακτηρίζεται ως θετική, κάτι που αναφέρθηκε και από τη μητρική εταιρεία Currys, η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα έτσι από Dixons, που ήταν η ευρέως γνωστή ονομασία της μέχρι πρότινος. Θα θυμίσουμε ότι η δραστηριότητα στην Κύπρο για την Κωτσόβολος ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με δύο καταστήματα στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, ενώ στο κάδρο των πόλεων της Κύπρου που θα μπορούσαν προσεχώς να έχουν ενδιαφέρον για την επιχείρηση είναι και η Λάρνακα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και στα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες αγορές, αυτές των χωρών της βαλκανικής. Γι’ αυτήν την κίνηση καθοριστική θα είναι η πορεία της Κύπρου, αν και σε κάθε περίπτωση οι ταλαντώσεις που δέχεται αυτήν τη στιγμή το λιανεμπόριο δεν αφήνουν περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα.

Στον επενδυτικό σχεδιασμό της Κωτσόβολος είναι η δημιουργία ενός νέου logistics center, η λειτουργία του οποίου τοποθετείται για το 2023 και θα έχει συνολική επιφάνεια 65.000 τ.μ. Επιδίωξη της αλυσίδας, εκτός των άλλων, είναι να αυξηθούν σταδιακά οι περισσότεροι από 15.000 κωδικοί που έχει σήμερα, φτάνοντας έως και τις 35.000 σε βάθος χρόνου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιστρατεύονται κανάλια πωλήσεων, όπως είναι το διαδίκτυο και το call center.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

Ταυτόχρονα, όμως, στο προσκήνιο έχουν έρθει και νέες «θυρίδες» εξυπηρέτησης των πελατών, όπως είναι η υποστήριξη στο σπίτι (tech at home) και η αυθημερόν παράδοση των παραγγελιών.

Η εταιρεία έχει επενδύσει το τελευταίο διάστημα και σε μεγάλα καταστήματα, καθώς αυτό της Αγίας Παρασκευής έχει συνολική επιφάνεια 3.300 τ.μ. με 120 θέσεις στάθμευσης, ενώ αυτό του River West Open έχει συνολική επιφάνεια 2.100 τ.μ.

Ώθηση από την Ψηφιακή Μέριμνα

Ένας ακόμα από τους τομείς που ώθησαν τις πωλήσεις της Κωτσόβολος το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν το κυβερνητικό μέτρο της Ψηφιακής Μέριμνας στην Ελλάδα, όπου με την παροχή των κουπονιών ύψους 200 ευρώ, η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις μέσω του eshop κατά 11%. Η ενίσχυση αυτή καταγράφηκε στην έναρξη της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου, ήτοι της χρήσης 2021-2022. Σε ό,τι αφορά το eshop στο σύνολό του, σημειώνει πωλήσεις αντίστοιχες με το 8% του συνολικού κύκλου εργασιών της αλυσίδας. (Ο τζίρος στην τελευταία δημοσιευμένη και ολοκληρωμένη δωδεκάμηνη χρήση για την Κωτσόβολος στην περίοδο 2020-2021 ήταν 579 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστικό της πορείας της αλυσίδας καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις της κινήθηκαν ανοδικά στο χρονικό διάστημα των δέκα εβδομάδων έως τις 8 Ιανουαρίου του 2022, ήτοι κατά την χρονική περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και μόλις πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν στις 10 του μηνός, όπως προκύπτει και από πρόσφατη αναφορά της μητρικής.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις οποίες δραστηριοποιείται η μητρική εταιρεία, Currys, όπου κατέγραψε ανοδική πορεία στις πωλήσεις της σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και κατά την έναρξη της οικονομικής χρήσης 2021-2022, κατά ποσοστό 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της οικονομικής χρήσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 2 Μαΐου του 2021 έως και τις 8 Ιανουαρίου του 2022, ο τζίρος της Κωτσόβολος σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων κινήθηκε ανοδικά κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020-2021, ενώ η αύξηση ήταν της τάξεως του 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019-2020 και προ εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.