H FedEx θέλει να βάλει αντιπυραυλική προστασία στα αεροπλάνα της

Ένα ασυνήθιστο αίτημα, που τώρα έγινε γνωστό, έχει υποβάλει από το 2019 στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) η FedEx: θέλει να εγκαταστήσει εξοπλισμό αντιπυραυλικής προστασίας σε κάποια από τα εμπορευματικά αεροπλάνα της.

Η FedEx διαθέτει αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο στόλο εμπορευματικών αεροσκαφών στον κόσμο, με περισσότερα από 650 αεροπλάνα. Για την αντιπυραυλική προστασία, το σχέδιό της είναι να εγκατασταθεί στο επιβατικό μοντέλο Airbus A321-200. Ωστόσο, κανένα τέτοιο σκάφος δεν περιλαμβάνεται στον στόλο της.

Ειδικότερα, το σύστημα αυτό είναι βασισμένο στην τεχνολογία υπέρυθρου λέιζερ, που εκπέμπεται έξω από το αεροπλάνο, ώστε να αντιμετωπίζει και να ακυρώνει την ικανότητα εντοπισμού θερμότητας των πυραύλων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της FAA, οι επιθέσεις με πυραύλους σε πολιτικά αροσκάφη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ώθησαν κάποιες εταιρείες να σχεδιάσουν συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας με λέιζερ, προσαρμοσμένα για πολιτικά αεροπλάνα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η συντριβή εξαιτίας επίθεσης με πύραυλο εδάφους αέρος της πτήσης MH17 (Άμστερνταμ -Κουάλα Λουμπούρ) των Malaysia Airlines, στην οποία σκοτώθηκαν 298 επιβάτες, το 2014, αλλά και η επίθεση με πύραυλο εδάφους αέρος, το 2003, σε αεροσκάφος της DHL, κατά την απογείωσή του από τη Βαγδάτη, όπου ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Εκτός από τη FedEx, και άλλες αμερικανικές πολιτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν στα αεροσκάφη τους αντιπυραυλική προστασία – όπως και η αμερικανική κυβέρνηση. Οι αποτρεπτικοί παράγοντες για την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων ήταν το υψηλό κόστος αυτών των συστημάτων, αλλά και οι μικρές πιθανότητες για μια τέτοια πυραυλική επίθεση στις πτήσεις εσωτερικού.

Διαβάστε ακόμα: Η FedEx ανταγωνίζεται το Amazon προσφέροντας αυτόνομη παράδοση δεμάτων

Πάντως, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας χαρακτηρίζει το αίτημα της FedEx ως ασυνήθιστο για μη στρατιωτικά αεροσκάφη, και επισημαίνει ότι η υπηρεσία της δε διαθέτει τα στάνταρ ούτε έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την αξιολόγηση τέτοιου είδους τεχνολογίας· εν ολίγοις, ουσιαστικά δεν μπορεί να ελέγξει αν ένα τέτοιο αντιπυραυλικό σύστημα σε ένα πολιτικό αεροσκάφος λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει.

Σημειώνεται ακόμα ότι τα υπέρυθρα λέιζερ μπορούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους τόσο επάνω στο αεροσκάφος όσο και στο έδαφος, αλλά και για τα άλλα αεροσκάφη, πολύ περισσότερο μάλιστα δεδομένου ότι το υπέρυθρο φως δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι.

Όσον αφορά το γεγονός ότι η FedEx υπέβαλε το αίτημά της για ένα μοντέλο αεροσκάφους που δε διαθέτει, οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να αγοράσει ένα A321 και να δοκιμάσει εκεί την τεχνολογία, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της και σε άλλα αεροσκάφη της, ή ακόμα και για να το εντάξει σε έναν στόλο εφεδρικών πολιτικών αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες του αμερικανικού στρατού σε εχθρικά εδάφη, αν χρειαστεί.