23 Απρ 2024
READING

Νέα τάση | Η συμπερίληψη στο modeling

3 MIN READ

Νέα τάση | Η συμπερίληψη στο modeling

Νέα τάση | Η συμπερίληψη στο modeling

Εδω και κάποιον καιρό, έχουν επιτέλους αρχίσει να ακούγονται οι φωνές για δραστικές αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας όσον αφορά τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, τα οποία αποτελούν μια μειονότητα τόσο υποεκπροσωπούμενη, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη στη βιομηχανία. 

Στο παρελθόν, το οικοσύστημα της μόδας έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ρατσιστικές διαφημίσεις αλλά και την έλλειψη διαφορετικότητας σε πασαρέλες, καμπάνιες, ακόμα και backstage. Φαίνεται, όμως, ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τις φυλετικές διακρίσεις και άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως το κίνημα #MeToo και ο ακτιβισμός της νέας γενιάς μπορούν να είναι το πρόσφατο wakeup call της μόδας για τη συμπερίληψη, η οποία πλέον εκτείνεται μέχρι τα άτομα με εδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικές κινήσεις συμπερίληψης έχουν πραγματοποιηθεί από γνωστές μάρκες και έχουν δημιουργήσει έντονη συζήτηση, η οποία μόνο εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πίσω στο 1999, ο Alexander McQueen είχε την προνοητικότητα να καλέσει την διπλά ακρωτηριασμένη Aimee Mullins να ανοίξει την ανοιξιάτικη συλλογή του. Περπάτησε στην πασαρέλα φορώντας περίτεχνα σκαλισμένα ξύλινα πόδια, τα οποία  ήταν σχεδιασμένα ως βικτοριανές μπότες μέχρι το γόνατο με τακούνι Louis, μυτερές μπροστά και λεπτό αστράγαλο, διακοσμημένα με αμπέλια και φύλλα.

Ωστόσο, η προσοχή του McQueen για τη Mullins δεν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της μόδας σε άλλα μοντέλα που φορούν προσθετικά μέλη ή χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το μοντέλο με αναπηρία είναι η εσφαλμένη αντίληψη ότι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε φωτογραφίσεις. Βέβαια, η Mullins εισήγαγε στον κόσμο την ιδέα ότι ένας ακρωτηριασμένος θα μπορούσε να έχει μια γκαρνταρόμπα από προσθετικά που κατασκευάζονται για διαφορετικές περιστάσεις, έχοντας η ίδια 12 διαφορετικά ζευγάρια. Παρέμεινε μία από τις αγαπημένες μούσες του McQueen μέχρι τον θάνατό του το 2010.

Επιπλέον, ένας από τους πρώτους λιανοπωλητές που έκλεισε μοντέλο με αναπηρία ήταν η βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Debenhams. Στη διαφημιστική τους καμπάνια το 2010, άνοιξε νέους δρόμους, παρουσιάζοντας το μοντέλο Shannon Murray σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συμπερίληψη στη μόδα

Εμπνευσμένη από τον McQueen, η Alexandra Kutas δεν άφησε την αναπηρία της να την εμποδίσει να ονειρευτεί να γίνει μοντέλο πασαρέλας. Το 2015 συμμετείχε σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Break Your Chains” σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τα στερεότυπα και τις αρνητικές αντιλήψεις της κοινωνίας για τα άτομα με αναπηρία. Επιπλέον, συμμετείχε σε μια επίδειξη σε συνεργασία με τον Tommy Hilfiger και βοήθησε στην παραγωγή του πρώτου παγκοσμίως βίντεο μόδας με μοντέλα με αναπηρία.

Μάλιστα, η Hilfiger ήταν μία από τις πρώτες μάρκες που κατάλαβαν τις δυνατότητες της προσαρμοστικής μόδας, λανσάροντας το Tommy Hilfiger Adaptive το 2017. Πρόκειται για μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.

Το 2018, το μοντέλο Aaron Rose Philip έγινε το πρώτο μαύρο, τρανσέξουαλ μοντέλο με σωματική αναπηρία που εκπροσωπήθηκε ποτέ από μεγάλο πρακτορείο μοντέλων και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές μεγάλες φωτογραφίσεις και καμπάνιες υψηλής μόδας. Το 2021, η Philip έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα για την επίδειξη μόδας άνοιξη/καλοκαίρι 2022 του Moschino, καθιστώντας την το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για να περπατήσει για μια μεγάλη μάρκα μόδας πολυτελείας.

Συνεπώς, σήμερα, καθώς η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να ξαναμπεί σε τροχιά μετά την πανδημία, μπορούμε να κοιτάξουμε γύρω μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα συγκριτικά με το παρελθόν. Πλέον τα μοντέλα ποικίλλουν περισσότερο ανάλογα με την εθνικότητα, τον σωματότυπο, την ηλικία, το φύλο, ακόμα και τις ειδικές ανάγκες.

Με τις εβδομάδες μόδας για το φθινόπωρο του 2022 να βρίσκονται προ των πυλών, αναμένουμε να δούμε περισσότερα μοντέλα όπως η Alexandra Kutas και η Aaron Rose Philip.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.