20 Απρ 2024
READING

Η McDonald’s αντιμέτωπη με ιταλικό δικαστήριο για απόπειρα οικοδόμησης σε αρχαιολογικό χώρο

2 MIN READ

Η McDonald’s αντιμέτωπη με ιταλικό δικαστήριο για απόπειρα οικοδόμησης σε αρχαιολογικό χώρο

Η McDonald’s αντιμέτωπη με ιταλικό δικαστήριο για απόπειρα οικοδόμησης σε αρχαιολογικό χώρο

Η αλυσίδα fastfood σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα νέο εστιατόριο σε ένα οικόπεδο στη συγκεκριμένη τοποθεσία των 8.600 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας λωρίδας drivethru στη Ρώμη, εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τα ιταλικά δικαστήρια απαγόρευσαν επίσημα στα McDonalds να χτίσουν στο σημείο, το οποίο κάποτε ήταν ο χώρος των Λουτρών του Καρακάλλα στην αρχαία Ρώμη.

Τα δικαστήρια απέρριψαν την κατασκευή με την αιτιολογία της “προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς” και δήλωσαν επίσης ότι οι Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν την άδεια να εμποδίζουν “μελλοντικά έργα ανάπτυξης” μέσα ή κοντά σε άλλους ιστορικούς χώρους.

Τα Λουτρά του Καρακάλλα χτίστηκαν από το 212 έως το 216 και άνοιξαν για το κοινό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Καρακάλλα. Στο απόγειό της, την τεράστια κατασκευή, η οποία ήταν διακοσμημένη με μάρμαρα, ψηφιδωτά και γλυπτά, φέρεται να επισκεπτόταν από 6.000 έως 8.000 άτομα καθημερινά. Η είσοδος ήταν δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ΜcDonald’s γύρισε το νόμισμα στα 10 από τα 30 χρόνια της στην Ελλάδα

Τα McDonald’s είχαν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν το drive-thru τους δίπλα στα παλιά ιαματικά λουτρά, έπειτα από θετική αξιολόγηση του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και το δημοτικό συμβούλιο που το ενέκρινε, αλλά το έργο σταμάτησε το 2019, όταν παρενέβη η τότε δήμαρχος της Ρώμης έπειτα από κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έργο των McDonald’s εμποδίζεται για τέτοιους λόγους στην Ιταλία. Το 2016, απαγορεύτηκε στην αλυσίδα να κατασκευάσει ένα κατάστημα McDonald’s στο αναμφισβήτητα πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο στη Φλωρεντία, την Piazza de Duomo.

Τα McDonald’s δήλωσαν ότι τήρησαν όλους τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και επίσης ότι η εταιρεία διαθέτει μια μακροχρόνια και θετική σχέση με την Ρώμη, με τα 54 εστιατόριά της, από τις 630 τοποθεσίες στην Ιταλία, να βρίσκονται εκεί. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε αυτήν την περιοχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.