22 Δεκ 2024
READING

Το luxury decluttering κίνημα της Κίνας 

4 MIN READ

Το luxury decluttering κίνημα της Κίνας 

Το luxury decluttering κίνημα της Κίνας 

 

Όπως έχει δείξει έρευνα, περισσότεροι από το 60% των κινέζων φοιτητών πιστεύουν πως μια μέρα θα γίνουν εκατομμυριούχοι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Gen Z δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην διασκέδαση και όχι τόσο στο να εξοικονομήσει χρήματα, γίνεται κατανοητό ότι οι luxury μάρκες πρόκειται να επωφεληθούν αρκετά από αυτό. 

Γενικότερα στην Κίνα, τα πολυτελή είδη είναι πολύ δημοφιλή. Η αγορά πολυτελείας της Κίνας έχει γίνει πολύ πιο εγχώρια τα τελευταία δύο χρόνια, με τους καταναλωτές που προηγουμένως είχαν προορισμό την Ευρώπη ή την Ιαπωνία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά και να ταξιδεύουν πολύ λιγότερο στο εξωτερικό, αναγκάζοντας τις μάρκες πολυτελείας να σκεφτούν δημιουργικά για να αυξήσουν τις πωλήσεις στην Κίνα.

Η αυξανόμενη κατανάλωση πολυτελείας και η συρρίκνωση των χώρων διαβίωσης έχουν δώσει ώθηση στη βιομηχανία decluttering της Κίνας, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. 

Οι “Cleanfluencers” γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η εύπορη αστική τάξη αγοράζει όλο και περισσότερο επαγγελματικές υπηρεσίες οργάνωσης του σπιτιού και παρακολουθεί εργαστήρια καθαρισμού. 

Οι μάρκες πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτές τις αλλαγές στη νοοτροπία των καταναλωτών προς την κατεύθυνση “buy fewer, better” και ένα νέο πάθος για την οργάνωση χώρου. 

Eξάλλου, τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει τους Κινέζους καταναλωτές να ψωνίζουν περισσότερα προϊόντα πολυτελείας και μόδας.

Παρά τον πανικό της χρηματιστηριακής αγοράς σχετικά με την καταστολή των υπερβολικών εισοδημάτων στην Κίνα, οι μεγάλοι όμιλοι πολυτελείας παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο. 

Σε οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, ο γαλλικός όμιλος LVMH, που κυριαρχεί στον τομέα της πολυτέλειας, αποκάλυψε ότι οι οργανικές πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα στην κατηγορία “Μόδα και δερμάτινα είδη”. Η μάρκα απέδωσε μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας στη “διψήφια ανάπτυξη” στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα και οι επιρρεπείς σε δαπάνες καταναλωτές της συνεχίζουν να αποτελούν επίκεντρο για την ανάπτυξη της πολυτέλειας. 

Αλλά για τους Κινέζους, οι συνεχείς αγορές και η συσσώρευση πραγμάτων έχουν τα μειονεκτήματά τους. Συγκεκριμένα, οδηγούν σε πιο ακατάστατα και ασφυκτικά γεμάτα σπίτια. Με την άνοδο των τιμών των κατοικιών στις κινεζικές πόλεις, οι οποίες πριμοδοτούν τον χώρο, η ανάγκη για αποσυμφόρηση και οργανωμένη διαβίωση τροφοδότησε την άνοδο μιας νέας υπηρεσίας υψηλού επιπέδου: τον επαγγελματία σύμβουλο οργάνωσης. 

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 επαγγελματίες σύμβουλοι οργάνωσης στην Κίνα, ενώ εκτιμάται ότι η αξία του κλάδου θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Τον Ιανουάριο, το κινεζικό Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης καταχώρισε τον “επαγγελματία οργανωτή” ως νέο πολύτιμο επάγγελμα, υποσχόμενο περισσότερα μέτρα τυποποίησης και προγράμματα κατάρτισης του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια. 

Αυτό το νέo πάθος για το “ξεσκαρτάρισμα” και την αναδιοργάνωση του χώρου είναι ένα οργανικό αποτέλεσμα της ταχέως αυξανόμενης κατανάλωσης μόδας και ομορφιάς στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία 

Η εξεύρεση λύσεων αποθήκευσης και οργάνωσης για ένα τακτοποιημένο, καθαρό σπίτι έχει γίνει μια νέα επιτακτική ανάγκη για πολλούς HNWIs (high-net-worth individuals). Παράλληλα με την άνθηση της βιομηχανίας επαγγελματικής οργάνωσης, τα εργαστήρια και τα σχολεία αποσυμφόρησης έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί σε όλη τη χώρα για να συλλάβουν την αυξανόμενη ανάγκη της εύπορης τάξης για επιμελημένο χώρο. 

Η έννοια του καθαρισμού ενός φυσικού χώρου έχει εξελιχθεί σε μια άσκηση που μεταμορφώνει τη ζωή, ωθώντας τους καταναλωτές να βλέπουν την αποσυμφόρηση ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Στο πλαίσιο αυτής της νέας φιλοσοφίας, το “buy few, better” δίνει έμφαση στη διατήρηση της επικαιρότητας και στην κατοχή εκλεπτυσμένων επιλογών. Ως εκ τούτου, η αποσυμφόρηση του χώρου είναι απαραίτητη για την ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου ζωής. 

Στην πλατφόρμα Xiaohongshu, μια ομάδα οπαδών του decluttering αναρτά όλο και συχνότερα κορυφαίους οργανωτές από πολυτελείς μάρκες όπως η Louis Vuitton, η Celine και η Rapport London. Η οργάνωση, η αποθήκευση και η φροντίδα των πολυτελών αγορών έχουν σαφώς γίνει ένα νέο σημείο γοητείας για την κοινότητα της Κίνας που ασχολείται με την πολυτέλεια. 

Αυτή η διευρυνόμενη έννοια του προσεκτικού ξεκαθαρίσματος θα πρέπει να έχει βαθύ αντίκτυπο στις μάρκες. Στο παρελθόν, οι μάρκες μπορούσαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη δημιουργία πιο ελκυστικών προϊόντων για τους καταναλωτές της Κίνας- σήμερα, αυτό δεν αρκεί.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.