25 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ θα δημιουργήσει ένα δάσος σε κατεστραμμένη από τυφώνα γη της Φλόριντα

3 MIN READ

Η ΙΚΕΑ θα δημιουργήσει ένα δάσος σε κατεστραμμένη από τυφώνα γη της Φλόριντα

Η ΙΚΕΑ θα δημιουργήσει ένα δάσος σε κατεστραμμένη από τυφώνα γη της Φλόριντα

Toν Οκτώβρη του 2018, o ο τυφώνας Michael, μια καταιγίδα κατηγορίας 5, χτύπησε τη Φλόριντα και τις γύρω περιοχές, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σπίτια και άλλα κτίρια καταστράφηκαν, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, οι άνεμοι του τυφώνα κατέστρεψαν περίπου 12.140.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μια καταστροφή το κόστος της οποίας εκτιμάται περίπου στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα η ΙΚΕΑ ανακοινώνει ότι θα αποκαταστήσει περισσότερα από 13.000 στρέμματα από αυτά που σάρωσε ο τυφώνας.

O επενδυτικός βραχίονας της Ingka Group, του ομίλου της ΙΚΕΑ, αγόρασε αυτόν τον μήνα δύο εκτάσεις γης στη Φλόριντα, στην περιοχή Tupelo Honey, με στόχο να πραγματοποιήσει τη δάσωσή τους. Το project δεν αφορά αναδάσωση, που συμβαίνει όταν φυτεύονται εκ νέου δέντρα για την επαναδημιουργία ενός κατεστραμμένου δάσους, αλλά τη δάσωση μιας περιοχής που σε μεγάλο μέρος της περιλάμβανε βοσκοτόπια, τη φύτευση δηλαδή ουσιαστικά ενός καινούριου δάσους. Στόχος της ΙΚΕΑ είναι η πλήρης αναγέννηση της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η ΙΚΕΑ ανεβάζει τις τιμές της και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κλάδου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τον καθαρισμό της γης από όσα άφησε πίσω του τυφώνας, την  αποκατάσταση των βοσκοτοπιών και έπειτα, όταν η γη θα είναι έτοιμη, θα ξεκινήσει η φύτευση με δέντρα και άλλα είδη που είναι ενδημικά στην περιοχή. Έτσι, από τη μία θα επιτευχθεί αποκατάσταση της περιοχής από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας, αλλά παράλληλα θα ενισχυθεί και η βιοποικιλότητά της. Συνολικά, μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια, θα φυτευτούν περισσότερα από 650.000 δέντρα, καθώς θα δημιουργείται το δάσος σε έναν κύκλο σαράντα ετών.

Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ingka Group είναι κάποια από τα δέντρα που θα φυτευτούν τελικά α κοπούν γιια ξυλεία, με τρόπο που να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, αν και προς το παρόν τα δάση της IKEΑ, καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κίνηση του κολοσσού, δε χρησιμοποιούνται ως πηγές πρώτης ύλης για τις ανάγκες της παραγωγής της.

Διαβάστε ακόμα: H ΙΚΕΑ θα καταργήσει το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέχρι το 2028

Σε σχτική ανακοίνωση από τους υπεύθυνους της Ingka Group, «H απόκτηση της έκτασης Tupelo Honey είναι μια φανταστική ευκαιρία να επιδείξουμε την προσέγγιση της υπεύθυνης δασικής διαχείρισης που υιοθετεί η Ingka Investments σε όλες τις ιδιοκτησίες μας: η φροντιδα για το περιβάλλον και τον πλανήτη, η κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινότητας, μέσα από μακροπρόθεσμη, βιώσιμη εποπτεία». Η δάσωση αποτελεί για την εταιρεία ένα μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή. Η επένδυση αυτή ελπίζουν ότι από τη μία θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ingka, αλλά και, από την άλλη, θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, χάρη στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, όσο το δάσος θα αναπτύσσεται.

Η IKEA έχει αγοράσει σε διάφορα σημεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολλά ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, τόσο για την προστασία της όσο και για να δημιουργήσει πηγές ξυλείας. Πάντως, αν και στοχος της είναι μέχρι το 2030 όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί στα προϊοντα της να προέρχονται από ανακυκλωμένες, ανανεώσιμες και ηθικά παραγμένες πρώτες ύλες, δε χρησιμοποιεί την ξυλεία που αναπτύσσεται στα δάση της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.