16 Απρ 2024
READING

Η Dole αναζητά να κάνει εξαγορές για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

3 MIN READ

Η Dole αναζητά να κάνει εξαγορές για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

Η Dole αναζητά να κάνει εξαγορές για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φρέσκων φρούτων και λαχανικών στον κόσμο, η Dole, διερευνά την αγορά για πιθανές εξαγορές και τρόπους να ενισχύσει την προμηθευτική της απόδοση.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας προκύπτει μέσα σε μια ενδιαφέρουσα συνθήκη, κατά την οποία από τη μία έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα τρφοδοσίας που αναδύονται από την πανδημία, από την άλλη επιδεικνύει αντοχή, μετά τη συγχώνευσή της με την Total Produce, αν και στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 σημείωσε πτώση των κερδών της.

Βέβαια, από την πλευρά της εταιρείας σημειώνεται ότι ανέκαθεν η Dole αύξαινε τη συνολική παραγωγή της προχωρώντας μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, και έτσι και τώρα θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες συνεργασίας μέσα από αυτό το μοντέλο.

Στόχος της Dole, που τον περασμένο Ιούλιο συγχωνεύτηκε με την ιρλανδική Total Produce, είναι να διευρύνει την παρουσία της σε δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων, ενώ παράλληλα εδραιώνει τις προμηθευτικές της δυνάμεις στη Νότια Αφρική και την Ευρώπη, και επιχειρεί να σταθεροποιήσει την αποδότικότητά της σε σχέση με τους προμηθευτές της από τη Νότια Αμερική. Αυτές οι κινήσιες αναδεικνύονται σημαντικές, τη στιγμή που οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας δημιουργούν προβλήματα σε άλλα προϊόντα της, όπως οι μπανάνες και τα συσκευασμένα λαχανικά.

Έτσι, τώρα επιχειρείται μέσα από εξαγορές και «καινοτομίες προϊόντων» να δοθεί έμφαση στο να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της στα κάθε είδους berries, στα αβοκάντο και τα kit σαλάτας, αλλά και στα βιολογικά προϊόντα. Μέχρι στιγμής, τα παραπάνω προϊόντα αντιπροσωπεύουν ήδη το 25% των συνολικών εσόδων της Dole.

Όσον αφορά τις μπανάνες, η εταιρεία έχει να διαχειριστεί τα προβλήματα που προέκυψαν από τους δύο τυφώνες που σάρωσαν την περιοχή της Γουατεμάλας και της Ονδούρας, στα τέλη του 2020, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Έτσι, αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές στις μπανάνες, προκειμένου να καλύψει το κόστος της καταστροφής και την επανεκκίνηση των καλλιεργειών, για την οποία επένδυσε 16 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Η Dole επεκτείνεται σε functional ροφήματα και fruit bowls 

Από την άλλη, στην κατηγορία των φρέσκων συσκευασμένων λαχανικών, παρατηρείται υπερπροσφορά σε μια ήδη αδύναμη αγορά, καθώς η βιομηχανία του catering, που βασίζεται σε αυτά, δεν έχει ακόμα ανακάμψει. Επιπλέον, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταφορές αλλά και της έλλεψης σε κοντέινερ-ψυγεία, γεγονός που συνεπάγεται μια υπερπλήρη αγορά, σε συγκεκριμένα προϊόντα, και άρα πτώση των τιμών. Έτσι, η η Dole έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, ώστε να αποφύγει να υπερ-εκτεθεί στην αγορά.

Παρόλ’αυτά, η Dole βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει αποφύγει τις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν άλλες εταιρείες από τη διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς διαθέτει τον δικό της στόλο για τις μεταφορές των προϊόντων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαθέτει 11 πλοία, δύο από τα οποία απέκτησε το 2021.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.