Βότκα Lay’s και κρασί Heinz Mustard: περίεργες συνεργασίες στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Κάποιες ενδιαφέρουσες συνεργασίες – ή, καλύτερα, μείξεις γεύσεων – έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, που αποδεικνύουν συγχρόνως την εφευρετικότητα των εμπλεκόμενων  brands, αλλά και τη μετατόπιση του καταναλωτικού κοινού.

Στο επίκεντρο πολύ συχνά βρίσκεται τελευταία η βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών, που πλησιάζει όλο και περισσότερο σε εκείνην των συσκευασμένων τροφίμων, απ’ όπου πολλά brands αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις εταιρείες των αλκοολούχων ως μια ευκαιρία να διευρύνουν το κοινό τους, να απευθυνθούν δηλαδή σε πιο εκτεταμένη ομάδα καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα με τα πατατάκια Lay’s: η Frito-Lay, θυγατρική της PepsiCo και παραγωγός των chips Lay’s, συνεργάστηκε πριν τα Χριστούγεννα με την Eastside Distilling, μια εταιρεία παραγωγής οινοπνευματωδών στο Όρεγκον, και λάνσαραν στις ΗΠΑ τη Lay’s Potato Vodka, μια βότκα βτιαγμένη από τις πατάτες που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν τα ομώνυμα πατατάκια.

Η ετικέτα της φιάλης παρέπεμπε ευθέως στην εικόνα που έχουμε από το διάσημο λογότυπο, όπως το βλέπουμε στη σακούλα με τα πατατάκια, το μπουκάλι κόστιζε 40 δολάρια, ήταν διαθέσιμο μόνο online, και ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες. «Πάντα ψάχνουμε πρωτοποριακούς τρόπους να φέρουμε χαρά και διασκέδαση στους fans μας», δήλωναν εκ μέρους της εταιρείας για το λανσάρισμα, συμπληρώνοντας ότι αυτός ήταν ένας καινοτόμος τρόπος οι άνω των 21 ετών πελάτες τους να απολαύσουν στις γιορτές με τους φίλους τους τα Lay’s με έναν διαφορετικό τρόπο.

Πέρυσι επίσης λανσαρίστηκε ένα limited edition λευκό κρασί από την Kraft Heinz, για το brand της Grey Poupon. Το κρασί, ένα Voignier του 2020, ονομαζόταν Le Moutarde Vin και περιείχε τους σπόρους μουστάρδας που χρησιμοποιούνται στη συνταγή μουστάρδας Dijon της Grey Poupon. To concept, σύμφωνα με τo brand, ήταν να απολαύσει ο καταναλωτής ένα γεύμα με έναν ρυθμό διαφορετικό από αυτόν που έχουν επιβάλει τα delivery apps και τα βιαστικά σνακ στο γραφείο του σπιτιού, μέσα στην πανδημία.

Από την άλλη, η Kellog συνεργάστηκε με τη House Wine, ένα δημοφιλές  brand καθημερινού κρασιού στις ΗΠΑ, και δημιούργησαν μαζί ένα κουτί, όπως αυτά που φιλοξενούν τους ασκούς των καθημερινών κρασιών, το οποίο όμως περιείχε κρασί στο μισό του μέρος και, στο άλλο μισό, κρακεράκια τυριού Kellog’s Cheez-It. Τους εντυπωσιακούς συνδυασμούς συσκευασμένων σνακ και ποτών ήρθε να συμπληρώσει ο κολοσσός Mondelez, που σε μια σύμπραξη με την Barefoot Wine, δημιούργησαν  ένα κόκκινο κρασί που αναδεικνύει τη γέυση των μπισκότων Oreo Thins.

Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα συνυπάρχουν στην αγορά δύο τάσεις, αναφορικά με τα αλκοολούχα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά. Από τη μία έχουμε το trend της «υπεύθυνης κατανάλωσης» και του αλκοόλ με μέτρο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την ανάπτυξη μη αλκοολούχων εκδοχών μπύρας, για παράδειγμα – όπως η πιο πρόσφατη της Corona. Από την άλλη, η κατανάλωση αλκοόλ στις ΗΠΑ το 2020 ανέβηκε κατα 2%, το υψηλότερο ποσοστό ανόδου από το 2002 – γεγονός που σίγουρα κάνει δελεαστική αυτήν την αγορά. Έτσι, τα brands που προαναφέρθηκαν βλέπουν τώρα την ευκαιρία από τη μία να θυμίσουν την ύπαρξή τους σε μια μερίδα καταναλωτών που δεν αποτελεί το βασικό κοινό τους, και από την άλλη να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε έναν νέο κλαδο, αλλά με την καθοδήγηση έμπειρων εταιρειών, χάρη σε αυτές τις πρωτότυπες συνεργασίες.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση της κατανάλωσης συνοδεύεται και από μια στροφή των προτιμήσεων σε ιδιαίτερες γεύσεις, σε εξωτικά αρώματα και γλυκές νότες κοκτέιλ, εξού και οι παραπάνω «εξωτικοί» συνδυασμοί έχουν ενδεχομένως επιτυχία. Εξάλλου, αυτό φαίνεται να αναγνωρίζουν ακόμα και μάρκες που ήδη παράγουν αλκοολούχα όπως μπύρες και Hard Seltzers, ώστε να προχωρούν στη δημιουργία νέων γεύσεων, τύπου κοκτέιλ, ακολουθώντας αυτήν την τάση του κοινού. Όπως και να ‘χει, το μέλλον στις γεύσεις των οινοπνευματωδών ανάμενεται, αν μη τι άλλο, πρωτότυπο.