21 Δεκ 2024
READING

Η τεχνολογία που θα γίνει μέρος της ζωής μας το 2022

8 MIN READ

Η τεχνολογία που θα γίνει μέρος της ζωής μας το 2022

Η τεχνολογία που θα γίνει μέρος της ζωής μας το 2022

Η τεχνολογία έχει εισβάλλει στη ζωή μας δυναμικά τα τελευταία χρόνια – ειδικά μετά τη γερή ώθηση από την πανδημία Covid-19 και τα επαναλαμβανόμενα lockdowns, τα οποία υποχρέωσαν όλους τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους και να πραγματοποιήσουν όσες περισσότερες λειτουργίες μπορούσαν μέσω της τεχνολογίας, από την αγορά βασικών ειδών μέχρι την εργασία εξ αποστάσεως.

Αυτή η άνθιση της τεχνολογίας αποκάλυψε και ανέδειξε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα πιο άνετη και εύκολη και έδωσε εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες επιλογές για έναν τεράστιο αριθμό πραγμάτων. Συνεπώς, δεν αναμένεται καμία επιβράδυνση, αντίθετα, από εδώ και στο εξής η τεχνολογία μονίμως θα εξαπλώνεται και θα προσφέρει όλο και περισσότερες δυνατότητες. Μέσα στο 2022, αναμένεται ότι η εικονική πραγματικότητα, που υπόσχεται το “metaverse”, θα γίνει πραγματικότητα, όπως και τα έξυπνα σπίτια και πολλές άλλες λειτουργίες.

Αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι έννοιες που δεν έχουμε ξανά ακούσει, αντιθέτως, πολλές από τις ίδιες “τάσεις” εμφανίζονται ξανά και ξανά επειδή, γενικώς, είναι γεγονός ότι η τεχνολογία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει προτού οι περισσότεροι θελήσουν πραγματικά να την εντάξουν στην ζωή τους. Παρακάτω αναλύονται οι τέσσερις τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να εισβάλουν στη ζωή μας φέτος.

  1. Metaverse

Το metaverse είναι ένας ψηφιακός κόσμος, που πάει πέρα από τον αναλογικό που γνωρίζουμε. Σε αυτόν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα virtual εμπειρίες και χτίζονται εικονικά περιβάλλοντα για να φιλοξενούν τους ανθρώπους εκπροσωπημένους από τα άβατάρ τους, που επεκτείνουν τη φυσική τους παρουσία από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο. Οι παίκτες video games ίσως είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτό, καθώς στο πλαίσιο του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργούν τους δικούς τους ψηφιακούς κόσμους. Πολύ κοντά στο metaverse βρίσκονται οι έννοιες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που ως τεχνολογίες δίνουν μια πρώτη ιδέα για τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Η εικονική πραγματικότητα είναι η τεχνολογία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη χρήση εξοπλισμού κεφαλής (headset) που καλύπτει τα μάτια και που δίνει τη δυνατότητα για τρισδιάστατα ρεαλιστικά παιχνίδια. Για περισσότερο από μία δεκαετία, γίνονταν  περιγραφές για μια εποχή όπου η εικονική ζωή θα διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τη φυσική πραγματικότητα. Υπό αυτή τη συνθήκη, οι άνθρωποι θα περνούν πολύ χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους φίλους και τους συναδέλφους στον εικονικό χώρο, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν χρήματα και εκεί, σε ρούχα και αντικείμενα για τα ψηφιακά avatars.

Το metaverse βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κατά τη διάρκεια των χρόνων πανδημίας, ένα σύνολο παραγόντων εργάστηκε για να το κάνει εφικτό. Αρχικά, η τεχνολογία βελτιώθηκε και δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Επιπλέον, το Facebook μετονομάστηκε σε Meta κάνοντας στροφή προς το metaverse και απέστειλε 10 εκατομμύρια τεμάχια του headset εικονικής πραγματικότητας Quest 2, κάνοντας ξεκάθαρο ότι πιστεύει έντονα στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του, ενώ και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Metaverse | Ένας κόσμος με τεράστιες δυνατότητες

Ακόμα, οι καταναλωτές φάνηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για τον ψηφιακό εαυτό τους. Πλήθος επενδυτών αγόρασαν NFTs, ή nonfungible tokens, τα οποία είναι μοναδικά ψηφιακά αντικείμενα που αγοράζονται με κρυπτονόμισμα. Πολλές μάρκες πολυτελείας δημιούργησαν ψηφιακά κομμάτια και συλλογές, τα οποία οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν για τα avatars τους. Πολλές μάρκες, για παράδειγμα, όπως οι Burberry, Dolce & Gabbana, Gucci και Balenciaga αλλά και η Nike έχουν εισέλθει στον κόσμο των ψηφιακών πωλήσεων είτε με εικονικά καταστήματα είτε με συνεργασίες με πλατφόρμες, όπως το Roblox.

Επιπλέον από αυτά, φέτος η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή ενός headset εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα μοιάζει με γυαλιά του σκι και θα βασίζεται σε μια ξεχωριστή συσκευή υπολογιστών που θα φοριέται σε άλλο σημείο του σώματος. Η Google αναπτύσσει επίσης εδώ και χρόνια προϊόντα εικονικής πραγματικότητας και η Microsoft έχει προσφέρει ένα headset εικονικής πραγματικότητας για επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες.

  1. Έξυπνο σπίτι

Μια άλλη ανερχόμενη τάση είναι το λεγόμενο έξυπνο σπίτι, το οποίο αφορά την τεχνολογία για τον έλεγχο των οικιακών συσκευών με φωνητικές εντολές σε ένα ηχείο ή πατώντας ένα κουμπί σε ένα smartphone. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογική βιομηχανία προσπαθεί να προωθήσει αυτού του είδους την τεχνολογία στα σπίτια για περισσότερο από μία δεκαετία, όμως φέτος, αυτά τα προϊόντα μπορεί επιτέλους να αρχίσουν να έχουν αυξανόμενη απήχηση και να αναδειχθεί η πρακτικότητα τους.

Τα τελευταία χρόνια, τα έξυπνα προϊόντα για το σπίτι, όπως οι θερμοστάτες που συνδέονται με το διαδίκτυο, οι κλειδαριές και οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Οι συσκευές έγιναν προσιτές και συνεργάστηκαν αξιόπιστα με ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon, η Google Assistant και η Siri της Apple.

Ωστόσο, το έξυπνο σπίτι, ως επί το πλείστον δεν εξαπλώθηκε, καθώς πολλά προϊόντα έξυπνου σπιτιού δεν λειτουργούσαν καλά με άλλες τεχνολογίες, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό την πρακτικότητα τους. Ορισμένες κλειδαριές πόρτας, για παράδειγμα, λειτουργούσαν μόνο με τις συσκευές της Apple και όχι με Androids, ή ορισμένοι θερμοστάτες ελέγχονταν μιλώντας στο Google Assistant και όχι στη Siri. Αυτή η έλλειψη συμβατότητας δημιούργησε μακροπρόθεσμα προβλήματα, καθώς μια κλειδαριά συμβατή με την Apple δεν είναι χρήσιμη για το μέλος της οικογένειας ή τον μελλοντικό ενοικιαστή που προτιμά το Android.

Φέτος, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της τεχνολογικής βιομηχανίας – Apple, Samsung, Google και Amazon – ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το έξυπνο σπίτι πιο πρακτικό. Σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν και να ενημερώσουν την οικιακή τεχνολογία ώστε να λειτουργεί με το Matter, ένα νέο πρότυπο που επιτρέπει στις έξυπνες οικιακές συσκευές να συνδέονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τον εικονικό βοηθό ή τη μάρκα του τηλεφώνου. Περισσότερα από 100 προϊόντα έξυπνου σπιτιού αναμένεται να εναρμονιστούν με αυτό το νέο πρότυπο. Καθεμία από τις συσκευές που λαμβάνουν αυτό το πιστοποιητικό για χρήση με τα διαφορετικά συστήματα οικιακού αυτοματισμού θα έχει τυπωμένο λογότυπο (τρία βέλη που δείχνουν προς το κέντρο). Αυτός θα είναι ο τρόπος αναγνώρισης των προϊόντων που συνεργάζονται με τους βοηθούς της Apple, της Amazon και της Google.

Το Matter θα πρέπει επίσης να μειώσει τα εμπόδια μεταξύ διαφορετικών οικοσυστημάτων έξυπνου σπιτιού, ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχούν οι χρήστες εάν ένα νέο προϊόν θα λειτουργήσει εντός της εγκατάστασης του έξυπνου σπιτιού τους. Οι σύμμαχοι του Matter προκειμένου να πετύχουν θα πρέπει επίσης να πείσουν τις εταιρείες ότι η τεχνολογία είναι αξιόπιστη και όχι απλή. Το απόρρητο είναι κορυφαίο, με τα iPhones να καταργούν την παρακολούθηση εφαρμογών.

  1. Τεχνολογία που παρακολουθεί την υγεία

Μια άλλη πολυσυζητημένη εφαρμογή της τεχνολογίας είναι ο ψηφιακός εξοπλισμός υγείας που παρακολουθεί τη φυσική μας κατάσταση και μας βοηθά να διαγνώσουμε πιθανές ασθένειες. Οι συσκευές γυμναστικής, όπως το Apple Watch και το Fitbit, που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τον καρδιακό μας ρυθμό, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Έτσι, οι εταιρείες τεχνολογίας πειραματίζονται φέτος με μικρότερες φορητές συσκευές που συλλέγουν πιο εξειδικευμένα δεδομένα για την υγεία μας.

Η Oura, μια εταιρεία τεχνολογίας υγείας, παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο του δαχτυλιδιού Oura Ring, το οποίο είναι ενσωματωμένο με αισθητήρες που παρακολουθούν μετρήσεις όπως η θερμοκρασία του σώματος για την ακριβή πρόβλεψη των κύκλων εμμήνου ρύσεως. Πρόσφατα, μια άλλη νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας υγείας, παρουσίασε ένα παρόμοιο δαχτυλίδι που συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία και άλλα μέτρα για να ενημερώσει τον χρήστη για πιθανές χρόνιες ασθένειες.

Βέβαια, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις πιθανές συνέπειες της τεχνολογίας υγείας. Χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, τα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την εσφαλμένη διάγνωση ασθενειών και να κάνουν τους ανθρώπους υποχόνδριους. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι, όπως σε όλα, χρειάζεται μέτρο και όριο στον τρόπο που θα εντάξει κανείς προϊόντα τεχνολογίας υγείας στην ζωή του.

  1. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πέρυσι ανακοινώθηκε ένας φιλόδοξος στόχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες: τα μισά από όλα τα οχήματα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ηλεκτρικά και όχι βενζινοκίνητα μέχρι το 2030. Στην Ευρώπη ο στόχος είναι όλα τα νέα οχήματα έως το 2035 να είναι ηλεκτρικά, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά δραστήριες όσον αφορά την προώθηση της χρήσης τους, και ιδίως η Νορβηγία, η οποία έχει εφαρμόσει φιλόδοξες πολιτικές για την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και για τη δημιουργία καλών υποδομών φόρτισης.

Τα EV προωθούνται τόσο έντονα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς από την άποψη της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα, αν και κανένα αυτοκίνητο δεν είναι 100% καθαρό, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σαφώς προτιμότερα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ή τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Μάλιστα, μέχρι το 2030, τα EV θα είναι 4 φορές πιο καθαρά από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Σε απάντηση, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν στην ηλεκτροκίνηση και διαφημίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Η Ford Motor ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning, ενώ και η General Motors σχεδιάζει να παρουσιάσει μια έκδοση του φορτηγού Chevrolet Silverado pickup με μπαταρία. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes-Benz, η Nissan, η Hyundai, η Volkswagen, η Sony και πολλές άλλες έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποια μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ έχουν μοιραστεί και περαιτέρω σχέδια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφημιστικές εκστρατείες γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Tesla είναι ακόμα στη θέση ισχύος και απολαμβάνει τη μεγαλύτερη προτίμηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ευρεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και των σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιδίως σε πιο αγροτικές περιοχές. Η Tesla έχει ένα προβάδισμα, επειδή αναπτύσσει σταθμούς φόρτισης εδώ και χρόνια.

Για να είναι εφικτή, λοιπόν, η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών οχημάτων πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών φόρτισης. Το 2022, θα εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ της παράδοσης ηλεκτρικών οχημάτων και της ευρείας δυνατότητας φόρτισής τους. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, η φόρτιση των νέων στόλων ηλεκτρικών οχημάτων θα θέσει τα υπερφορτωμένα δίκτυα υπό μεγαλύτερη πίεση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης πρέπει να πιάσουν δουλειά από τώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.