Mια νέα τάση έχει αρχίσει να ισχυροποιείται στον χώρο των καλλυντικών, η οποία πατάει σε δύο βασικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινoύ – γεγονός που προοιωνίζεται ότι θα εδραιωθεί τελικά, αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί ένα προσωρινό beauty hype.
Tα brands ομορφιάς, λοιπόν, προχωρούν σε συνεργασίες με, ή ακόμα και αγοράζουν, εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR), που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «δοκιμάζουν» από το σπίτι τους τα προϊόντα μακιγιάζ, hairstyling και περιποίησης.
Οι δυνατότητες που τους διαθέτει η επαυξημένη πραγματικότητα αφενός καλύπτουν την ανάγκη για την αίσθηση ασφάλειας που απαιτούν οι καταναλωτές την εποχή του Covid, αφετέρου προσφέρουν το gamification, στο οποίο αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι οι πελάτες δύσκολα αντιστέκονται.
Βέβαια, στην κατηγορία των καλλυντικών, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από τη διασκέδαση· και την ίδια στιγμή, απλούστατα, πρακτικό: η πανδημία εξαφάνισε τα testers από τα καταστήματα καλλυντικών, δυσκολεύοντας επί της ουσίας τις αγορές των καταναλωτών, σε βαθμό που εξειδιεκευμένα μέσα άρχισαν να γράφουν ότι η αγορά αποτελεί μια δύσκολη εμπειρία, εφόσον δεν μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις αποχρώσεις και τις υφές από τα δείγματα που πραδοσιακά υπήρχαν στα καταστήματα. Μάλιστα, άρχισε να παρατηρείται άνοδος στις πωλήσεις των mini και travel size συσκευασιών, αφού οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν κανονική συσκευασία χωρίς να δοκιμάσουν το προϊόν· τα brands άρχισαν να παρέχουν στοιχεία για τα κόστη των συσκευασιών μίας δόσης, που συνήθως δίνονταν δωρεάν, και ειδικοί άρχισαν να μιλούν για το πώς τα δειγματάκια που έδιναν παλιά δώρο τα περιοδικά μόδας θα αρχίσουν να γίνονται ξανά δημοφιλή.
Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα
Το συμπέρασμα είναι σαφές: στη βιομηχανία των καλλυντικών, τα testers και τα δείγματα εντός των καταστημάτων φέρνουν πωλήσεις – μάλιστα, το Euromonitor International τοποθετεί τα δείγματα στην τρίτη θέση μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σε πωλήσεις, στην κατηγορία. Επόμενο ήταν, λοιπόν, η πανδημία να προκαλέσει μια αναταραχή στο συγκεκριμένο πεδίο.
Κάπου εδώ έρχεται ως από τεχνολογίας θεός η επαυξημένη πραγματικότητα. Οι καταναλωτές μπορύν, χάρη σ’ αυτήν, να δοκιμάσουν εικονικά ένα προϊόν, σε μια διαδικασία μάλιστα που μοιάζει με παιχνίδι και, προπαντός, από το σπίτι τους. Στους πελάτες αρέσει τόσο πολύ να «παίζουν» με αυτές τις εφαρμογές, που τα brands ήδη καταγράφουν αύξηση στις πωλήσεις τους, μεταδίδει το Axios.
Εταιρείες που παράγουν προϊόντα περιποίησης μαλλιών, προσώπου και καλλυντικά αναζητούν και αγοράζουν start-ups που αναπτύσσουν τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στους πελάτες τους περισσότερο εξατομικευμένες εμπειρίες και τη δυνατότητα να «δοκιμάσουν» τα προϊόντα τους.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αλλάζει τη βιομηχανία της ομορφιάς
Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, η L’Oréal, που αγόρασε τη ModiFace ήδη το 2018, για να δημιουργήσει εργαλεία virtual δοκιμής καλλυντικών. Η L’Oréal έχει επιδείξει τη διάθεσή της για καινοτομία που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή της και διαθέτει μάλιστα τη δική της επιστημονική ομάδα, που συγκροτούν περισσότεροι από 30 φυσικοί, ειδικοί User Experience, μηχανικοί, επιστήμονες δεδομένων και σχεδιαστές λογισμικού – και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που της προσφέρει η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη εξατομικευμένων κραγιών, ή δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να συνομιλήσουν με εξειδιεκυμένους συμβούλους πριν αγοράσουν, για παράδειγμα, μια βαφή μαλλιών για το σπίτι.
Τα brands έχουν αντιληφθεί ότι οι καταναλωτές δε θέλουν απαραίτητα να επισκεφτούν ένα φυσικό κατάστημα για να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα καλλυντικά τους. Έτσι, το VTO (Virtual Try-On), γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλές, γεγονός που αποδεικνύουν AR καμπάνιες όπως εκείνη της Maybelline ή της Nyx.
Την ανάπτυξη της τάσης σε βάθος χρόνου ενδεχομένως βοηθήσει το γεγονός ότι αφορά μια εμπειρία που είναι εμπλουτισμένη με το στοιχείο της διασκέδασης, το οποίο αυτόματα συνεπάγεται την προσφορά μιας διαφορετικής, αξιομνημόνευτης εμπειρίας για τον καταναλωτή: αντί για μα επίσκεψη σε ένα φυσικό καταάστημα, ο αγοραστής μπορεί να βιώσει την εμπειρία αγοράς των καλλυντικών του σε ένα διασκεδαστικό απόγευμα όπου απλά δοκιμάζει διάφορα looks στο σπίτι του.
Φυσικά, το ερώτημα – προς το παρόν, τουλάχιστον – παραμένει: μπορεί η δοκιμή καλλυντικών μέσω επαυξημένης πραγματικότητας να υποκαταστήσει πλήρως τη φυσική δοκιμή, που, όπως υποστηρίζουν οι πιο συγκρατημένοι του χώρου, προσφέρει μια καλύτερη άποψη για την υφή και την αίσθηση, πέρα από τα χρώματα;
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.