Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ford φτάνει τα 100 δις σε αξία κεφαλαιοποίησης αγοράς

Στην αυγή της εποχής των ηλεκροκίνητων αυτοκινήτων, ένας από τους πρωτοπόρους της αυτοκινητοβιομηχανίας ετοιμάζεται – ή τουλάχιστον φιλοδοξεί, για τους πιο συντηρητικούς αναλυτές – να παίξει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία εξηγούν αυτήν τη φιλοδοξια της Ford: την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της των 118 χρόνων, η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία κεφαλαιοποίησης αγοράς. Παράλληλα, η μετοχή της έφτασε σε υψηλό των τελευταίων είκοσι ετών, καταγράφοντας άνοδο 4,6%, γεγονός που της έδωσε ισχυρό προβάδισμα ένταντι των δύο βασικών ανταγωνιστών της, της General Motors και της Rivian.

H άνοδος της μετοχής της δικαιολογείται με τις εκτιμήσεις της εταιρείας για την πορεία της στην αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ένα πεδίο που γνωρίζει ισχυρό ανταγωνισμό αυτήν την εποχή, καθώς όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η Volkswagen και η Hyundai, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξελίξουν τις τεχνολογίες τους και να κερδίσουν το προβάδισμα, με την Tesla, βέβαια, να έχει πάντα την πρωτοκαθεδρία. Αρκεί να σημειωθεί ότι, ακόμα και τώρα, η Ford υπολείπεται σημαντικά της Tesla, που η αξία κεφαλαιοποίησής της αγγίζει το δυσθεώρητο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Πάντως, σε συνέδριο τον περασμένο μήνα, η Ford δήλωνε πως αναμένει ότι θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με ετήσια παραγωγή που θα φτάνει τα 600.000 οχήματα, αν και προς το παρόν το brand διεκδικεί την τρίτη θέση, μαζί με την Stellantis, πίσω από την Tesla και τη Volkswagen.

H αισιοδοξία της Ford προκύπτει από την εντυπωσιακή ζήτηση που υπάρχει για την ηλεκτροκίνητη εκδοχή του pick-up truck της, F-150, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι το πιο ευπώλητο όχημα στις ΗΠΑ. Το F-150 EV θα κυκλοφορήσει αυτήν την άνοιξη και ήδη, εξαιτίας της ζήτησης, που αντικατοπτρίζουν οι 200.000 προπαραγγελίες (μια προπαραγγελία μπορεί να πραγματοποιηθεί με προκαταβοκλή 100 δολαρίων), ο κατασκευαστής έχει διπλασιάσει για δεύτερη φορά την προγραμματισμένη παραγωγή της, που τώρα αφορά 150.000 οχήματα τη χρονιά, μέχρι το 2023, από την αρχική των 40.000 αυτοκινήτων.

Aπό την εταιρεία εξηγούν ότι την ανάπτυξη που προβλέπουν σκοπεύουν να την πραγματοποιήσουν εφαρμόζοντας το μοντέλο της «κάθετης ενσωμάτωσης», σε μια νέα προσέγγιση του συστήματος που εφάρμοζε και ο ίδιος ο Ηenry Ford: θα συνδυάσουν κάθετα τα στοιχεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα ηλεκτρονικά συστήματα ενέργειας και τα e-drives (συστήματα μετατροπής του ηλεκτρισμού σε ενέργεια κίνησης του οχήματος), με τα κατασκευαστικά συστατικά των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Διαβάστε ακόμα: Τι κλέβει η Tesla από το παρελθόν της Ford;

Παράλληλα, σημείωσαν ότι συνεργάζονται με πέντε διεθνείς προμηθευτές μπαταριών, για την ανάπτυξη των κυψελών μπαταριών για τα EVs τους, ενώ αναμένουν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν πολύ σύντομα και το κόστος τους.

Σε ένα πεδίο με μεγάλο ανταγωνισμό και ανακοινώσεις από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που η μία μετά την άλλη δημοσιοποιούν στοιχεία προόδου, καινοτομίες και υπεραισιόδοξα προγνωστικά, η Ford βρίσκεται ανάμεσα στα brands που έχουν δει από νωρίς επιτυχία στις προσπαθειές τους, με την παραγωγή του ηλεκτροκίνητου SUV Mustang Mach-E, αλλά και με την υποδοχή που φαίνεται να ετοιμάζει η αγορά για το πολυαναμενόμενο F-150.

Παρολ’ αυτά, υπάρχουν αναλυτές που δε συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία της αυτοκινητοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι, καινοτόμοι καταστκευαστές όπως η Tesla παραμένουν καλύτερη επιλογή από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις οποίες θεωρούν ότι υπερβάλλουν στις ανακοινώσεις και τις προβλέψεις τους για το μέλλον.