22 Νοέ 2024
READING

Ανοιχτή επιστολή στο YouTube από 80 fact checkers για την παραπληροφόρηση

4 MIN READ

Ανοιχτή επιστολή στο YouTube από 80 fact checkers για την παραπληροφόρηση

Ανοιχτή επιστολή στο YouTube από 80 fact checkers για την παραπληροφόρηση

Περισσότεροι από 80 οργανισμοί Fact Checking (ελέγχου δεδομένων) παγκοσμίως αποκάλεσαν το YouTube ως «έναν από τους σημαντικότερους αγωγούς διαδικτυακής παραπληροφόρησης παγκοσμίως», απαιτώντας από τη δημοφιλή πλατφόρμα να αντιμετωπίσει άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνουν fact-checking οργανώσεις από περισσότερες από 46 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Africa Check και του Rappler των Φιλιππίνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες και στάλθηκε στη CEO του YouTube, Susan Wojcicki, η ομάδα ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα της πλατφόρμας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Στη συνέχεια παρατίθενται μία σειρά από προτεινόμενα βήματα, τα οποία αποσκοπούν στην εξάλειψη του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων συμφραζομένων και απομυθοποιήσεων. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι και η απαγόρευση αποκόμισης εσόδων μέσω περιεχομένου από εκείνους που γίνονται δίαυλοι παραπληροφόρησης εντός της πλατφόρμας.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί απότοκο των κατ’ εξακολούθηση ανησυχιών όσον αφορά την παραπληροφόρηση εντός διαδικτύου, ειδικά την περίοδο των αμερικανικών εκλογών, καθώς και των ισχυρισμών αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της υγείας. Ωστόσο, το YouTube έχει αντιμετωπίσει λιγότερο εξονυχιστικό έλεγχο σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook, το οποίο έλαβε αντίστοιχη επιστολή τον Νοέμβριο του 2016.

Διαβάστε επίσης: Τα χρόνια της παραπληροφόρησης και η συμβολή του Facebook σε αυτήν

Ήρθε λοιπόν η ώρα και για το YouTube να λάβει δράση ενάντια στην παραπληροφόρηση, βελτιώνοντας το οικοσύστημα πληροφοριών εντός της πλατφόρμας, με τη συμβολή ανεξάρτητων, μη κομματικών οργανισμών ελέγχου. Το Meta, το Twitter και το YouTube όλα αυτά τα χρόνια έχουν όλα συνεργαστεί με ελεγκτές γεγονότων-δεδομένων (fact-checkers), με τη Meta να έχει συνεργαστεί με 80 οργανισμούς ελέγχου γεγονότων σε 60 γλώσσες παγκοσμίως, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από το ανεξάρτητο Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (International Fact Checking Network).

Το YouTube από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με εκατοντάδες εκδότες, με στόχο να κατευθύνει τους χρήστες περισσότερο προς έγκυρες πληροφορίες. Παρόλ’ αυτά αποκλειστικά και μόνο ο έλεγχος δεδομένων δεν αρκεί. Πράγματι, η εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά στο να προσφέρει στους ανθρώπους έγκυρο περιεχόμενο, να μειώσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης καθώς και να αφαιρέσει εντελώς τα βίντεο με παραβατικό περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, το YouTube έχει λάβει ορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 στην πλατφόρμα του, η σελίδα αποτελεσμάτων εμφανίζει πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ενώ τα σχετικά βίντεο της αρχικής σελίδας προέρχονται από έγκυρες πηγές ειδησεογραφίας. Επιπλέον, ακολουθεί μία πολιτική, σύμφωνα με την οποία προσάπτει κλιμακούμενες τιμωρίες σε περιπτώσεις παραβιάσεων, οι οποίες συνδέονται με την προώθηση περιεχομένου σχετικά είτε με θεραπείες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία είτε με την ενθάρρυνση του κοινού για αποχή από τη διαδικασία της απογραφής των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Το YouTube απαγορεύει τις διαφημίσεις που μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο

Ωστόσο, το YouTube θα πρέπει να οργανωθεί ακόμη περισσότερο και να μπει στη διαδικασία να δημοσιοποιήσει την πολιτική του αναφορικά με τις περιπτώσεις παραπληροφόρησης εντός της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας ακόμη και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη, στην επιστολή επισημαίνεται το γεγονός ότι το YouTube αδυνατεί να ελέγχει το μη αγγλόφωνο περιεχόμενο, γεγονός που εγείρει συνεχώς τις ανησυχίες για πιθανή διασυνοριακή διάδοση παραπληροφόρησης. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο θίγεται στην επιστολή, σχετίζεται με την άμεση κινητοποίηση της πλατφόρμας να λάβει μέτρα κατά συγκεκριμένων accounts, των οποίων το περιεχόμενο επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως παραπληροφόρηση. Η ομάδα προτείνει ορισμένες ενέργειες, όπως η απαγόρευση σε τέτοιου είδους λογαριασμούς να δημιουργούν έσοδα από το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή ακόμα και η κατεύθυνση των θεατών προς εξωτερικές πλατφόρμες επί πληρωμή, διασφαλίζοντας ότι ο αλγόριθμος του YouTube δεν προωθεί την παραπληροφόρηση.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το YouTube ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα σχετικά με την πάταξη των ισχυρισμών κατά του εμβολίου. Η πλατφόρμα ανέφερε ότι θα αφαιρέσει από το δυναμικό της κανάλια ευρέως γνωστών διανομέων παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό. Επίσης, το YouTube έχει κάνει ban σε ορισμένες ομάδες όπως είναι η QAnon και η Proud Boys, γνωστές για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση σχετικά με θέματα που αφορούν τις εκλογές, κάτι που έχει κάνει και σε άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Συνοψίζοντας, η δημοφιλής πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο πρέπει να επιβάλει σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο τις πολιτικές της όσο και τα συστήματα ελέγχου, μειώνοντας μεν το δυνητικά παραβατικό περιεχόμενο αλλά και προωθώντας έγκυρο περιεχόμενο για όλους. Οι υπογράφοντες της επιστολής ελπίζουν το YouTube να γίνει μια πλατφόρμα που πραγματικά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει την παραπληροφόρηση, όχι μόνο προς τους χρήστες αλλά προς το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.