Το μέλλον του email marketing

Η ψηφιοποίηση της σύγχρονης εποχής έφερε στο προσκήνιο νέα μέσα προώθησης των εμπορικών σημάτων και των προϊόντων τους. Το email, παραδείγματος χάρη, αποτελεί ίσως το συνηθέστερο μέσο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού αναφορικά με τα brands και τα προϊόντα τους. Συνεπώς, οι λεγόμενοι email marketers είναι και εκείνοι που πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Και αν, την εποχή των social media, το email marketing ακούγεται παρωχημένο, τα brands θα πρέπει να το ξανασκεφτούν: μέχρι το τέλος του 2021 οι ειδικοί ανέμεναν ότι οι χρήστες email θα έφταναν τα 4,1 δισεκατομμύρια. Και σημειώνουν ότι, ναι, οι άνθρωποι ανοίγουν τα emails τους: διαφορετικά, τα μεγάλα μέσα δε θα επένδυαν τόσο δυναμικά, τελευταία, στα newsletters και την κάθε είδους επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυσρομίου.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το email εξακολουθεί να θεωρείται αποδοτικός τρόπος επαφής ενός brand με το κοινό του, παραμένει ο ίδιος – αλλά απολύτως ισχυρός: είναι ο πιο άμεσος τρόπος για μια περισσότερο προσωποποιημένη επαφή και, συνεπώς, προσφέρει ευκαιρίες για personalization που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλα μέσα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένας χρήστης δίνει οικειοθελώς τα στοιχεία επικοινωνίας του για να λάβει ένα email από κάποιο brand. Συνεπώς, το πρώτο βήμα σύνδεσης έχει γίνει ξεκάθαρα, συνειδητά, χωρίς ανάγκη από τρίτους – παρόλο που η επικοινωνία που εδραιώνεται είναι, ουσιαστικά, μονόδρομη, με την έννοια ότι μόνο η εταιρεία στέλνει συνήθως κάποιο mail. Η προσωπική όμως σύνδεση παραμένει.

Οι στρατηγικές μάρκετινγκ μέσω email έχουν αλλάξει τα πάντα στην αγορά. Το 2021 αποτέλεσε τη χρονιά των απροσδόκητων εξελίξεων. Λαμβάνοντας υπόψη μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις της αγοράς για το 2022, η προσαρμογή των email καμπανιών σε αυτές μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποδοτική.

Το email marketing αποκτά άλλη διάσταση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα συνεχόμενα lockdowns μείωσαν αισθητά τη συνήθεια των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους στα φυσικά καταστήματα. Μάλιστα, το 75% των ανθρώπων άλλαξαν τη καταναλωτική τους συμπεριφορά εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι online αγορές να αγγίξουν υψηλά επίπεδα και το email marketing να λάβει άλλη διάσταση. Από το 2017 μέχρι σήμερα ο αριθμός των emails (απεσταλμένων και ληφθέντων) αυξήθηκε σημαντικά. Το 2022 εκτιμάται ότι θα αποστέλλονται καθημερινά πάνω από 333,2 δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τους email marketers που θέλουν να δημιουργήσουν αποδοτικές εκστρατείες, το κλειδί βρίσκεται τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην αποστολή emails, ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Το 2022 τα εμπορικά σήματα, εάν εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δύναμη των καμπανιών μέσω email, θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις τους.

Το μοντέλο της μονόδρομης επικοινωνίας μπορεί να κάνει το email marketing πολύ πιο αποδοτικό

Η δυνατότητα Mail Privacy Protection της Apple προσφέρει στους χρήστες συσκευών του γνωστού εμπορικού σήματος περισσότερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους. Τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω ζητημάτων απορρήτου, εμποδίζοντας τους αποστολείς να κάνουν tracking τα δεδομένα του εκάστοτε χρήστη και καθιστώντας τις μετρήσεις του engagement λιγότερο αξιόπιστες.

Έτσι, το 2022, η επικοινωνία ανάμεσα στους email marketers και το καταναλωτικό κοινό αναδιαμορφώνεται μέσω μίας νοοτροπίας που συνδέεται κατά βάση με μια μονόδρομη μορφή επικοινωνίας, αλλά που μπορεί να διαφοροποιήσει τη στρατηγική μάρκετινγκ του εκάστοτε εμπορικού σήματος.

Το φαινόμενο data decay (αποσύνθεση δεδομένων)

Τόσο το 2020 όσο και το 2021, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλαπλασιάστηκαν. Καθημερινά αποστέλλονταν εκατομμύρια emails, τα οποία γέμιζαν το inbox των καταναλωτών, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να καταλήγουν στα spam εξαιτίας «κακών» δεδομένων. Ο περιοδικός καθαρισμός της λίστας των παραληπτών καθώς και η επαλήθευση του εκάστοτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελούν τις βέλτιστες πρακτικές marketing που θα εφαρμοστούν το 2022.

Πού πρέπει να δοθεί επιπλέον προσοχή:

  • Οι email marketers οφείλουν να εστιάσουν στην άνοδο των ποσοστών κλικ και των conversions όσον αφορά το περιεχόμενό τους.

  • Διατήρηση των spams σε χαμηλά επίπεδα.

  • Δοκιμή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μικρότερης έκτασης και σε απλό κείμενο έναντι HTML.

  • Απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής του κοινού

  • To Α/Β testing εξακολουθεί να ειναι σημαντικό.

Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ μπορούν να μάθουν πολλά από όλες τις αλλαγές στο κομμάτι της προώθησης και της επικοινωνίας, σχεδιάζοντας στρατηγικές, οι οποίες συμβαδίζουν με τα δεδομένα του σήμερα. Δεν είναι απαραίτητο οποιαδήποτε τάση κυκλοφορήσει στην αγορά να υιοθετηθεί από όλους. Σημασία έχει τα εμπορικά σήματα να εντάξουν την κουλτούρα του πειραματισμού και της περιέργειας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη δυνατότητα των emails.