22 Νοέ 2024
READING

Αυξάνονται οι πωλήσεις της Boeing μετά τις δύο συντριβές αεροπλάνων το 2018

3 MIN READ

Αυξάνονται οι πωλήσεις της Boeing μετά τις δύο συντριβές αεροπλάνων το 2018

Αυξάνονται οι πωλήσεις της Boeing μετά τις δύο συντριβές αεροπλάνων το 2018

H Boeing ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε την καλύτερη χρονιά της μετά το 2018, που ήταν έτος μεγάλης κρίσης για την εταιρεία, όπως και το επόμενο, έπειτα από δύο συντριβές του 737 Max jet της.

Ειδικότερα, η Boeing δέχτηκε 79 νέες παραγγελίες μόνο τον Δεκέμβριο, σε μια χρονιά κατά την οποία πούλησε 535 νέα αεροπλάνα. Αυτή η απόδοση ανέτρεψε εντυπωσιακά τα νούμερα του 2020, όπου οι ακυρώσεις ήταν περισσότερες από τις νέες πωλήσεις κατά 471 αεροσκάφη.

Τα 737 Max καθηλώθηκαν στο έδαφος από τις 13 Μαρτίου του 2019, έπειτα από δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα, το 2018 στην Ινδονησία και το 2019 στην Αιθιοπία, στα οποία σκοτώθηκαν συνολικά 346 άνθρωποι. Η τραγωδία αυτή, εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, έπληξε σημαντικά την Boeing, που είχε χιλιάδες παραγγελίες για το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Οι έρευνες τότε είχαν δείξει προβλήματα στο σύστημα ελέγχου πτήσης και υπήρχαν ακόμα προβληματισμοί για τον υπολογιστή ελέγχου πτήσης του αεροσκάφους, αλλά και τους κινητήρες του.

Σήμερα το 737 Max της Boeing έχει χαρακτηριστεί το πιο εξονυχιστικά ελεγμένο επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία, αλλά και πάλι, υπάρχουν κάποιοι που δεν το θεωρούν ασφαλές, καθώς εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία βέβαια συνήθως εντοπίζονται επί εδάφους, αν και όχι πάντα: στις 14 Οκτωβρίου του 2021, ένα 737 Max απογειώθηκε από το Σιάτλ των ΗΠΑ, σε μια πτήση παράδοσης του ολοκαίνουριου αεροσκάφους στις Βρυξέλλες, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει, καθώς παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα αυτόματου πιλότου. Το ζήτημα επιλύθηκε άμεσα, το αεροπλάνο πέταξε την αμέσως επόμενη μέρα και έκτοτε πραγματοποιεί συχνές πτήσεις· ωστόσο τα μέσα και ειδικοί του κλάδου αναφέρουν το περιστατικό ως επιβεβαίωση των αμφιβολιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στον χώρο για το αεροσκάφος, ιδιαίτερα καθώς, από τότε που έχει επιστρέψει στην κυκλοφορία, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 180 τέτοιες περιπτώσεις, από τις οποίες οι 22 έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ωστόσο, οι πωλήσεις που κατέγραψε η Boeing δείχνουν ότι δε συμμερίζονται όλοι τις ιδιες ανησυχίες. Περίπου τα δύο τρίτα των αεροσκαφών που πούλησε η εταιρεία πέρυσι ήταν παραλλαγές του Max, ενώ χαρακτηριστική είναι η αγορά 50 νέων 737 Max από την αμερικανική low-budget εταιρεία Allegiant Air, που μέχρι τώρα αγόραζε μόνο μεταχειρισμένα αεροσκάφη.

Η εταιρεία επίσης πούλησε 84 φορτηγά αεροσκάφη το 2021, αριθμός ρεκόρ, που αποτελεί δείγμα της μεγάλης ζήτησης για εναέριες εμπορικές μεταφορές. Και, στην αρχή του 2022, η Boeing είχε 4250 παραγγελίες, από τις οποίες ένα 80% αφορούν ακριβώς το επίμαχο Max αεροσκάφος.

Διαβάστε ακόμα: Η ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών επανέρχεται

Στα 535 αεροπλάνα που πούλησε η Boeing πέρυσι μπορούν να αντιπαρατεθούν, για σύγκριση, τα 507 που πούλησε ο βασικός ανταγωνιστής της Boeing, η γαλλική Airbus, η οποία την ίδια χρονιά παρέδωσε πάνω απο 600, ενώ οι παραγγελίες της τώρα αφορούν 7.082 αεροσκάφη.

Πάντως, από τη στιγμή που επετράπη στα 737 Max να ξαναπετάξουν, το 2020, με το μοντέλο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω  από 300.000 επιβατικές πτήσεις, από 475 αεοροσκάφη που κυκλοφορούν συνολικά. Το νούμερο αυτό χρησιμοποιούν και εκείνοι που δεν ανησυχούν τόσο για την ασφάλεια του αεροσκάφους: με πάνω από 1300 πτήσεις καθημερινά, τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν ξεπερνούν τα αναμενόμενα και αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 99%, λένε.

Βέβαια, γνώστες του ζητήματος, μεταδίδει το BBC, αναφέρουν ότι έχει αναγνωριστεί η ύπαρξη συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και ότι πραγματοποιούνται εβδομαδιαία μήτινγκ, με εκπροσώπους της εταιρείας και των κατασκευαστών, για την παρακολούθηση και αντιμετώπισή τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.