24 Απρ 2024
READING

Τα εμπορικά κέντρα μετά την πανδημία

3 MIN READ

Τα εμπορικά κέντρα μετά την πανδημία

Τα εμπορικά κέντρα μετά την πανδημία

Τα εμπορικά κέντρα πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, αν και η γενικότερη ιδέα απογειώθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν τα προάστια απέκτησαν ζωή και η ανάγκη για αγορές στα τοπικά καταστήματα αυξήθηκε. Στη συνέχεια, τα διάφορα department stores άρχισαν να αγκυροβολούν στα εμπορικά κέντρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά και να διευρύνονται – και το concept τους να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικά χρόνια αργότερα, ήρθε στη ζωή μας το διαδίκτυο, κάτι το οποίο ώθησε τους ανθρώπους προς ένα διαφορετικό αγοραστικό κανάλι. Όλη αυτή η εξέλιξη δε λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο για τα εμπορικά κέντρα, καθώς ένα αρκετά μεγάλο μέρος του καταναλωτικού τους κοινού μετατοπίστηκε προς διαφορετικά αγοραστικά κανάλια. Φτάνοντας στο σήμερα και στην περίοδο της πανδημίας, το φυσικό λιανικό εμπόριο βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Πράγματι, η συνολική ζήτηση για ακίνητα σχετικά με την retail αγορά είναι εμφανής. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τα εμπορικά κέντρα;

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι ο τομέας των εμπορικών κέντρων βρίσκεται σε παρακμή. Σύμφωνα με στοιχεία του Retail Recovery Report της JLL που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δείκτης των ενοικιαζόμενων ακινήτων που δεν έχουν ενοικιαστές στις ΗΠΑ, αναφορικά με το λεγόμενο freestanding retail ή αλλιώς το ανεξάρτητο λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 2,9%. Παράλληλα ο συγκεκριμένος δείκτης σχετικά με τον κλάδο των εμπορικών κέντρων κυμαίνεται στο 7,2%.

Τα εμπορικά κέντρα επενδύουν σε brands

Καθώς οι ενοικιαστές των πολυκαταστημάτων έκλειναν τις πόρτες τους σε όλη τη χώρα, δημιουργήθηκαν σημαντικά κενά στην πληρότητα του εκάστοτε εμπορικού κέντρου, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να υιοθετούν λύσεις, μέσω των οποίων αντικαθίστανται οι ενοικιαστές των καταστημάτων που συνήθως συναντάμε σε ένα πολυκατάστημα. Παραδείγματος χάρη οι συγκεκριμένοι χώροι γέμισαν με καταστήματα κατοικίδιων ζώων, γυμναστήρια, κλινικές, εστιατόρια καθώς και co-working χώρους, καθώς οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έγιναν απαραίτητες για τους ανθρώπους.

Η WeWork ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Saks, δημιουργώντας co-working χώρους στα καταστήματα της εταιρείας, ενώ η Brookfield και η Simon Properties ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Authentic Brands επενδύοντας σε διάφορους retailers.

Άνοδος των τεχνολογικών δυνατοτήτων

Η Placewise, μια τεχνολογική εταιρεία ακινήτων, διεξήγαγε στις ΗΠΑ μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 594 ενήλικες καταναλωτές, που ερωτήθηκαν σχετικά με τα συναισθήματά τους για τα εμπορικά κέντρα. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι το 65% του δείγματος έχει επισκεφτεί τουλάχιστον ένα εμπορικό κέντρο από την έναρξη της πανδημίας, ενώ το 75% έχει επισκεφτεί ένα υπαίθριο εμπορικό κέντρο.

Επίσης, σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, το 57% των ερωτηθέντων είναι «πολύ πιθανό» ή «πιθανό» να πραγματοποιήσει τις αγορές του από κάποιο εμπορικό κέντρο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αγοραστές εξελίσσονται, η βιομηχανία οφείλει να εστιάσει και να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του νεότερου καταναλωτικού κοινού.

Διαβάστε επίσης: Είναι η Gen Alpha το μέλλον των εμπορικών κέντρων; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των αγοραστών θα προσελκύονταν αρκετά στην περίπτωση που το εκάστοτε τοπικό εμπορικό κέντρο προσέφερε την ποικιλία προϊόντων που προσφέρει το διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, η ανάγκη για πολλά και διαφορετικά αγοραστικά κανάλια ίσως να αποτελεί το κλειδί για μελλοντική-βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.