Τον σχεδιασμό της για την ελληνική αγορά ετοιμάζει και υλοποιεί η Amazon Web Services, στην οποία διατηρεί τον τελευταίο καιρό παρουσία, ιδρύοντας γραφείο στη χώρα μας και κάνοντας κινήσεις για την εδραίωση της δραστηριότητάς της και στην Ελλάδα.
Αποτελεί μάλιστα μία ακόμα από τις μεγάλες εταιρείες που επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους στην τεχνολογία και έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ελληνική επικράτεια, μαζί με επιχειρήσεις όπως είναι η Cisco, με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, τη Microsoft, που έχει προαναγγείλει τη δημιουργία τριών data centers αλλά και την πολυσυζητημένη – λόγω του εμβολίου κατά της Covid-19 – Pfizer, η οποία εγκαινίασε το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας παγκοσμίως, καθώς και το παγκόσμιο κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, που επίσης εδρεύει στη συμπρωτεύουσα. Από τον χάρτη δε λείπει και η προηγηθείσα εγκατάσταση του ερευνητικού κέντρου της Tesla στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Η Ελλάδα, η πρώτη από τις 21 χώρες όπου δημιουργείται «Τοπική Ζώνη»
Η Amazon είναι για μία εταιρεία, η άφιξη της οποίας συζητήθηκε αρκετά έντονα προ της άφιξής της αλλά και μετά την έναρξη δραστηριότητας μέσω θυγατρικής στην Ελλάδα. Η κύρια επενδυτική της στόχευση προβλέπει τη δημιουργία της ονομαζόμενης, «Τοπικής Ζώνης» (Amazon Web Services Local Zone), με τη χώρα μας να αποτελεί μία από τις 21 χώρες, όπου εγκαθίσταται μία ανάλογη «Ζώνη», εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονα την πρώτη στην οποία θα συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος
Οι τομείς που τίθενται στο επίκεντρο της Amazon Web Services στη χώρα μας μέσω της κίνησης αυτής είναι η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που αποτελούν εφαρμογές με γρήγορη απόκριση, αλλά και η δημιουργία υβριδικών υποδομών μεταξύ των data centers πελατών της αλλά και του cloud. Mεταξύ των δυνατοτήτων που θα προσφέρει επίσης η «Τοπική Ζώνη» της AWS θα είναι οι εφαρμογές Augmented Reality (επαυξημένης πραγματικότητας) αλλά και Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας), εφαρμογές που σχετίζονται με τον κλάδο της Υγείας, υπηρεσίες live streaming και live gaming. Κύριο χαρακτηριστικό όμως της «AWS Local Zone» είναι οι μεγάλες ταχύτητες που αυτή προσφέρει, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης για μία σειρά κινήσεων που υλοποιούνται μέσω του cloud.
Oι ανά τον κόσμο «Τοπικές Ζώνες» που έρχονται προσεχώς
Να σημειωθεί ότι ανάλογες Τοπικές Ζώνες θα δημιουργηθούν εκτός από την Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Ολλανδία καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως η Χιλή, η Ινδία, η Κένυα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Αργεντινή. Επιδίωξη της AWS μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί είναι να εδραιώσει κυρίαρχη θέση ως πάροχος υπηρεσιών cloud, με μεγάλους ανταγωνιστές της να αποτελούν η Microsoft και η Google.
Γιατί επενδύουν οι μεγάλοι της τεχνολογίας στην Ελλάδα
Κοινή απάντηση όλων των εταιρειών που προαναφέραμε με επίκεντρο την τεχνολογία αλλά και της Amazon Web Services, στο γιατί διαλέγουν την Ελλάδα, είναι κατά κύριο λόγο το ότι διαβλέπουν την προοπτική της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και τις κινήσεις που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη βέβαια, η Ελλάδα που για αρκετά χρόνια έχει μείνει στάσιμη σε αυτό το πεδίο, πλέον παρουσιάζει πολύ ευρύ φάσμα αλλαγών που έγιναν και που πρόκειται να γίνουν προσεχώς στον ψηφιακό τομέα, αποτελώντας επί της ουσίας τόσο μία «παρθένα» αγορά για μεγάλες ή και μικρότερες εταιρείες και ταυτόχρονα μία χώρα με ιδανική στρατηγική θέση από πλευράς γεωγραφικής τοποθεσίας.
Οι συνεργασίες και οι πελάτες στην ελληνική αγορά
Η Amazon Web Services εξετάζει στρατηγικά τομείς ενδιαφέροντος όπως το Δημόσιο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και όλους όσοι πρόκειται να μπουν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης του πολυακουσμένου εσχάτως, ψηφιακού μετασχηματισμού. Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα φέρει και άλλες επενδύσεις από πλευράς της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, προσλήψεις τεχνικού προσωπικού και σταδιακή διεύρυνση της παρουσίας της στην Ελλάδα.
Τα μέσα στα οποία ποντάρει η εταιρεία τεχνολογίας είναι καινούριες υπηρεσίες όπως το Amazon Web Services Private 5G, που δίνει την ευχέρεια για δημιουργία ιδιωτικών δικτύων 5G σε διάστημα λίγων ημερών. Επικεντρώνεται συνολικά όμως στη μετάβαση επιχειρήσεων στο AWS Cloud, με όρους αναφοράς την ταχύτητα και την εξοικονόμηση κόστους.
Διαβάστε ακόμα: Η AWS ανακοινώνει δύο νέες υπηρεσίες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Κατά την παρουσία της στην Ελλάδα η Amazon Web Services έχει ήδη συμμετάσχει στην υλοποίηση δύο έργων, τα οποία έχουν άμεση αναφορά στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Ειδικότερα, η AWS συνέβαλε στο χτίσιμο της πλατφόρμας εμβολιασμών (emvolio.gov.gr), η οποία «πατάει» στο δικό της Cloud αλλά και του συστήματος ελέγχου επιβατών-ταξιδιωτών, γνωστού ευρύτερα ως Passenger Locator Form ή PLF. Ταυτόχρονα, στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με επιχειρήσεις όπως είναι η εταιρεία κλήσης ταξί, Beat, αλλά και η Wind.
Έρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου της AWS παγκοσμίως
Σε διεθνές επίπεδον αυτήν την περίοδο η Amazon Web Services πρόκειται να επανασχεδιάσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου της, σύμφωνα με πρόσφατη αγγελία εργασίας που η ίδια δημοσίευσε. Η αγγελία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η θέση προορίζεται για κάποιον που θα ηγηθεί ενός έργου που η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι «κρίσιμο για την ανάπτυξη του δικτύου AWS και της Amazon συνολικά».
Η Amazon υλοποιεί επίσης δύο κομβικά έργα – και άκρως μυστικά – που επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο διακοπών στο cloud, όπως αυτό που παρέλυσε τμήματα του Διαδικτύου τον περασμένο Δεκέμβριο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.