26 Απρ 2024
READING

Στα αυτο-οδηγούμενα Tesla θα υπάρχει επιλογή να μπορούν να οδηγούν πιο επιθετικά

3 MIN READ

Στα αυτο-οδηγούμενα Tesla θα υπάρχει επιλογή να μπορούν να οδηγούν πιο επιθετικά

Στα αυτο-οδηγούμενα Tesla θα υπάρχει επιλογή να μπορούν να οδηγούν πιο επιθετικά

To νέο λογισμικό του συστήματος υποβοήθησης οδήγησης της Tesla, το FSD (Full Self-Driving), που λανσαρίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 σε δοκιμαστική, beta μορφή, προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν ανάμεσα από τρία διαφορετικά προφίλ οδήγησης· το Χαλαρό (Chill), το Μέσο (Average) και το Δυναμικό (Assertive). Οι τρεις εναλλακτικές εκδοχές ορίζουν ότι το όχημα θα συμπεριφέρεται διαφορετικά σε μια σειρά από επίσης διαφορετικά σενάρια.

Κάθε προφίλ οδήγησης συνοδεύεται από την αντίστοιχη επεξηγηματική περιγραφή από την Tesla, και για τη «Δυναμική» οδήγηση σημειώνεται ότι το όχημα θα διατηρεί μικρότερη απόσταση από το προπορευόμενο, ότι θα αλλάζει συχνότερα λωρίδες, ότι δε θα βγαίνει από τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας και ότι μπορεί να «κυλάει όταν σταματά», χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν αυτό σημαίνει πως δε θα ακινητοποιείται πλήρως στη σήμανση του STOP. Σε γενικές γραμμές περιγράφονται οδηγικές συμπεριφορές που τείνουν να είναι περισσότερο επικίνδυνες.

Οι νέες αυτές δυνατότητες στο FSD έχουν προκαλέσει αντδράσεις, με τους ειδικούς να σχολιάζουν ότι αποτελούν άλλο ένα δείγμα της ανεύθυνης προσέγγισης της Tesla στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, ειδικά μετά από κάποια περιστατικά ατυχημάτων στις ΗΠΑ, στα οποία εμπλέκονται οχήματα της Tesla με σύστημα αυτόματου πιλότου, τα οποία διερευνά η αρμόδια αμερικανική αρχή, αλλά και έπειτα από τις συζητήσεις που προκάλεσε η δυνατότητα που πρόσφερε η αυτοκινητοβιομηχανία στους οδηγούς να παίζουν βιντεοπαιχνίδια όσο το αυτοκίνητό τους βρίσκεται εν κινήσει· ένα χαρακτηριστικό που αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει.

Αυτές τις μέρες, κυκλοφορεί μάλιστα στο YouTube ένα βίντεο, που δείχνει σε λειτουργία και τα τρία διαφορετικά προφίλ οδήγησης του updated FSD. Αν και ανάμεσα στα δύο πρώτα προφίλ η διαφορά δεν είαι ακριβώς ξεκάθαρη, καθώς το όχημα δε δοκιμάζεται σε συνθήκες αυξημένης κίνησης, φαίνεται ότι το αυτοκίνητο στη λειτουργία «Chill» διατηρεί μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και αλλάζει λιγότερο συχνά λωρίδες, στην «Average» διατηρεί μέτρια απόσταση και μπορεί να πραγματοποιεί στάσεις κατά τις οποίες δε σταματά πλήρως, αλλά «τσουλάει». Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πώς συμπεριφέρεται το όχημα όταν στον δρόμο υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση ή ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ίσως η Tesla θέλει να δώσει «χαρακτήρα» στα αυτοκίνητά της, όπως κάθε οδηγός έχει τον δικό του, εξάλλου, και προσπαθεί ως εκ τούτου να προσομοιώσει οδηγικές συμπεριφορές που θεωρούνται λίγο πολύ κοινωνικά αποδεκτές· ωστόσο, για όλες τις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία για αυτο-οδηγούμενα οχήματα, το ζητούμενο είναι πώς τα οχήματά τους μπορούν να ενταχθούν στην κυκλοφορία ομαλά και φυσικά, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα με το είναι υπερβολικά συντηρητικά ή, στο άλλο άκρο, επιθετικά.

Συνεπώς, εν προκειμένω η συζήτηση διευρύνεται στο κατά πόσο ενδιαφέρει την αγορά ένα αυτοκίνητο που μοιάζει «φυσικό» στην οδήγηση, με όλες τις «ανθρώπινες» παραμέτρους που αυτό συνεπάγεται, ή ένα όχημα που εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Και, τελικά, είναι αυτό εφικτό, αν δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους αυτο-οδηγοούμενα με συστήματα και λογισμικά που εγγυώνται αυτήν την ασφάλεια;

Ο νέες ασφαλιστικές υπηρεσίες, πάντως, που έχουν αρχίσει να προσφέρουν διάφορες εταιρείες εκμεταλλευόμενες το νέο λογισμικό των αυτοκινήτων,των οποίων το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με το πώς οδηγεί κανείς, δείχνουν ότι αυτό το σενάριο της απόλυτης ασφάλειας είναι ακόμα μακριά.

Εξάλλου, ακόμα και στο περί ου ο λόγος Tesla, το σύστημα FSD με τα διαφορετικά οδηγικά προφίλ δεν προσφέρει απόλυτη αυτονομία. Δεν μπορεί δηλαδη ο χρήστης να μεταβεί από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από τη μεριά του. Οι οδηγοί εξακολουθούν να είναι «οδηγοί», να έχουν δηλαδή τα χέρια τους στο τιμόνι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.