26 Απρ 2024
READING

Η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων είναι η επόμενη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

4 MIN READ

Η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων είναι η επόμενη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων είναι η επόμενη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

Καθώς τα ηλεκτρικά φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων αρχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για υποδομές που θα τα διευκολύνουν, όπως αυτές της φόρτισης.

Ο ρυθμός υιοθέτησης των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς η αγορά στον τομέα αυτό ανεβαίνει με ρυθμούς που επιταχύνονται, κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2022. Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιέζει ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) να αποτελούν το 50% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων έως το 2030. Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ακόμη υψηλότερος, με προτεινόμενη απαγόρευση έως τότε όλων των νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων φορτηγών και αυτοκινήτων. Ο εξηλεκτρισμός των μεσαίων και βαρέων οχημάτων δεν απέχει πολύ.

Στην Ευρώπη ο στόχος είναι όλα τα νέα οχήματα έως το 2035 να είναι ηλεκτρικά, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά δραστήριες όσον αφορά την προώθηση της χρήσης τους, και ιδίως η Νορβηγία, η οποία έχει εφαρμόσει φιλόδοξες πολιτικές για την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και για τη δημιουργία καλών υποδομών φόρτισης. Η ΕΕ έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ στη σχετική έρευνα την τελευταία δεκαετία και πιέζει για ταχεία επέκταση των υποδομών φόρτισης. Επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό και προωθεί τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ιδίως στους κύριους ευρωπαϊκούς διαδρόμους διέλευσης.

Τα EV προωθούνται τόσο έντονα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς από την άποψη της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα. Αν και κανένα αυτοκίνητο δεν είναι 100% καθαρό, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σαφώς προτιμότερα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ή τα πετρελαιοκίνητα. Μάλιστα, μέχρι το 2030, τα EV θα είναι 4 φορές πιο καθαρά από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι τα ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα τροφοδοτούνται όλα αυτά τα οχήματα. Το 2022, μια νέα κατηγορία αγαθών θα αναδυθεί για να υποστηρίξει τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κατανοήσουν οι επενδυτές τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή την πολύπλοκη διασταύρωση της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Το πρόβλημα της φόρτισης των EVs

Το 2022, θα εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ της παράδοσης ηλεκτρικών οχημάτων και της ευρείας δυνατότητας φόρτισης τους. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, η φόρτιση των νέων στόλων ηλεκτρικών οχημάτων, και ειδικά των μεγαλύτερων οχημάτων όπως τα μεσαία και τα βαρέα, θα θέσει τα υπερφορτωμένα δίκτυα υπό μεγαλύτερη πίεση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης πρέπει να πιάσουν δουλειά από τώρα.

Ο εξοπλισμός φόρτισης θα είναι επίσης διαφορετικός. Μικρότερες μονάδες φόρτισης έχουν γίνει οικείο θέαμα σε πρατήρια αυτοκινητοδρόμων και στις άκρες των δρόμων των πόλεων, τα οποία λαμβάνουν ενέργεια απευθείας από το δίκτυο και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας για γρήγορη τροφοδοσία. Ωστόσο, οι στόλοι EVs βαρέων φορτίων που φορτίζουν ταυτόχρονα θα απαιτούν επιτόπια παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και διαχείριση της ζήτησης.

Όλα αυτά θα απαιτήσουν περισσότερα κεφάλαια, διαχείριση κινδύνων, περισσότερες λειτουργίες και ενεργειακή τεχνογνωσία από ό,τι οι περισσότεροι οργανισμοί διαθέτουν και θα οδηγήσουν στην ανάδυση ενός νέου τομέα εξειδικευμένων παροχών υποδομών φόρτισης. Το κλειδί για την έγκαιρη κλιμάκωση των υποδομών φόρτισης EV θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτή την εκκολαπτόμενη κατηγορία, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.

Εκτός από την κατανόηση της επιστήμης και της υλικοτεχνικής υποδομής της φόρτισης σε κλίμακα, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβουν και να αναθέσουν ή ακόμη και να λειτουργήσουν οι ίδιοι μια εγκατάσταση. Τα συμβόλαια για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων διαφέρουν πολύ από εκείνα των πιο γνωστών κατηγοριών υποδομών, όπως οι ηλιακές και αιολικές. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων υποδομών και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον κίνδυνο επανασύνδεσης που προκύπτει στο τέλος της περιόδου σύμβασης και τι θα συμβεί αν ένας πελάτης αποχωρήσει.

Το επόμενο έτος, οι υποδομές φόρτισης θα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους επενδυτές να εισέλθουν σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο εδάφους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναπτύξουν μια βαθιά κατανόηση της καταναλωτικής ζήτησης, των ακινήτων, των κεφαλαιαγορών και της ενέργειας, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν χρηματοδότηση με αρκετά ευνοϊκό επιτόκιο που θα επιτρέψει σε αυτή τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα θα τους αποφέρει απόδοση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.