16 Απρ 2024
READING

Η Audi στο Ράλι Ντακάρ αναβιώνει την υβριδική τεχνολογία

4 MIN READ

Η Audi στο Ράλι Ντακάρ αναβιώνει την υβριδική τεχνολογία

Η Audi στο Ράλι Ντακάρ αναβιώνει την υβριδική τεχνολογία

Για να ανταγωνιστεί στον δύσκολο αγώνα στην έρημο, η αυτοκινητοβιομηχανία στράφηκε στην απορριφθείσα υβριδική τεχνολογία. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι προθέσεις της Audi να αγωνιστεί στον πιο δύσκολο αγώνα ράλι του κόσμου χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκφράστηκαν πριν από 15 μήνες. Η εταιρεία έκλεισε το πρώην τμήμα ράλι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η ίδια παραδέχτηκε ότι, χάρη στη φθορά του προσωπικού, έχει χάσει σχεδόν όλη τη γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που η Audi κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το 1982 όσο και το 1984.

Το Ράλι Ντακάρ είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες με μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου και διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1979. Μέχρι το 2007 διεξαγόταν στην Αφρική και από τότε έχει πραγματοποιηθεί επίσης στη Λατινική Αμερική και τη Σαουδική Αραβία. Καλύπτει μια τεράστια έκταση, με τις αποστάσεις του κάθε σταδίου να φτάνουν έως και τα 900 χιλιόμετρα την ημέρα. Το έδαφος που διασχίζεται είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι στα συμβατικά ράλι, οπότε τα οχήματα πρέπει να είναι κατασκευασμένα ειδικά για την αποστολή, καθώς τα απλά τροποποιημένα οχήματα για δρόμους δεν αρκούν.

Την πρώτη χρονιά που επέστρεψε στον αθλητισμό ράλι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμαστεί πλήρως ο εξοπλισμός σε συνθήκες αγώνα, ο στόχος της Audi ήταν απλώς να τερματίσει στο Ντακάρ. Ωστόσο, στα μισά της διαδικασίας, και τα τρία αυτοκίνητα εξακολουθούν να βρίσκονται στο παιχνίδι, και η ομάδα πήρε ακόμη και μια νίκη στο τρίτο στάδιο.

Υβριδική τεχνολογία στο νέο μοντέλο της Audi

Εκ πρώτης όψεως, ο υποψήφιος της Audi για το Ντακάρ του 2022 δεν έχει πολλά κοινά με το μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο. Το RS Q e-tron, όπως ονομάζεται το μοντέλο του αυτοκινήτου, έχει πολύ διαφορετική δομή, σχολαστικά σχεδιασμένη και, μάλιστα, διαθέτει μπαταρία και ηλεκτροκινητήρες.

Πέρα από το κύρος των αγώνων Ντακάρ, το οποίο ωθεί την μάρκα στο να επιδιώκει τη συμμετοχή της, η Audi είναι αποφασισμένη να γίνει ένα premium ηλεκτρικό brand και θέλει να κερδίσει το Ντακάρ με μπαταρία. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να διανύουν έως και 950 χιλιόμετρα την ημέρα, οδηγώντας μέσα σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και αφιλόξενα τοπία της Γης και, εννοείται, χωρίς υποδομές φόρτισης.

Ωστόσο, για την Audi αυτό είναι μια ευκαιρία να πειραματιστεί με μια παλιά ιδέα, στην οποία επιστρέφει: την επέκταση της αυτονομίας. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με μπαταρία που διαθέτει επίσης έναν βενζινοκινητήρα, ο οποίος λειτουργεί ως τροφοδοτικό. Ο κινητήρας δεν κινεί τους τροχούς, απλά κρατάει τις μπαταρίες γεμάτες κατά την οδήγηση. Αυτό το σύστημα, με μια βοηθητική μονάδα ισχύος με βάση το καύσιμο, που επεκτείνει την εμβέλεια του ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία, λειτουργώντας μια ηλεκτρική γεννήτρια που φορτίζει την μπαταρία του οχήματος, ονομάζεται range extender και η διάταξη είναι γνωστή ως υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Η ιδέα των range extenders άνθιζε παλαιότερα, αλλά έπειτα η τάση άλλαξε με τον ερχομό της Tesla. Η τεχνολογία των μπαταριών βελτιώθηκε και ξαφνικά τα range extenders  ήταν ξεπερασμένα. Αυτό καθιστά τη συμμετοχή της Audi στο Ντακάρ του 2022 κάτι σαν εξαίρεση.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η εστίαση της Audi σε ένα υβριδικό μοντέλο δε φαίνεται να έχει κάποιο νόημα, από την άποψη ότι πλέον μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα προωθούνται. Η βρετανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τα νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έως το 2030 και να απαγορεύσει τις πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων έως το 2035. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θεσπίζουν επίσης αντίστοιχες αποφάσεις στο πλαίσιο της ανάγκης για “πλήρως μηδενικές εκπομπές ρύπων από την εξάτμιση“. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα όχημα σαν το RS Q δε θα πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Ωστόσο, η εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει προς το παρόν μερικούς πρακτικούς περιορισμούς. Αρχικά, έχει αναφερθεί ότι μέχρι το 2050, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε τεράστιο και μη βιώσιμο βαθμό και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην έλλειψη υποδομών φόρτισης.

Με αυτά τα πρακτικά εμπόδια, είναι πιθανό να χρειαστούν εναλλακτικές πηγές και εναλλακτικοί τρόποι λειτουργίας των αυτοκινήτων. Συνεπώς, η προσπάθεια της Audi θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα εύστοχη και έξυπνη. Αν αυτή η τεχνολογία εφαρμοζόταν σε αυτοκίνητα δρόμου, θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2, επειδή ο κινητήρας θα λειτουργούσε μόνο σε καθορισμένες στροφές. Παράλληλα, μπορεί να εξεταστεί και η χρήση εναλλακτικού καυσίμου. Όσο για τον αγώνα, που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, βρισκεται ακόμα σε εξέλιξη, και η Audi προς το είναι εκτός της πρώτης δεκάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.