20 Απρ 2024
READING

Οι συνεργασίες fashion brands με το gaming που έβαλαν τη μόδα στον ψηφιακό χώρο

5 MIN READ

Οι συνεργασίες fashion brands με το gaming που έβαλαν τη μόδα στον ψηφιακό χώρο

Οι συνεργασίες fashion brands με το gaming που έβαλαν τη μόδα στον ψηφιακό χώρο

Ένα πράγμα που έγινε εμφανές φέτος είναι η αυξανόμενη εμπλοκή του κόσμου της μόδας με το gaming. Πολλοί χρήστες αρχίζουν να εξερευνούν το metaverse και τον διαδικτυακό τους εαυτό, κάτι στο οποίο οι μάρκες μόδας υψηλών προδιαγραφών προφανώς είδαν μια αναδυόμενη ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, πολλά fashion brands στράφηκαν προς το ψηφιακό σύμπαν. Η πανδημία έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό, καθώς τα ανάγκασε να βρουν νέους τρόπους να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους στο κοινό τους. Πιο συγκεκριμένα, οι μάρκες κοίταξαν προς τις ήδη καθιερωμένες πλατφόρμες gaming, στις οποίες οι gamers μπορούν να περιηγηθούν σε πλήρως διαμορφωμένους κόσμους μέσω της χρήσης εξατομικευμένων avatars. Αυτό άνοιξε μια τεράστια, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη αγορά, την οποία εξερεύνησαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας κυκλοφορώντας εικονικές συλλογές και επώνυμο περιεχόμενο. Με τη συμμετοχή στο gaming ανοίγει ένα εντελώς καινούριο κανάλι εσόδων για τους οίκους μόδας.

Τα fashion brands από τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο του gaming μπορούν να κερδίσουν πολλά και οι λόγοι που το ενδιαφέρον τους αυξάνεται γρήγορα αφορούν τα έσοδα που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από τις πωλήσεις ψηφιακών ρούχων και προϊόντων αλλά κατά βάση, το γεγονός ότι θα αποκτήσουν παρουσία σε ένα μέρος, έστω virtual, όπου οι άνθρωποι αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους. Και καθώς πρόκειται για ένα πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο και ανεκμετάλλευτο, τα brands μπορούν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν εμπειρίες που άλλα μέσα δεν μπορούν.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η γεφύρωση των δύο κόσμων, ωφελεί και τους δύο. Από τη μια οι μεγάλες μάρκες της μόδας επεκτείνουν σημαντικά το κοινό τους, ενώ από την άλλη, οι εταιρείες παιχνιδιών αποκτούν μια πολιτισμική πλευρά που μπορεί να τους δώσει περισσότερο authority.

Οι πρώτες συνεργασίες μεγάλων οίκων με γνωστά παιχνίδια είχαν ξεκινήσει, συντηρητικά, ήδη πριν από την πανδημία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή η τάση αναπτύσσεται ραγδαία. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες συνεργασίες μόδας και gaming το 2021, που επέτρεψαν στην μόδα να εισαχθεί στον εικονικό χώρο.

Gucci και Roblox

Ο πολυτελής οίκος Gucci έκανε μια απροσδόκητη εμφάνιση στο Roblox, με τη μορφή ενός εικονικού κήπου ως μέρος του ψηφιακού κόσμου του παιχνιδιού, που αποτελείται από διαφορετικά δωμάτια προς εξερεύνηση. Κατά την είσοδο, τα avatars των παικτών μεταμορφώνονταν σε ουδέτερες κούκλες που προσαρμόζονταν ανάλογα με το δωμάτιο στο οποίο εισέρχονταν, επιτρέποντας μια εντελώς μοναδική εμπειρία ανά χρήστη. Παράλληλα με την εμπειρία, οι παίκτες είχαν επίσης την ευκαιρία να αγοράσουν εικονικά προϊόντα Gucci στο παιχνίδι. Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονταν στη συνεργασία απέκτησαν τεράστια δημοτικότητα, με μια ψηφιακή τσάντα να πωλείται για 4.115 δολάρια στην πλατφόρμα, σχεδόν 1.000 δολάρια περισσότερα από την αρχική, φυσική της αξία.

Nikeland της Nike για το Roblox

Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών Nike συμμετείχε στην πλατφόρμα Roblox για να προσφέρει μια εντελώς καθηλωτική επώνυμη εμπειρία, το Nikeland. Τα κτίρια και τα γήπεδα στον εικονικό κόσμο ήταν εμπνευσμένα από τις πραγματικές τοποθεσίες της μάρκας και περιλάμβαναν έναν ψηφιακό εκθεσιακό χώρο με προϊόντα Nike που μπορούσαν να φορεθούν από τα avatars των παικτών.

Balenciaga και Fortnite

Η μάρκα υψηλής μόδας Balenciaga εισάχθηκε στο Fortnite, ψηφιοποιώντας την πολυτελή μόδα της για τους χρήστες του δημοφιλούς παιχνιδιού. Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονταν στο παιχνίδι ήταν βασισμένα σε πραγματικές συλλογές, ενώ οι παίκτες είχαν την πρόσθετη επιλογή να επισκεφθούν μια εκδοχή ενός καταστήματος Balenciaga μέσα στο παιχνίδι ή να χρησιμοποιήσουν έναν ειδικά δημιουργημένο χώρο της μάρκας. Διατέθηκε επίσης φυσικό εμπόρευμα, το οποίο αποδείχθηκε δημοφιλές.

Ralph Lauren και Zepeto

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Zepeto περιλαμβάνει μια σειρά εντελώς ψηφιακών συλλογών Ralph Lauren φέτος, με τις διαθέσιμες σειρές να θυμίζουν τα φυσικά ρούχα της μάρκας. Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν 50 μοναδικά αντικείμενα για να ντύσουν τα avatars τους στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων skateboards και αποκλειστικών αξεσουάρ που ήταν διαθέσιμα μόνο στον εικονικό κόσμο.

Burberry και Honor of Kings

Η Burberry κυκλοφόρησε αποκλειστικά σχέδια για το παιχνίδι για κινητά Honor of Kings. Διατέθηκαν δύο νέα skins για την ηρωίδα του παιχνιδιού, με εμφανίσεις εμπνευσμένες από ρούχα της συλλογής άνοιξη/καλοκαίρι 2021 του brand. Το ένα μάλιστα περιλάμβανε την κλασική καμπαρντίνα Burberry, με μπεζ χρωματισμούς και την καρό επένδυση του οίκου. Οι θαυμαστές είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα looks τόσο στο παιχνίδι, όσο και στο διαδίκτυο και σε καταστήματα στην ηπειρωτική Κίνα.

H&M και Animal Crossing

Η H&M λάνσαρε ένα νησί στο παιχνίδι Animal Crossing: New Horizons, αφιερωμένο στη μηχανή ανακύκλωσης ενδυμάτων, Looop. Το νησί σχεδιάστηκε με γνώμονα το θέμα της βιωσιμότητας, επιτρέποντας στους παίκτες να εξερευνήσουν και να ανακυκλώσουν τα ρούχα τους στο παιχνίδι σε νέες εκδοχές σε έναν εικονικό σταθμό ανακύκλωσης ρούχων. Οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την ανακύκλωση και να αλληλεπιδράσουν με τον πίνακα ανακοινώσεων του Looop Island, για να αφήσουν τις δικές τους σκέψεις για την κυκλική μόδα.

Off-White του Virgil Abloh με την Katsu

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη γκράφιτι της Νέας Υόρκης, Katsu, η Off-White κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι για κινητά με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο δημιουργικό διευθυντή της, Virgil Abloh. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε πριν από τη συλλογή του διδύμου, στο πλαίσιο του project “Offkat”, το οποίο περιελάμβανε μια σειρά από ανδρικά και γυναικεία ρούχα εμπνευσμένα από το έργο του καλλιτέχνη. Στο παιχνίδι, οι παίκτες έπρεπε να πλοηγηθούν αποφεύγοντας την αστυνομία καθώς προσπαθούσαν να ζωγραφίσουν γκράφιτι σε κτίρια.

Louis Vuitton για την 200ή επέτειο

Στο πλαίσιο της 200ής επετείου του, η Louis Vuitton λάνσαρε ένα παιχνίδι άμεσα εμπνευσμένο από τη ζωή του ιδρυτή του οίκου. Μεταφέροντας τον παίκτη σε έξι φανταστικούς κόσμους, η μασκότ του οίκου ταξίδεψε μέσα από ένα επώνυμο δάσος, μια μητρόπολη και ένα νησί για να φτάσει σε έναν εορταστικό προορισμό γενεθλίων. Ο χαρακτήρας έπρεπε να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα κεριά με μονόγραμμα, καθώς και κλειδιά για την πρόσβαση σε νέα επίπεδα. Το παιχνίδι περιελάμβανε επίσης 30 non-fungible tokens (NFTs) σε μια ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.