20 Απρ 2024
READING

Τα McDonald’s δεν είναι τα μόνα που επηρεάζονται από τη διεθνή έλλειψη πατάτας

3 MIN READ

Τα McDonald’s δεν είναι τα μόνα που επηρεάζονται από τη διεθνή έλλειψη πατάτας

Τα McDonald’s δεν είναι τα μόνα που επηρεάζονται από τη διεθνή έλλειψη πατάτας

Πρόσφατα τα αμερικανικά μέσα ανησυχούσαν για την έλλειψη στο αγαπημένο των Αμερικανών τυρί κρέμα, αλλά τώρα προκύπτει μία ακόμα έλλειψη, που επηρεάζει αυτήν τη φορά μεγάλα brands σε ολόκληρο τον κόσμο: η έλλειψη πατάτας.

Την προσοχή στο ζήτημα τράβηξε ιδιαίτερα η ανακοίνωση των McDonald’s στην Ιαπωνία, στις 24 Δεκεμβρίου, ότι για το επόμενο διάστημα θα πωλούν μόνο μικρές μερίδες τηγανητές πατάτες, καθώς, πολύ απλά, τους τελειώνουν.

Η έλλειψη πατάτας οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, εκ των οποίων τα προβλήματα στη λειτουργία της τροφοδοτικκής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας, είναι μόνο το ένα. Στην Αφρική, για παράδειγμα, οι εισαγόμενες πατάτες βρίσκονται μέσα σε κοντέινερ για περισσότερο από ένα μήνα και δεν προωθούνται εξαιτίας προβλημάτων από την πανδημία, ενώ στη Νότια Αφρική ο καιρός επηρέασε τις τοπικές σοδειές· στις ΗΠΑ πέρυσι οι παραγωγοί κατέστρεψαν τεράστιες ποσότητες από την αμερικανική σοδειά, καθώς η ζήτηση μέσα στην πανδημία που όλα ήταν κλειστά έπεσε κατακόρυφα· στο Βανκούβερ οι πλημμύρες καθυστέρησαν τις αναχωρήσεις των πλοίων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ΜcDonald’s γύρισε το νόμισμα στα 10 από τα 30 χρόνια της στην Ελλάδα

Έτσι, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα McDonald’s στην Ιαπωνία – όπου μάλιστα λειτουργούν περισσότερα από 3000 εστιατόρια του franchise -, τα οποία σερβίρουν αμερικανικές πατάτες, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται κολλημένες στη Βορεια Αμερική, δεν είναι το μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στα KFC της Κένυας, τα οποία ανακοίνωσαν ότι οι πατάτες τους τελείωσαν και ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τις σχετικές παραγγελίες των πελατών τους με άλλα είδη από τον κατάλογο. Εκεί, λοιπόν, η έλλειψη οδήγησε μέχρι και σε εκστρατείες στα social media για μποϊκοτάζ του brand, όχι επειδή δεν μπορεί προς το παρόν να σερβίρει τηγανητές πατάτες, αλλά επειδή το κοινό συνειδητοποίησε ότι οι πατάτες που χρησιμοποιούν τα τοπικά εστιατόρια KFC εισάγονται από την Αμερική και ότι δεν προτιμούν την τοπική παραγωγή, που μάλιστα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε φάση συγκομιδής – και με το αρμόδιο υπεύθυνο όργανο για την παραγωγή πατάτας στη χώρα να δηλώνει έτοιμο να προμηθεύσει τα KFC με πατάτες, αν γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός.

Διαβάστε ακόμα: Η KFC λανσάρει plant based κοτόπουλο

Από την πλευρά της εταιρείας, δήλωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι έλεγχοι και στάνταρ που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να εντάξουν ένα προϊόν στις πρώτες ύλες τους, τα οποία δεν μπορούν να προσπεράσουν.

Εν τω μεταξύ, τα Burger King στην Κένυα σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι «έχουν αρκετές πατάτες για όλους».

Πάντως, κατά περιόδους, συμβαίνει να δημιουργούνται καποιες ελλείψεις, ανάλογα  με τις καιρικές συνθήκες, τις ασθένειες των φυτών ή ακόμα και τις διαφωνίες που αφορούν τις αποζημιώσεις και τα εργατικά.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πατάτας στον κόσμο είναι η Κινα, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς εξαγωγείς, η Ιαπωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά, όπου οι αμερικανικές κατεψυγμένες πατάτες φθάνουν με πλοίο από τη Βόρεια Αμερική. Ο προβληματισμός στα ιαπωνικά McDonald’s είναι αρκετά μεγάλος, αν σκεφτεί κανείς ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκεί σκέφτονταν να φέρουν οι ίδιοι, αεροπορικώς, πατάτες, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση, μέχρι που η βαριά χιονόπτωση πριν από λίγες μέρες, στις αρχές του Ιανουαρίου, δημιοούργησε εκ νέου καθυστερήσεις., εξού και στα καταστήματά τους συνεχίζουν την πολιτική της δυνατότητας παραγγελίας μόνο της μικρότερης μερίδας, για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.

Οι πατάτες προστίθενται σε μια μακρά πλέον λίστα αγαθών που βρίσκονται σε έλλειψη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προβλημάτιε ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών. Σήμερα, αν και σημειώνουν ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα επηρεάσει τον ρυθμό αποκατάστασης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά μέσα στο 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.