25 Απρ 2024
READING

H H&M λανσάρει virtual συλλογή

4 MIN READ

H H&M λανσάρει virtual συλλογή

H H&M λανσάρει virtual συλλογή

Σε μια περίοδο που τα περισσότερα μεγάλα fashion brands και οι retailers του χώρου προσπαθούν να καινοτομήσουν με ψηφιακά λανσαρίσματα και συνεργασίες που θα τους βάλουν στην πρώτη γραμμή τη νέας ψηφιακής εποχής, των NFTs και του πολυσυζητημένου metaverse, η H&M λανσάρει μια ψηφιακή συλλογή, η οποία ωστόσο δε θα διατεθεί προς πώληση, αλλά μέσα από έναν διαγωνισμό.

Η συλλογή δημιουργήθκε σε συνεργασία με την πλατφόρμα ψηφιακών και virtual ρούχων Dress-X και ο διαγωνισμός τρέχει από αυτήν την εβδομάδα, στο επίσημο site του brand, μαζί με την αντίστοιχη καμπάνια, πρόσωπο της οποίας είναι η ηθοποιός του Game of Thrones, Maisie Williams, η οποία είναι και η πρέσβειρα sustainability του brand. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλουν ένα «διασκεδαστικό και καινοτόμο» όνομα για ένα από τα τρία looks που περιλαμβάνει η συλλογή, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από αυτά. Τα looks, βέβαια, δεν είναι φυσικά: οι νικητές θα στείλουν μια φωτογραφία τους και το virtual ρούχο θα προσαρμοστεί επάνω τους ψηφιακά. Τη νέα, ντυμένη με H&M φωτογραφία τους θα μπορούν να τη μοιραστούν στα social media τους.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M παρουσιάζει μια νέα κάρτα ελέγχου βιωσιμότητας για τα προϊόντα της

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα εικονική συλλογή αντιπροσωπεύει τη «φιλοδοξια της H&M να ηγηθεί της αλλαγής στη βιομηχανία της μόδας, κάνοντας τη virtual μόδα προσιτή στους πελάτες». Παράλληλα, δίνει έμφαση στην παράμετρο της βιωσιμότητας, που αποτελεί έναν σημαντικό στόχο του brand. Η νέα συλλογή, τονίζει, καθώς είναι αποκλειστικά virtual, δεν επιβαρύνει με μεταφορικά, υλικά συσκευασίας ή απόβλητα, ενώ, επιπλέον, αναδεικνύει και τις αρχές της συμπερίληψης, που επίσης υιοθετεί ως fashion retailer η H&M, μιας που τα κομμάτια αυτής της συλλογής ταιριάζουν σε όλα τα σώματα, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα ή το φύλο.

Αυτά δεν είναι τα πρώτα βήματα της H&M στον ψηφιακό χώρο. Πρόσφατα, σε συνεργασία με τη Nintendo και το παιχνίδι της Animal Crossing, είχε πραγματοποιήσει μια ενέργεια κατά την οποία οι πελάτες μπορούσαν να επισκεφτούν ένα νησί που ήταν αφιερωμένο στις αρχές βιωσιμότητας της H&M, μέσα στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

To σουηδικό brand δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους του sustainability, φιλοδοξώντας να γίνει ένας «πράσινος» πρωτοπόρος στον κλάδο του. Στη φετινή εκθεσή του για τους στόχους του σχετικά με το sustainability, μάλιστα, σημείωνει ότι έχει έμμεσα και άμεσα συνεισφέρει σε όλους του SDGs (Sustainable Development Goals), όπως έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015, με πρωτοβουλίες όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σην τροφοδοτική του αλυσίδα, τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα του, τις υπηρεσίες του επισκευής και διόρθωσης ρούχων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λανσάρισμα της συλλογής «Conscious», το 2016, της οποίας τα κομμάτια κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά, ή πρόσφατα της «Co-Exist Story». Μάλιστα, η εταιρεία δηλώνει ότι στόχος της είναι μέχρι το 2040 να έχει γίνει πλήρως κυκλική στη λειτουργία της, και κλιματικά θετική.

Ωστόσο, ειδικοί που παρακολουθούν τον κλάδο, σημειώνουν ότι αφενός το brand δε φαίνεται ότι έχει καταφέρει να πείσει το κοινό του πλήρως για τις προθέσεις του, αφετέρου δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η τροφοδοτική του αλυσιδα, που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια κομμάτια ρούχων, επιβαρύνει το περιβάλλον. Εν ολίγοις, αν και η H&M αποφεύγει να αυτοπροσδιορίζεται ως fast fashion brand, εντούτοις αποτελεί έναν από τους ηγέτες του χώρου, που παράγει μαζικά και ωθεί τους πελάτες του να καταναλώνουν, επίσης, μαζικά – κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του brand αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, που υποτίθεται ότι ο κόσμος αγόραζε λιγότερα ρούχα.

Πολλοί λοιπόν κάνουν λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός διαφορετικού μοντέλου, που δε θα έχει στο επίκεντρο τον μεγάλο όγκο παραγωγής που αναμένεται από ένα fast fashion brand. Μένει να φανεί αν η νέα, virtual συλλογή απποτελεί ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.