20 Απρ 2024
READING

Φαγητό στα σκουπίδια; Στο Γρηγόρη ποτέ! 

3 MIN READ

Φαγητό στα σκουπίδια; Στο Γρηγόρη ποτέ! 

Φαγητό στα σκουπίδια; Στο Γρηγόρη ποτέ! 

 

pastedGraphic.png

Όλα ξεκινάνε από μικρές μερίδες φαγητού που είτε περίσσεψαν από το μεσημεριανό γεύμα είτε είναι πολυκαιρισμένα τρόφιμα που έχουν παραμείνει για πολύ διάστημα στους πάγκους ή στα ντουλάπια της κουζίνας και κατέληξαν στους κάδους των απορριμμάτων. To φαινόμενο του Food Waste έχει καταστεί συνήθεια, η οποία προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και  οικονομικό επίπεδο. 

Αν αναλογιστούμε ότι το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 931 εκατομμύρια τόνους βρώσιμων αγαθών καταλήγει κάθε χρόνο στους χώρους υγειονομικής ταφής, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ την ίδια στιγμή 690 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφικά αγαθά. 

Στην Ελλάδα τα νούμερα δεν είναι αισιόδοξα, καθώς ο κάθε ένας από εμάς πετάει στα σκουπίδια 98 κιλά τρόφιμα το χρόνο.  Ήρθε η ώρα να αλλάξουν ριζικά οι συνήθειες και να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, αλλά και σε «επιχειρησιακό». Γιατί είναι πολύ σημαντικό ο τομέας των επιχειρήσεων να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε η σπατάλη τροφίμων να μηδενιστεί.

Αυτό κάνει και ο Γρηγόρης! Με πάνω από 360 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά της καφεστίασης, προσφέροντας υψηλή ποιότητα προϊόντων & υπηρεσιών. Όλα αυτά όμως είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι η ευαισθητοποίηση του Γρηγόρη στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, για την εξάλειψη του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Κάθε πρωί όλα τα καταστήματα του Γρηγόρη παρασκευάζουν προϊόντα από εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως σάντουιτς, σαλάτες, τορτίγιες και φρεσκοψήνουν λαχταριστές πίτες, κουλούρια και γλυκίσματα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που τα επισκέπτονται καθημερινά. Ενώ, κάθε βράδυ προσφέρουν όσα τρόφιμα δεν έχουν διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα και συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ο Γρηγόρης εκτιμά ότι κάθε χρόνο προσφέρονται πάνω από 1.500.000 μερίδες φαγητού από το σύνολο των καταστημάτων του, με κάθε κατάστημα να διαθέτει περισσότερες από 5.000 μερίδες ετησίως. Με αυτό τον τρόπο ο Γρηγόρης μηδενίζει  τη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας. 

Επίσης, ο Γρηγόρης έχει συνάψει εδώ και χρόνια μία πολύ επικοιδομητική συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», προσφέροντας καθημερινά τρόφιμα σε κοινωφελείς φορείς. 

Η Ντία Χωραφά εκ μέρους της ομάδας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Από το 2013 έχουμε την τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με την Γρηγόρης, ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή του έργου του Μπορούμε και του μηνύματός μας «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη». Τόσο η εταιρεία όσο και καταστήματα Γρηγόρης, ως μέλη του δικτύου «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» του Μπορούμε, προσφέρουν τα πλεονάσματα τροφίμων και μερίδων αντίστοιχα σε κοινωφελείς φορείς για την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η αξιοποίηση των πλεονασμάτων τροφίμων με τον βέλτιστο αυτό τρόπο έχει σημαντικό κοινωνικό, και παράλληλα περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, καθώς επίσης συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση του μηνύματος με στόχο όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης»

Προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, ο Γρηγόρης είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» από την έναρξή της, συμβάλλοντας στον κοινό στόχο που είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάληψη δράσεων από όλους.  Από την κάθε επιχείρηση, την κάθε βιομηχανία και το κάθε νοικοκυριό.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε όλοι. Ο Γρηγόρης το έκανε, ήρθε η δική σου σειρά! 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.