19 Απρ 2024
READING

Το 2021 ήταν η χρονιά των Crocs: άνοδος 67% στα έσοδα της εταιρείας

3 MIN READ

Το 2021 ήταν η χρονιά των Crocs: άνοδος 67% στα έσοδα της εταιρείας

Το 2021 ήταν η χρονιά των Crocs: άνοδος 67% στα έσοδα της εταιρείας

Aν λάβει κανείς υπόψη του το μελάνι που έχει χυθεί στα μέσα που ασχολούνται με τη μόδα και το στυλ, σχετικά με τα Crocs – είναι ή δεν είναι stylish; πώς συνδυάζονται σωστά; ποιο χρώμα είναι το πιο κομψό; πόση στυλιστική αξιοπρέπεια χάνεται μέσα από τις τρύπες τους; –, η κατά 67% άνοδος που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει η εταιρεία στα έσοδά της κατά τον ετήσιο απολογισμό της δεν αποτελεί έκπληξη.

Για την ακρίβεια, η Crocs περιμένει αύξηση 42% για τα έσοδά της το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ένα λειτουργικό περιθώριο σχεδόν 30% για ολόκληρη τη χρονιά. Από την πλευρά της εταιρείας, δηλώνουν ότι «το 2021 αποδείχθηκε εξαιρετικό για την Crocs, κάτι που υπογραμμίζεται από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 67%, εν μέσω ενός περιβάλλοντος-πρόκλησης όσον αφορά την παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας».

Μάλιστα, αναμένουν, όπως λένε, να φτάσουν τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέχρι το 2026, χωρίς να υπολογίζουν μέσα σε αυτά τα έσοδα του Heydude,  του brand casual παπουτσιών που εξαγόρασε η Crocs λίγο πριν το τέλος του 2021. Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2022, η Crocs αναμένει ότι – και πάλι εξαιρώντας τα νούμερα που θα της αποφέρει η Heydude, από την οποία εξάλλου αναμένει θα αρχίσει άμεσα να ενισχύει την ανάπτυξη της εταιρείας – τα έσοδα θα ξεπεράσουν κατά 20% εκείνα του 2021.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παπούτσι, που λανσαρίστηκε στις αρχές του 2000, αποτελεί ήδη ένα φαινόμενο στην ιστορία της μόδας, καθώς από τη μία το σχήμα του συνδέεται με τα clogs που φορούσαν στην Ευρώπη για εξωτερικές δουλειές αιώνες πριν, ήδη από τον Μεσαίωνα και έπειτα στις αρχές του 20ού αιώνα· από την άλλη, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όχι μόνο το καθημερινό, συνώνυμο της άνεσης παπούτσι, αλλά έχει προσεγγιστεί από διάφορους σχεδιαστές, όπως του ιστορικού οίκου Balenciaga, αλλά και έχει φορεθεί από celebrities μέχρι και στα Όσκαρ (σε χρυσαφί εκδοχή). Η «μένουμε σπίτι» συνθήκη που επέβαλε η πανδημία ασφαλώς και βοήθησε στη δημοφιλία τους, που συνδυάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια με μια άνοδο του loungewear γενικώς.

Ωστόσο, και καθώς αντικειμενικός δείκτης επιτυχίας δεν μπορούν να είναι μόνο οι αναρτήσεις στο Instagram από τους influencers με τα πορτοκαλί τους Crocs, αρκεί κανείς να δει την έκθεση του Lyst για τις δημοφιλείς αναζητήσεις προϊόντων, ήδη απο το 2020: τα Crocs ήταν το όγδοο δημοφιλέστερο αντικείμενο στον κόσμο, με τις σχτικές αναζητήσεις να φτάνουν τις 135.000 τον μήνα. Αυτό το νούμερο αντικατοπτρίστηκε σε μια αύξηση της τάξης του 75,3% στις πωλήσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όχι άσχημα για ένα brand, το προϊόν του οποίου το 2010 μπήκε από το περιοδικό Time στη λίστα με τις 50 χειρότερες εφευρέσεις. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πώς, για να φτάσει στη σημερινή του επιτυχία, κατάφερε να βγει από τα όρια του niche του, που ήταν τα παπούτσια για σκάφη, αλλά και να αντιμετωπίσει μια βαθία κρίση, την περίοδο γύρω από την ύφεση του 2008 στις ΗΠΑ, που οι πωλήσεις  κατακρημνίστηκαν, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή ενός business model που βάσιζε την παραγωγή του στις εκτιμήσεις των πωλήσεων, ήταν εσφαλμένη.

Έκτοτε, η Crocs έχει μεταμορφωθεί σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων, που στράφηκε στη δημιουργία και άλλων μοντέλων, ώστε να μη βασίζεται μόνο στα διάσημα clogs της, σταμάτησε να στηρίζεται κατά πολύ στους μεγάλους retailers για τη διάθεση των προϊόντων της και στράφηκε σε ένα μοντέλο που έρχεται κοντύτερα σε εκείνο του DTC, που τη βοηθά να ελέγχει καλύτερα τα αποθέματά της, μέσα από συνεργασίες με επιλεγμένους λιανοπωλητές. Βέβαια, ρόλο στην επιβιωσή της έπαιξε και το ότι η κρίση που πέρασε αφορούσε κυρίως την αμερικανική αγορά, ενώ οι πωλήσεις της στην Ασία δεν αντιμετώπισαν ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.