18 Δεκ 2024
READING

Νέα άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

3 MIN READ

Νέα άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Νέα άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, προκαλώντας ανησυχία αλλά και συζητήσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία οι αναλυτές πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική.

Ο πληθωρισμός άγγιξε το 5% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το, επίσης επιπέδου ρεκόρ, μέχρι τώρα, 4,9% του Νοεμβρίου. Η πρωτοφανής άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενεργειακή κρίση και τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται ότι θα παραμείνουν ασταθείς μέσα στον χειμώνα, όσο παραμένει αβέβαιη η κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών από τους αγωγούς της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο να ελπίζουμε σε κάποια συγκράτηση, καθώς οι τιμές στην ενέργεια μπορεί να αυξήθηκαν κατά 26% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά η αύξηση αυτή ήταν, ακόμα και έτσι, 1,5% μικρότερη από εκείνην του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του αερίου παραμένουν πολλαπλάσια υψηλότερες από το θεωρούμενο ως φυσιολογικό. Πάντως, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένουν ότι αυτά τα δείγματα σταθεροποίησης θα επιβεβαιωθούν μέσα στη χρονιά, όσον αφορά το φυσικό αέριο και την επάρκειά του, γι΄αυτό υποστηρίζουν ότι αυτή η διαταραχή στον πληθωρισμό θα είναι μόνο προσωρινή, εξού και δεν προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα αλλά συνεχίζουν ως έχει με τον προγραμματισμό της στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα στο 2022.

Εκτός από την ενεργειακή κρίση όμως, πίεση στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό ασκούν και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και η διαθεσιμότητα των αγαθών στις αγορές. Μάλιστα, αφαιρώντας τις τιμές της ενέργειας από την εξίσωση, ο πληθωρισμός παραμένει 2,8%, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και άλλα αγαθά. Εξάλλου, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον δείκτη του πληθωρισμού μέσα στη χρονιά κάνου λόγο για ένα 3,2%, που εξακολουθεί να ξεπερνά κατά δύο μονάδες τον στόχο της Ευρωζώνης.

Πάντως, οι  περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν με την ΕΚΤ ότι το ποσοστό-ρεκόρ του Δεκεμβρίου θα αρχίσει στο επόμενο διάστημα να μειώνεται, αν και με πολύ αργό ρυθμό, δεδομένου ότι η μείωση των τιμών στην ενέργεια θα είναι πολύ αργή, ενώ παράλληλα στον τομέα των τροφίμων δεν προβλέπεται άμεσα κάποια υποχώρηση – το αντίθετο μάλιστα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση σιγουριάς στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Οι νέοι περιορισμοί για τον Covid και την παραλλαγή Όμικρον, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια σχετικά με την πορεία της οικονομίας εκδηλώνονται στον δείκτη ESI (Εconοmic Sentiment Indicator) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειώνει επίσης πτώση 6,4 μονάδες και για τον τομέα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο. Για το λιανεμπόριο ο βαθμός ικανοποίησης έπεσε επίσης κατά 2,6 μονάδες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.