25 Απρ 2024
READING

Η σημασία της έκθεσης Pitti Uomo για την ανδρική μόδα

5 MIN READ

Η σημασία της έκθεσης Pitti Uomo για την ανδρική μόδα

Η σημασία της έκθεσης Pitti Uomo για την ανδρική μόδα

Μπορεί τα δημοφιλή μέσα που ασχολούνται με τη μόδα να οργανώνουν τη θεματολογία τους γύρω από τις εβδομάδες μόδας του κόσμου, η έναρξη των οποίων, παρεμπιπτόντως, πλησιάζει, για την παρουσίαση των καλοκαιρινών συλλογών, υπάρχει ωστόσο ένας θεσμός, που αφορά κατά κύριο λόγο την ανδρική μόδα – ο κλάδος της οποίας σχετικά πρόσφατα μπήκε στο ετήσιο καλεντάρι των Fashion Weeks, με τις δικές του Men’s Fashion Weeks – που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στον χώρο.

Πρόκειται για την έκθεση Pitti Uomo, που λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο στη Φλωρεντία. Η Pitti, ως οργανισμός, οργανώνει και διεθνείς εκθέσεις για παιδική μόδα και υφάσματα, ωστόσο η διοργανώσεις της Pitti Uomo ειδικά τα τελευταία χρόνια, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον κόσμο της (ανδρικής) μόδας, όχι μόνο για τον ιδανικά ισορροπημένο συνδυασμό εμπορικής έκθεσης και fashion show, και το εύρος των κατηγοριών ένδυσης που καλύπτει, αλλά και επειδή θεωρείται το event με το καλύτερο ανδρικό street style στον κόσμο.

Λίγη Ιστορία

Οι ριζες της Pitti Imagine εντοπίζονται στο 1951, όταν ο επιχειρηματίας Giovanni Battista Giorgini κατάφερε να φέρει στη Φλωρεντία, για να παρακολουθήσουν μια σειρά από επιδείξεις, έξι επιφανείς δημοσιογράφους μόδας και buyers. Από τότε, και για τριάντα χρόνια, στο Palazzo Pitti στη Φλωρεντία, πραγματοποιούνταν επιδείξεις ανερχόμενων και δεξιοτεχνών Ιταλών σχεδιαστών, κυρίως γυναικείων ρούχων. Η πρώτη ανδρική έκθεση Pitti Uomο παρουσιάστηκε το 1972, παράλληλα με τις γυναικείες επιδείξεις, και ήδη, από τα πρώτα εκείνα χρόνια, συμμετείχαν ονόματα όπως του Giorgio Armani και του Missoni.

To 1982, όμως, το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις στις γυναικείες συλλογές είχε ήδη στραφεί στο Μιλάνο, εκεί όπου σήμερα λαμβάνει χώρα μία από τις σημαντικότερρες Εβδομάδες Μόδας στον κόσμο. Τότε, το 1984, για την ακρίβεια, έγινε ουσιαστικά ο διαχωρισμός ανάμεσα στο τι παρουσιάζεται στις δύο πόλεις, στο Μιλάνο και τη Φλωρενται – αν και, πλέον, το Μιλάνο έχει επίσης τη δική του ανδρική Εβδομάδα Μόδας.

Ωστοσο, η Pitti Uomo ποτέ δεν έχασε την αίγλη της· το αντίθετο μάλιστα: πάντα, από το 1990 και μετά, συμμετέχουν σε αυτήν κορυφαία ονόματα της μόδας, που ανήκουν στην πρωτοπορία της, μάλιστα, από το Off-White του πρόσφατα αποβιώσαντα Virgil Abloh, και τον Rick Owens, μέχρι τον Raf Simons, την Isabel Marant, τον Craig Green και τον Telfar. Έτσι, η Pitti έχει καταφέρει να προσφέρει κάθε χρόνο την ιδανική μείξη εμπορικής έκθεσης και παραδοσιακού fashion show. Εντυπωσιακές επιδείξεις αντάξιες των κλασικών Fashion Weeks λαμβάνουν χώρες σε φλωρεντινά palazzos, ενώ μία τεράστια ποικιλία από brands παρουσιάζουν στην έκθεση τα καλύτερά τους, με τους δημοσιογράφους του στυλ να γιορτάζουν στα πέριξ την αφρόκρεμα του ανδρικού street style.

Η Pitti Uomo φέτος

Η Pitti Immagine Uomo 101 αρχίζει σήμερα, 11 Ιανουαρίου. Θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα συμμετέχουν περίπου 600 εκθέτες. Ακολουθεί, αμέσως μετά, από τις  14 του μήνα, η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου και από τις 18 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, η ανδρική Εβδομάδα Μοδας του Παρισιού. Και, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία και τις αποχωρήσεις κάποιων σχεδιαστών λόγω της παραλλαγήε Όμικρον, η φλωρεντινή έκθεση ξεκινά με δημιουργική διάθεση να αναδείξει ό,τι νέο υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ανδρική μόδα.

Αυτό υπογγραμμιζει ο CEO της Pitti, με τις πάντα ενθουσιώδεις δηλώσεις του, που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν πόσο οι διοργανωτές πιστεύουν στην αξία του θεσμού για το τι συμβαίνει σήμερα στον χώρο, επί της ουσίας. Το γεγονός ότι, μετά την περσινή χρονιά, που υπήρχαν περισσότερες αποχωρήσεις λόγω της πανδημίας, οι συμμετοχές και οι παρευρισκόμενοι έχουν σαφώς αυξηθεί, αποδεικνύει ότι ο κόσμος της ανδρικής μόδας συνεχίζει να τρέφει εκτίμηση για την Pitti.

Μάλιστα, εκ μέρους της διοργάνωσης υπογραμμίζουν ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για εξέλιξη, για κίνηση προς το μέλλον – και υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τους επαγγελματίες του χώρου η υβριδική μορφή του θεσμού: Επειδή πρόκειται για μια εμπορική έκθεση με εκθέτες που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους buyers, αλλά εμφυσάται με το στυλ και τις ιδέες μιας Εβδομάδας Μόδας, ο εμπορικός, οικονομικός αντίκτυπος, ειδικά για νέους σχεδιαστές που αναζητούν ένα άνοιγμα στο κοινό, είναι πολύ σημαντικός.

Βέβαια, η έμφαση δίνεται κατά κύριο λόγο στους Ιταλούς δημιουργούς, ωστόσο το status της Pitti, πλέον, ξεπερνάει τα σύνορα, όσον αφορά την ανδρική μόδα. Και το γεγονός ότι, επιπλέον, πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, υποστηρίζει την «όλα για τους σχεδιαστές» φιλοσοφία του θεσμού, που ενισχύει ακόμα και δημιουργούς με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, καλυπτοντας τα έξοδα της παρουσίας τους στις εκθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Pitti ανήκει τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς, μεταξύ των οποίων οι τοπικές αρχές της Τοσκάνης και της Φλωρεντίας και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας – ώστε να ενθαρρύνονται οι ξένοι buyers και δημοσιογράφοι να δίνουν το παρών συστηματικά.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που φέτος θα παρευρεθούν στη Φλωρεντία αγοραστές και άνθρωποι του χώρου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, καλύπτοντας όλες τις μεγάλες αγορές, με την Ασία να έχει παρουσία διά των Ευρωπαίων αντιπροσώπων της. Ουσιαστικά, η Pitti Uomο είναι ο φορέας που οριζει το τι συμβαίνει στην ανδρικη μόδα σήμερα, διεθνώς

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.