Γιατί το Amazon, η UPS, ακόμη και η Domino’s επενδύουν σε υπηρεσίες παράδοσης με drone

Η υιοθέτηση των drones αυξάνεται ραγδαία, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις εταιρείες, και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου πρωτοστατεί σε αυτή. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, των οποίων οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κάποιας μορφής delivery σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν υπηρεσίες παράδοσης με drone.

Είναι γεγονός ότι τα drones θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς για τους λιανοπωλητές και η παράδοση με drone, η οποία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, δηλαδή προϊόντα που παραδίδονται με drone, είναι η πιο γνωστή και άμεσα εμφανής. Οι υπηρεσίες παράδοσης με drone παρουσιάζουν τόσες δυνατότητες, ώστε το Amazon, η Alphabet-Google και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες να τις αντιμετωπίζουν ως το μέλλον της εκπλήρωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Domino’s

Η πρώτη παράδοση πίτσας με drone έγινε πραγματικότητα το 2016, όταν η Domino’s σε συνεργασία με τη Flirtey που υποστηρίζει παραδόσεις με drone, παρέδωσε μια παραγγελία στην πόρτα ενός πελάτη στην Νέα Ζηλανδία. Μια ομάδα ειδικών σε drones και ένας πιλότος ήλεγχαν αυτόνομα το DRU Drone της Flirtey μέσω πλοήγησης GPS για να παραδώσουν τις πίτσες.

Διαβάστε ακόμα: Ti περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

Amazon

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, το Amazon, πειραματίστηκε επίσης με την ιδέα της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για την εκτέλεση παραγγελιών. Το Amazon είχε δηλώσει το 2019 ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την υπηρεσία παράδοσης με drone, Prime Air, εντός λίγων μηνών. Το σχέδιο ήταν να παραδίδει τις παραγγελίες των πελατών μέσα σε 30 λεπτά μέσω του προγράμματος παράδοσης Prime Air, το οποίο θα ήταν η απόλυτη επανάσταση για τις διήμερες αποστολές Prime και τις δίωρες παραδόσεις Prime Now.

Το πρόγραμμα παράδοσης Prime Air χρησιμοποιεί αυτόνομα drones που καθοδηγούνται από συστήματα GPS. Με την παράδοση στον πελάτη να είναι το πιο ακριβό και χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας αποστολής, η παράδοση με drone έχει τη δυνατότητα να δώσει στο Amazon ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών logistics.

Alphabet

Το Wing της Alphabet, της μητρικής εταιρείας του Google, είναι μια υπηρεσία παράδοσης με drone σε συνεργασία με τη FedEx και τη Walgreens. Παραδίδει επιλεγμένα πακέτα της FedEx καθώς και προϊόντα υγείας και ευεξίας, όπως φάρμακα χωρίς συνταγή, από τη Walgreens. Τα drones της Wing παραδίδουν πακέτα που ζυγίζουν από δύο έως τρία κιλά απευθείας στην πόρτα των πελατών.

Πέρα από το γεγονός ότι η υπηρεσία Wing βελτιώνει την ταχύτητα και μειώνει το κόστος, η Alphabet μπορεί επίσης να καυχηθεί για την αποδοτικότητα των καυσίμων, καθώς τα drones κινούνται από ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα τροφοδοσίας.

UPS

Το 2019 η UPS Flight Forward έγινε η πρώτη υπηρεσία drone που λειτουργεί ως εμπορική αεροπορική εταιρεία. Παρόλο που η υπηρεσία drone μπορεί να λειτουργεί μόνο σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές, έχει πλήρη αυτονομία ως προς το μέγεθος και την έκταση των δραστηριοτήτων της με drone.  Η UPS συνεργάστηκε με το φαρμακείο CVS Pharmacy, υποδεικνύοντας ότι η εταιρεία θέλει να επικεντρώσει τις αρχικές της προσπάθειες με drone κυρίως στην παράδοση ιατρικών προϊόντων.

Walmart

Το 2019 το Walmart επεδίωκε να καταθέσει περισσότερες πατέντες για drone από το Amazon για δεύτερη συνεχή χρονιά. Με τα drones να έχουν μια αρκετά μικρή εμβέλεια απόστασης, περίπου 15 μιλίων, το Walmart είναι σε ιδανική θέση για να κυριαρχήσει στη βιομηχανία εμπορικών drone χάρη στο γιγαντιαίο δίκτυο καταστημάτων του στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Amazon VS Walmart | Ο μεγάλος αγώνας επικράτησης στην αγορά συνεχίζεται

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του drones delivery

Τα drones ως εργαλεία παράδοσης έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, αν και τα οφέλη μπορεί να είναι πιο εύκολα εμφανή από την αρχή. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι εταιρείες θα εξοικονομούσαν χρήματα από τα έξοδα αποστολής, γεγονός που με τη σειρά του θα μείωνε το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και επίσης ότι οι καταναλωτές θα παραλάμβαναν τα δέματά τους πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα, γεγονός που θα τους δημιουργούσε εμπιστοσύνη.

Από την άλλη, το αρνητικό είναι ότι πολλοί διανομείς θα έχαναν τις δουλειές τους λόγω της αυτοματοποίησης ή θα περιορίζονταν σημαντικά οι προοπτικές καριέρας τους, ενώ επίσης οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα drones θα χρησιμοποιούν GPS και κάμερες για να βρίσκουν σπίτια και να παραδίδουν πακέτα.

Το μέλλον της παράδοσης με drone

Η αγορά παράδοσης με drone αποσκοπεί στην εξάλειψη των ζητημάτων που σχετίζονται με την παράδοση στο τελευταίο της στάδιο. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης είναι σε καλύτερη θέση για να εξυπηρετηθεί από υπηρεσίες παράδοσης με drone. Για αρχή, τα μικρά μεγέθη πακέτων των συνταγογραφούμενων και ιατρικών παραδόσεων είναι ιδανικά, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης drone περιορίζονται στη μεταφορά φορτίων που ζυγίζουν κάτω από 55 κιλά.

Καθώς η τεχνολογία αυτή επεκτείνεται, αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παραδίδουν τα αγαθά με μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές οδικές μεταφορές. Αυτή τη στιγμή, η παράδοση στο τελευταίο της στάδιο, δηλαδή στο δρόμο για το σπίτι του καταναλωτή, αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού κόστους για την αποστολή ενός αγαθού.

Την επόμενη δεκαετία, ο αριθμός των οχημάτων παράδοσης στους δρόμους θα αυξηθεί κατά 36%, αυξάνοντας τις εκπομπές ρύπων κατά 30% και προσθέτοντας 11 λεπτά στη μέση μετακίνηση. Η παράδοση με drone μπορεί να μειώσει το κόστος και τις εκπομπές, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και κάνοντας τους δρόμους ασφαλέστερους.