26 Απρ 2024
READING

Το ρεκόρ πωλήσεων της Bentley επιβεβαιώνει την άνοδο πωλήσεων αυτοκινήτων πολυτελείας

3 MIN READ

Το ρεκόρ πωλήσεων της Bentley επιβεβαιώνει την άνοδο πωλήσεων αυτοκινήτων πολυτελείας

Το ρεκόρ πωλήσεων της Bentley επιβεβαιώνει την άνοδο πωλήσεων αυτοκινήτων πολυτελείας

Mια χρονιά ρεκόρ στις πωλήσεις της κατέγραψε η βρετανική Bentley, που ανακοίνωσε άνοδο 31% για τις συνολικές της πωλήσεις διεθνώς, επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε καταγραφεί ήδη από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, για σημαντική άνοδο των εσόδων των μεγάλων κατασκευαστών οχημάτων πολυτελείας, εν μέσω πανδημίας.

Για την ακρίβεια, η Bentley πούλησε 14.659 μονάδες το 2021, από 11.206 που διέθεσε το 2020 – χρονιά που επίσης θεωρήθηκε ότι έσπασε το ρεκόρ του brand. Ειδικότερα, αν και για ένα διάστημα, που όλα ήταν κλειστά λόγω των lockdowns, υπήρξε πτώση των πωλήσεων, όταν η αγορά άρχισε να επανέρχεται, αποδείχθηκε ότι αυτή η πτώση ήταν μόνο προσωρινή και, τελικά, ο κατασκευαστής δήλωσε ότι είχε το 2020 τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στα 101 χρόνια του – ένα ρεκόρ που έσπασε ξανά φέτος.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η άνοδος του brand στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και, κυρίως, της Κίνας. Από αυτές τις δύο αγορές προήλθε το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων Bentley, με την άνοδό τους να φτάνει στο 39% και 40% αντίστοιχα.

Φαίνεται ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι λιγότερες διαθέσιμες διέξοδοι που επιβλήθηκαν από τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας άφησαν το οικονομικά ευκατάστατο καταναλωτικό κοινό με περισσότερα «χρήματα στην τσέπη», που βρήκε την ευκαιρία να επενδύσει σε κλασικά αυτοκίνητα πολυτελείας. Μάλιστα, εκτός αυτού, ειδικοί παρατηρούσαν, παρακολουθώντας την εμφανή από νωρίς άνοδο, ότι πολλοί αγοραστές είδαν πράγματι ως επένδυση την αγορά μιας Bentley, ή κάποιου άλλου πολυτελούς αυτοκινήτου, δεδομένης της αστάθειας και στις χρηματιστηριακές αγορές.

Γιατί δεν είναι μόνο η Bentley που τα πάει εξαιρετικά τα τελευταία δύο χρόνια. Άνοδο έχει σημειώσει και η Bugatti, η Porsche έσπασε επίσης ρεκόρ ετήσιων εσόδων το 2020, όπως και η Lamborghini.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την άνθηση των πολυτελών αυτοκινητοβιομηχανιών παίζει η ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς πολυτελείας, που αναδύεται πολύ ισχυρή, με μια νέα γενιά καταναλωτών, οι οποίοι τώρα αρχίζουν να ξοδεύουν σε είδη και υπηρεσίες πολυτελείας, από υψηλή μόδα και ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας μέχρι, όπως αποδεικνύεται, αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός από την Bentley, και για τη Lamborghini η Κίνα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά, αφού για το 2020 ήταν η δεύτερη σε αγορά πωλήσεις για το brand.

Βέβαια, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε αυτά τα νούμερα: δεν αντιπροσωπεύουν πάντα, για όλα τα brands, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τον όγκο των πωλήσεων, αλλά τα έσοδα, γεγονός που κάνει τα νούμερα για τις πωλήσεις της Bentley ακόμα πιο εντυπωσιακά. Για την ακρίβεια, το 2020 η Lamborghini είδε πτώση στις πωλήσεις της κατά 11%, ενώ  η Porsche κατά 3%. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε αγορά είναι ακριβότερη, αντιστοιχεί δηλαδή σε ένα ακριβότερο αυτοκίνητο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα για μεγάλο customization των οχημάτων τους. Οι πελάτες τους λοιπόν έδειξαν τη διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα σε κάθε συναλλαγή, προχωρώντας σε ακριβότερες επιλογές και εξατομικεύσεις στα οχήματα που αγόρασαν, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το 2024, και αυτό θα αντικατοπτρίζεται στα έσοδα αυτών των premium brands αυτοκινήτων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.