19 Απρ 2024
READING

Πώς η κάθετη γεωργία εμπλουτίζει τη βιομηχανία αρωμάτων

3 MIN READ

Πώς η κάθετη γεωργία εμπλουτίζει τη βιομηχανία αρωμάτων

Πώς η κάθετη γεωργία εμπλουτίζει τη βιομηχανία αρωμάτων

Μερικά από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά brands αρωμάτων περιέχουν πολύτιμα συστατικά όπως είναι το πατσουλί, το neroli και το γιασεμί, τα οποία εξάγονται από καλλιέργειες της Ινδονησίας, της Τυνησίας και της Ινδίας. Τα συγκεκριμένα συστατικά εδώ και αρκετούς αιώνες αποτελούν βάση για τη δημιουργία πολύ γνωστών αρωμάτων.

Ωστόσο, έχει προκύψει το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ξηρασίας, τα οποία δυστυχώς επηρεάζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία αρωμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο, κάτι που οδήγησε στην ανάγκη για δημιουργία καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας όπως είναι το vertical farming (κάθετη γεωργία).

Η γαλλική vertical farming εταιρεία Jungle έχει συνεργαστεί με τον ελβετικό οίκο αρωμάτων Firmenich, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία αρωμάτων στον κόσμο, με σκοπό να καλλιεργήσει μερικά από τα φυτά που χρησιμοποιεί σε τέτοιου είδους φάρμες – στην πρώτη μάλιστα συνεργασία μεταξύ ενός οίκου αρωμάτων και μιας vertical φάρμας.

Διαβάστε επίσης: Οι επιχειρήσεις κάθετης αγροτικής καλλιέργειας έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες 

Πράγματι, η Firmenich έχει δημιουργήσει αρκετά αρώματα για πολύ γνωστούς οίκους όπως το Scandal του Jean Paul Gaultier και το CK Everyone του Calvin Klein. Η Jungle για τη δημιουργία των αρωμάτων χρησιμοποιεί πάνω από 1.000 φυτά, εκ των οποίων το 20% θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στις εγκαταστάσεις μίας κάθετης φάρμας. Έτσι, αν και η Firmenich επένδυσε στην Jungle πριν από μερικά χρόνια, πλέον είναι και συνεργάτες, αφού αγοράζει διάφορα λουλούδια για τη δημιουργία των αρωμάτων της.

Οι συνεργασίες με τη βιομηχανία των ειδών πολυτελείας διαδραματίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των κερδών, ειδικά για τις εταιρείες αυτές. Άλλες φάρμες ενεργούν διαφορετικά είτε παράγοντας φαρμακευτικά φυτά είτε καλλιεργώντας κάνναβη, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τους απαραίτητους κανονισμούς.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Firmenich σε γενικότερο πλαίσιο έχει υιοθετήσει τις προηγμένες τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να ανακαλύπτει νέες μυρωδιές και να επινοεί έτσι καινούρια αρώματα.

Επίσης, οι κάθετες φάρμες επιτρέπουν στις εταιρείες να περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά στα αρώματά τους, κάτι που προηγουμένως ήταν σχεδόν ανέφικτο. Παραδείγματος χάριν, η Jungle κατάφερε να καλλιεργήσει κρίνο (lily of the valley) στις εκτάσεις μίας vertical φάρμας στα βόρεια του Παρισιού. Το συγκεκριμένο λουλούδι ανθίζει μόλις μία φορά τον χρόνο, και για να εξαχθεί η εσάνς του απαιτούνται από δύο έως και τρεις μήνες. Με αυτήν την πρακτική, η Jungle μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει τις εκτάσεις της ανθισμένες για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Bowery | η εταιρεία κάθετης γεωργίας που αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Jungle στοχεύει να ενισχύσει την κερδοφορία της ακόμη περισσότερο, καθώς η βιομηχανία των αρωμάτων εξελίσσεται δυναμικά. Η μεγαλύτερη vertical φάρμα της Ευρώπης, η γερμανική εταιρεία Infarm, έχει θέσει ως στόχο έως το 2023 να καταφέρει να αναπτυχθεί σημαντικά ενισχύοντας τα επίπεδα κέρδους. Αρχικά το 10% των εσόδων της Jungle προέρχονταν από αρώματα, ενώ το 90% από τρόφιμα, κάτι που πλέον έχει αλλάξει. Τη δεδομένη στιγμή το ποσοστό των αρωμάτων καταλαμβάνει το 40%, ενώ των ειδών διατροφής το 60%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.