19 Απρ 2024
READING

Τι δείχνει η επισκεψιμότητα στα καταστήματα το 2021 για το μέλλον του λιανεμπορίου

5 MIN READ

Τι δείχνει η επισκεψιμότητα στα καταστήματα το 2021 για το μέλλον του λιανεμπορίου

Τι δείχνει η επισκεψιμότητα στα καταστήματα το 2021 για το μέλλον του λιανεμπορίου

Η επισκεψιμότητα στα φυσικά καταστήματα έκανε βουτιά το 2020, καθώς με την πανδημία του COVID-19 οι μη απαραίτητοι λιανοπωλητές έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Τους τελευταίους 18 μήνες, η επισκεψιμότητα έχει ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η επισκεψιμότητα των καταναλωτών μειώθηκε κατά 88% στην αρχή της πανδημίας, αλλά σταδιακά βελτιώθηκε και έφτασε να είναι 66,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του έτους στις ΗΠΑ. Το 2021 η επισκεψιμότητα εξακολουθούσε να είναι μειωμένη σχεδόν κατά 51%. Καθώς τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται και μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την επισκεψιμότητα στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Ωστόσο, η κατανομή ανά κλάδο είναι λιγότερο προβλέψιμη και αποτελεί ισχυρό δείκτη της ανάκαμψης του εκάστοτε κλάδου και της πορείας του.

Η εταιρεία ανάλυσης της επισκεψιμότητας στα μαγαζιά Placer.ai, δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις τάσεις της επισκεψιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: ένδυση, γυμναστήριο, σούπερ μάρκετ και παντοπωλείο. Αν και οι επισκέψεις ήταν έντονα περιορισμένες στις αρχές του έτους, τώρα συνολικά, η κινητικότητα αυξάνεται, αλλά ο Covid-19 και η κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στις επισκέψεις των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα.

Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία ευημερούν

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ ήταν απαραίτητα και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάστηκαν μαζικά από τη μειωμένη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγοράζουν είδη παντοπωλείου, παραγγέλνοντάς τα μέσω διαδικτύου. Από την άνοιξη, όταν τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα στο κοινό, ο τομέας των παντοπωλείων παρουσιάζει συνεχείς θετικές τάσεις επισκεψιμότητας. Τα σούπερ μάρκετ απεικόνισαν παρόμοια τάση το τελευταίο εξάμηνο του έτους, εκτός από την Black Friday, με πτώση 12,5% σε σχέση με το 2019.

Η κατηγορία είχε επίσης ορισμένες χαμηλές ανόδους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή της φύσης των σούπερ μάρκετ λόγω της πανδημίας, και συγκεκριμένα σε περισσότερες προσφορές αγοράς μέσω διαδικτύου και παραλαβής στο κατάστημα ή παραγγελίας στο σπίτι. Σχεδόν κάθε παντοπωλείο και σούπερ μάρκετ είχε αυτή την προσφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Costco, Target και στην Ελλάδα των ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Σκλαβενίτης και άλλων. Πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να παραμείνει και δεν θα αντικατοπτρίζεται απαραίτητα στα δεδομένα κίνησης. Ως εκ τούτου, το λιανικό εμπόριο για τα παντοπωλεία και τα υπερκαταστήματα θα συνεχίσει να έχει υψηλή ζήτηση, ακόμη και αν η κινητικότητα εντός των καταστημάτων μειωθεί, καθώς πολλά από αυτά έχουν γίνει και κέντρα διανομής.

Μέσα από τις λύσεις που υιοθετήθηκαν αναγκαστικά μέσα από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επέφερε η πανδημία, οι άνθρωποι άλλαξαν τις συνήθειές τους και ανακάλυψαν την ευκολία του διαδικτύου. Πολλοί από αυτούς ενδεχομένως έκριναν ότι αυτές οι αλλαγές είναι πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές για αυτούς. Για πολλούς, το να παραγγέλνουν τα είδη παντοπωλείου από την άνεση του σπιτιού τους και έπειτα, είτε να τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα χωρίς να χρειαστεί να τα αναζητήσουν εντός του, είτε να τα λαμβάνουν σπίτι χωρίς να κάνουν καν τον κόπο να επισκεφτούν το κατάστημα, είναι κάτι που τους εξοικονομεί χρόνο και κόπο.

Τα είδη ένδυσης και γυμναστικής υστερούν στην ανάκαμψη

Τα ενδύματα δεν αποτελούν απαραίτητα είδη για τους ανθρώπους και συνεπώς αποτελούν την πιο πιθανή υποψήφια κατηγορία για μείωση, πράγμα που σημαίνει μείωση και στις επισκέψεις στα καταστήματα. Η επισκεψιμότητά στα τέλη της χρονιάς ήταν μειωμένη κατά 10,2% σε σχέση με το 2019. Οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και πιο άνετα ρούχα μέσω διαδικτύου, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι ο τομέας αυτός δε θα ανακάμψει ποτέ πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα ή δε θα λάβει ποτέ την ίδια μορφή.

Αναμένεται πάντως να βελτιωθεί η κατάσταση. Παρόλο που ο τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού και των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών εξαιτίας του COVID, αυτές δεν υπονομεύουν ριζικά τις βασικές αγοραστικές περιόδους, αντίθετα η ανθεκτικότητα του ευρύτερου τομέα μιλάει για τη δυνατότητα ενός πολύ επιτυχημένου 2022. Ως αποτέλεσμα, η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί, αλλά πιθανότατα δε θα φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ομοίως, η κατηγορία του fitness έχει αλλάξει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μάρκες όπως η Peloton, η Tonal και η Mirror να αποκτούν δυναμική, καθώς οι καταναλωτές υιοθέτησαν τη συνήθεια της γυμναστικής στο σπίτι. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών και οι ανησυχίες για τον Covid-19 είναι πιθανότατα οι υπεύθυνοι λόγοι για την μείωση της κίνησης στα σημεία λιανικής πώλησης γυμναστικών ειδών. Ωστόσο, η τάση είναι θετική τώρα, με τα στοιχεία για την περίοδο στο τέλος της χρονιάς να δείχνει αύξηση κατά 3,8% σε σχέση με το 2019. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κατηγορία να συνεχίσει να βελτιώνεται, ειδικά με τις αποφάσεις της νέας χρονιάς, αλλά, όπως και η ένδυση, μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ πλήρως.

Η αργή ανάκαμψη της κίνησης για τη γυμναστική και την ένδυση υποδηλώνει την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση στο φυσικό λιανικό εμπόριο. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά εμπορικά κέντρα ανακαινίζουν και εξελίσσουν το μείγμα των καταστημάτων που στεγάζουν, ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερες κατηγορίες που επηρεάζονται λιγότερο από τις διαδικτυακές προσφορές. Εν τω μεταξύ, τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν απίστευτη αύξηση της κίνησης και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε δύναμη το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.