25 Απρ 2024
READING

Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

4 MIN READ

Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί πρόβλημα ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, καθώς σπαταλιέται περίπου το 40% των τροφίμων ετησίως, το οποίο μεταφράζεται σε 2,5 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που πάνε χαμένα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Full Harvest πιστεύει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διανομής που μπορεί να λυθεί με την ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων.

Το ένα τέταρτο του συνόλου των βρώσιμων προϊόντων σπαταλιέται στις φάρμες των ΗΠΑ και η αιτία είναι μια διασπασμένη αλυσίδα εφοδιασμού, που ιστορικά ήταν offline. Για ένα ευπαθές είδος, αυτό σημαίνει ότι τα πλεονάζοντα και ατελή προϊοντα δεν μπορούν να βρουν τρόπους να διοχετευτούν στην αγορά εγκαίρως. Η Full Harvest εργάζεται για την επίλυση αυτού του προβλήματος με την πρώτη διαδικτυακή αγορά μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) για πλεονάζοντα και ατελή προϊόντα, συνδέοντας τους αγρότες με τους παραγωγούς τροφίμων.

Η ιδέα πίσω από την Full Harvest προήλθε από μια επιθυμία να αλλάξει ριζικά το σύστημα τροφίμων προς το καλύτερο. Στόχος είναι να συνδράμει τις γεωργικές επιχειρήσεις να συλλέξουν ατελή και πλεονάζοντα προϊόντα για να τα πουλήσουν στην αγορά που προσφέρει. Παράλληλα καλούν τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αγοράζουν στην πλατφόρμα της, βοηθώντας τους αγρότες και τον πλανήτη.

Οι εταιρείες παραγωγής ανήκουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους, ο οποίος είναι απαραίτητο να αυτοματοποιηθεί και να μετακινηθεί στο διαδίκτυο για να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που έως τώρα δεν είχα λυθεί. Έτσι, η Full Harvest ασχολήθηκε με την ανάπτυξη κάποιας τεχνολογίας που περιλαμβάνει μια αγορά με αλγόριθμο αντιστοίχισης και διαφάνειας, ώστε οι αγοραστές να μπορούν να βλέπουν τι έχουν διαθέσιμο οι προμηθευτές. Δημιούργησε επίσης μια διαδικασία ελέγχου και επαλήθευσης από τρίτους για την παροχή συνεπών προδιαγραφών ώστε να μειωθεί η μέση ποσότητα προϊόντων που απορρίπτεται. Μάλιστα, ενώ ο μέσος όρος του κλάδου ανέρχεται στο 10%, ο μέσος όρος απόρριψης της εταιρείας είναι 1% έως 2%.

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ο αντίκτυπος της Full Harvest στη διατήρηση των τροφίμων μακριά από τις χωματερές πενταπλασιάστηκε, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να αναζητήσει πρόσθετα κεφάλαια για να συνεχίσει το έργο της. Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Telus Ventures ηγήθηκε του γύρου, με τη συμμετοχή νέων και υπαρχόντων επενδυτών. Σε συνδυασμό με παλαιότερες χρηματοδοτήσεις, η εταιρεία διαθέτει τώρα 34,5 εκατομμύρια δολάρια σε συνολική χρηματοδότηση.

Με το νέο κεφάλαιο, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας, να τριπλασιάσει το μέγεθος των ομάδων τεχνολογίας και προϊόντων της Full Harvest το 2022, να συνεχίσει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στη Βόρεια Αμερική και να προωθήσει τις προσφορές δεδομένων και γνώσεων αγοράς, όπως η διαθεσιμότητα προϊόντων, οι τιμές, οι προδιαγραφές, οι βιώσιμες προσφορές, η ποιότητα και η υποστήριξη προβλέψεων. Επιπλέον, ως επόμενο βήμα, η εταιρεία σχεδιάζει να εξασφαλίσει συνεργασίες γύρω από την τεχνολογία logistics για την περαιτέρω κλιμάκωση και την επέκταση των SKUs που είναι σε θέση να προσφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στα τρόφιμα

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Full Harvest είναι να λαμβάνει ένα ποσοστό από κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στην αγορά της. Μεταξύ του 2020 και του 2021, η εταιρεία τριπλασίασε τα έσοδά της, καθώς παρείχε διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού. Πίσω στο 2018, η Full Harvest είχε περίπου οκτώ υπαλλήλους- ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί σε 35. Η εταιρεία επεκτάθηκε επίσης γεωγραφικά, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Η Full Harvest δεν είναι η μόνη που ασχολείται με την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και την άντληση επιχειρηματικών κεφαλαίων για τις προσπάθειές της. Μόνο φέτος, είδαμε διάφορες εταιρείες, όπως τις TreeDots, OLIO, Imperfect Foods και άλλες πολλές να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την δράση τους για την μείωση του food waste. Ωστόσο, η Full Harvest υποστηρίζει ότι είναι μοναδική στο γεγονός ότι η τεχνογνωσία της είναι στην πλευρά των βιώσιμων προϊόντων και έχει αποδειχθεί ηγέτης στην ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων, γεγονός που την τοποθετεί μπροστά από την καμπύλη και στα δύο μέτωπα.

Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, μεταποιητών και καλλιεργητών, όπως η Danone North America. Η σημασία της δημιουργίας πιο βιώσιμων επιχειρήσεων δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής, ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και των ποτών. Με την online προμήθεια προϊόντων μέσω της Full Harvest αξιοποιούνται αποθέματα που διαφορετικά θα πήγαιναν στα σκουπίδια, πράγμα που αποτελεί ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Full Harvest Logo
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.