24 Απρ 2024
READING

Τι αναθεώρησε και τι υλοποίησε το 2021 η Jumbo

4 MIN READ

Τι αναθεώρησε και τι υλοποίησε το 2021 η Jumbo

Τι αναθεώρησε και τι υλοποίησε το 2021 η Jumbo

Σε ανασχεδιασμό της επενδυτικής της στρατηγικής προέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα η Jumbo, όπου λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει διεθνώς η πανδημία, ο όμιλος έχει αναπροσαρμόσει τις συνθήκες που αφορούν στις επενδυτικές του δαπάνες.

Έχοντας αποκτήσει οικόπεδα στο Ιάσιο και στο Σιμπίου της Ρουμανίας, βλέπει την εν λόγω βαλκανική χώρα ως έναν τόπο, όπου μπορεί να επενδύσει δημιουργώντας τα επόμενά του καταστήματα, τα οποία προς το παρόν έχει θέσει σε αναμονή λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση έκανε και το βήμα να δημιουργήσει ένα τελικά κατάστημα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, με προγραμματισμό λειτουργίας στα τέλη του 2021. Η πανδημία οδήγησε τη Jumbo να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος στη Ρουμανία, ενώ ήδη από το καλοκαίρι η αλυσίδα παιχνιδιών και ειδών σπιτιού είχε αναγγείλει ότι μεταθέτει για το 2022 την ίδρυση ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα. 

Στο επίκεντρο η συγκράτηση των επενδυτικών δαπανών

Η συγκράτηση των δαπανών σε όλους τους τομείς αλλά και η στρατηγική που εφαρμόζει η Jumbo σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, όπου το κόστος αγοράς προϊόντων και οι εισαγωγές τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, των ακριβότερων μεταφορικών αλλά και των πρώτων υλών, έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε συγκράτηση των δαπανών της αλλά και στην συγκράτηση των οικονομικών της επιδόσεων. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, έχει επιλέξει εντός του 2022, να σταματήσει να προμηθεύεται περίπου το 25% από τους συνολικά 40.000 κωδικούς που πουλάει, προκειμένου να μην κληθεί να τα πληρώσει ακριβότερα τα προϊόντα και σε μία προσπάθεια να αποφύγει, ει δυνατόν, να περάσει ευρύ ποσοστό αυξήσεων προς τους τελικούς καταναλωτές. Ειδικότερα, περίπου το 70% των προϊόντων της Jumbo προέρχονται από την Κίνα, όπου λόγω των υπερτιμολογήσεων η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία προχώρησε σε διακοπή προμηθειών και συνεργασιών με προμηθευτές εκεί, αναζητώντας προμηθευτές σε βαλκανικές χώρες αλλά και στην Τουρκία, για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις που δημιουργούνται στα ράφια της.

Το project στο Ισραήλ

Δεδομένων των συνθηκών που προαναφέρθηκαν και ένα ακόμη φιλόδοξο πλάνο, που σχετίζεται με την επέκταση στο Ισραήλ όπου η Jumbo έχει υπογράψει συμφωνία με τον τοπικό όμιλο, Fox, ο οποίος έχει αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων της ελληνικής αλυσίδας στη συγκεκριμένη χώρα, έχει προς το παρόν παραμείνει ανεκπλήρωτο. 

Πωλήσεις που αγγίζουν τα μεγέθη του 2019

Παρόλ’ αυτά ο όμιλος του Απόστολου Βακάκη δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζεται σημαντικά σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων. Κι αυτό γιατί το 2021 κατέγραψε πωλήσεις που ήταν κατά 19,87% υψηλότερες σε σχέση με το 2020, όπου σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα το προηγούμενο έτος ήταν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κλειστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρονιά που έκλεισε πρόσφατα υπολείπεται κατά περίπου 2% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2019, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία για την επιχείρηση. Με υψηλή ταμειακή ρευστότητα η Jumbo φαίνεται μέχρι στιγμής ικανή όχι μόνο να διατηρεί τις δυνάμεις της, αλλά και να τις ενισχύει σταδιακά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στις 30 Ιουνίου του 2021 ήταν 755 εκατ. ευρώ, από 665 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου του 2020, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στη μείωση των αγορών από τη μία χρονιά στην άλλη. 

Στην Ελλάδα κατάφερε να έχει πωλήσεις μεγαλύτερες κατά 32% εντός του 2021 σε σύγκριση με το 2020, στην Κύπρο αντίστοιχα αυξημένες κατά περίπου 15%, στη Βουλγαρία ελαφρώς αυξημένες κατά 0,5% και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου Covid-19. Ισχυρά παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και στη Ρουμανία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο που μας πέρασε να μειωθούν οι πωλήσεις κατά 9,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο δωδέκατο μήνα του 2020, ενώ συνολικά οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν σε αυτή τη χώρα κατά περίπου 7%. 

Ένα γεγονός που ήρθε να δυσχεράνει μεταξύ άλλων τη λειτουργία της αλυσίδας ήταν και οι διαδοχικές απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα περίπου 800 κοντέινερ που έρχονταν προς την Ελλάδα και με στόχο να τροφοδοτήσουν τη Jumbo, να υποχρεωθούν να επιστρέψουν και πάλι στη χώρα προορισμού τους, καθώς η παράδοσή τους στο ελληνικό λιμάνι κατέστη ανέφικτη.  

Ο όμιλος πάντως δίνει σημαντική βαρύτητα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πράσινες επενδύσεις, έχοντας ξεκινήσει μέσα στο 2021 την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 25 κτίριά του σε Ελλάδα και Κύπρο και με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτροδότηση. Σε αυτό το πλαίσιο η Jumbo υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο, γεγονός που θα οδηγήσει συνολικά την παραγωγή ρεύματος στις δύο αυτές χώρες σε 12.593MWh το χρόνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.