20 Απρ 2024
READING

Το Spotify λανσάρει clickable διαφημίσεις στα podcasts

3 MIN READ

Το Spotify λανσάρει clickable διαφημίσεις στα podcasts

Το Spotify λανσάρει clickable διαφημίσεις στα podcasts

Όταν το 2006 δύο φίλοι στη Σουηδία σκέφτονταν πώς θα υλοποιήσουν την ιδέα τους για τη δημιουργία μιας ψηφιακής μουσικής πλατφόρμας για να ακούει κανείς εύκολα online μουσική, ίσως δε φαντάζονταν ότι η έμπνευσή τους, το σημερινό Spotify, θα έφτανε να γίνει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα ηχητικού περιεχομένου στον κόσμο.

Πιθανόν να μη φαντάζονταν, βέβαια, και την ολοένα αυξανόμενη αγάπη του κοινού για το audio content, που πλέον έχει επεκταθεί ως έννοια για να περιλαμβάνει τα podcasts, που σήμερα θεωρούνται η πιο «hot» κατηγορία ψηφιακού περιεχομένου.

Σήμερα, λοιπόν, το Spotify χρησιμοποιούν περισσότεροι από 365 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα, και η εταιρεία υποστηρίζει ότι κατέχει το 36% της διεθνούς αγοράς streaming. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των ακροατών ανεβαίνει, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, πλέον, ο χρόνος που αφιερώνεται από το κινητό στην ακρόαση, ξεπερνά εκείνον που αφιερώνεται στα social media, το βίντεο και τα παιχνίδια.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι επόμενο να δημιουργηθεί η ανάγκη για την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων προώθησης και διαφήμισης στα πλαίσια της πλατφόρμας, τουλάχιστον καλύτερων από ηχητικά αποσπάσματα που θυμίζουν ραδιοφωνικές διαφημίσεις και απαιτούν από τον ακροατή να πληκτρολογήσει κάτι, κάπου. Εκτός αυτού, είναι και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στο πιο άμεσο πλαίσιο των social media, η οποία επίσης προχωρά τάχιστα, που επιβάλλει στα μέσα όπως το Spotify να βρουν πιο έξυπνες λύσεις monetization για τους πελάτες και τους δημιουργούς τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το TikTok διευρύνει τις δυνατότητες του social commerce

Έτσι, το Spotify λανσάρει κάρτες CTA (Call To Action), προκειμένου να κάνει τις διαφημίσεις του περισσότερο διαδραστικές και προσιτές. Οι κάρτες έχουν κείμενο που μπορεί ο δημιουργός να τροποποιήσει, εντυπωσιακά γραφικά και άμεσα CTA κουμπιά. Οι κάρτες εμφανίζονται στην εφαρμογή μόλις αρχίζει να παίζεται μια διαφήμιση και εμφανίζονται ξανά όταν ο χρήστης έχει ολοκληρώσει ένα επεισόδιο και εξερευνά την εφαρμογή. Για να υποστηρίξει τις clickable διαφημίσεις, το Spotify χρησιμοποιεί το εργαλείο Streaming Ad Insertion, που δημιούργησε για τα podcasts του το 2020 και διαθέτει την ανάλογη σουίτα εφαρμογών.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής διαφήμισης του Spotify, Jay Richman, είπε ότι το λανσάρισμα του εργαλείου αυτού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του φορμάτ, που όσο περνάει ο καιρός θα εμπλουτίζεται με περισσότερες διαδραστικές δυνατότητες. Brands που ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις clickable διαφημιστικές κάρτες, όπως η Ulta Beauty, δηλώνουν ευχαριστημένες από την interactive δυνατότητα και την ευκολία που παρέχει το νέο εργαλείο. Υποστηρίζουν ότι τραβά την προσοχή του ακροατή και πως, πράγματι, χάρη σε αυτό έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο site τους. Μάλιστα, το traffic είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που προέρχεται από τις μη-clickable διαφημίσεις.

Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι οι δημιουργοί περιεχομένου στην πλατφόρμα δε χρειάζεται να κάνουν καμία έξτρα ενέργεια για να ενεργοποιήσουν τις CTA κάρτες, τις οποίες δε θα έχουν την εναλλακτική να αποφύγουν ούτε οι premium συνδρομητές της εφαρμογής, μια απόφαση που πάρθηκε ακριβώς για να ενισχύσει τους δημιουργούς, που ουσιαστικά δημιουργούν και ανεβάζουν το περιεχόμενό τους δωρεάν, και να τους δώσει ένα εργαλείο monetization.

Τη δύναμη που έχει το trend τού podcast αυτήν τη στιγμή δείχνει να την έχει αντιληφθεί το Spotify, που πρόσφατα προχώρησε σε αγορές εταιρειών περιεχομένου podcast αλλά και δημιουργίας σχετικής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων τις Megaphone και Whooshkaa.

Έτσι, μετά το TikTok, που επίσης εξελίσσει τις δυνατότητές του, ώστε να κάνει clickable τα προϊόντα που παρουσιάζουν στα βίντεό τους οι δημιουργοί του, στον χώρο του social commerce, που υπολογίζεται ότι, ήδη, το 2021 ξεππέρασε, μόνο στις ΗΠΑ, τα 36 δισεκατομμύρια, μπαίνει δυναμικά και ο κυρίαρχος των podcasts.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.