23 Απρ 2024
READING

Η Samsung αναμένει αύξηση κερδών 52% εν μέσω της κρίσης των ημιαγωγών

3 MIN READ

Η Samsung αναμένει αύξηση κερδών 52% εν μέσω της κρίσης των ημιαγωγών

Η Samsung αναμένει αύξηση κερδών 52% εν μέσω της κρίσης των ημιαγωγών

Μια αλματώδη άνοδο κέρδους εκμετάλλευσης της τάξης του 52% αναμένεται να ανακοινώσει η Samsung για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 – σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην εντυπωσιακή άνοδο οδήγησε η σοβαρή έλλειψη ημιαγωγών τους τελευταίους μήνες, που αύξησε τη ζήτηση για τα memory chips της Samsung και βελτίωσε τον κύκλο των εργασιών της σε αυτόν τον βραχιονά της.

Η εταιρεία κατέχει την ηγετική θέση στην παραγωγή ημιαγωγών μνήμης και θεωρείται ένας από τις κορυφαίους κατασκευαστές στον κλάδο της ηλεκτρονικής αλλά και μεταξύ των βασικών προμηθευτών εξαρτημάτων σε άλλες εταιρείες της Big Tech. Μάλιστα, μεταξύ των πελατών της συμπεριλαμβάνονται η Apple και η Sony.

H διαταραχή που δημιούργησε η έλλειψη ημιαγωγών προκλήθηκε από το κλείσιμο εργοστασίων στην Ασία εξαιτίας της πανδημίας και από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, και οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα στην αγορά, που ανάγκασαν brands όπως την Apple και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους και να καθυστερήσουν τις παραγγελίες τους. Έτσι, χάρη και στα υψηλότερα περιθώρια κέρδους που της επέτρεπαν τα συμβόλαιά της, αλλά και στην υποτίμηση του κορεατικού νομίσματος, η Samsung ωφελήθηκε ώστε να πετύχει κέρδη 11,5 δισεκατομμυρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, που μάλιστα είναι τα υψηλότερα για την αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η άνοδος αυτή δεν εξέπληξε τους αναλυτές, που μάλιστα είχαν προβλέψει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κέρδους. Η Samsung, ωστόσο, εξηγεί ότι ο στόχος δεν επετεύχθη εξαιτίας μπόνους που έδωσε στους υπαλλήλους της, αλλά του κόστους των διαφημιστικών ενεργειών της για τα κινητά της.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Xi’an στην κεντρική Κίνα, που βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου, καθώς η Samsung δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον βαθμό στον οποίο τα μέτρα εναντίον του κορονοϊού στην περιοχή έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του. Από την άλλη, η εταιρεία ετοιμάζει νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ημιαγωγών στο Τέξας, που θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επένδυση του κολοσσού στις ΗΠΑ, και οι οποίες θα λειτουργούν πλήρως στα τέλη του 2024.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Tesla αντιμετώπισε την άλλειψη ημιαγωγών και σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη

Πάντως, τόσο ο αναλυτές όσο και η ίδια η Samsung δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον της παραγωγής και διαθεσιμότητας των ημιαγωγών, εκτιμώντας ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2022, επηρεάζοντας πολλές επιχειρήσεις σχεδόν στον ίδιο βαθμό που αυτό συνέβη το 2021. Μέσα του κλάδου αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης σε σύσκεψη στην Samsung Mobile τον περασμένο Νοέμβριο, όπου συμμετείχαν και στελέχη από δεκάδες μεγάλους κατασκευαστές και προμηθευτές εξαρτημάτων κινητών, και όπου το συμπέρασμα ήταν ότι ο κλάδος των smartphones θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς παρακάμπτει το Amazon τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και από άλλες εταιρείες, όπως η Toshiba, η πρόβλεψη μάλιστα της οποίας κάνει λόγο για προβλήματα και μέσα στο 2023, ειδικά για τις μικρότερες εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.