16 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Lufthansa και άλλοι αερομεταφορείς πετούν με άδεια αεροπλάνα;

3 MIN READ

Γιατί η Lufthansa και άλλοι αερομεταφορείς πετούν με άδεια αεροπλάνα;

Γιατί η Lufthansa και άλλοι αερομεταφορείς πετούν με άδεια αεροπλάνα;

Μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη οι ακυρώσες πτήσεων και η χαμηλή κινητικότητα στα ταξίδια, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον προελαύνει σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν πτήσεις με ουσιαστικά άδεια αεροπλάνα, εξαιτίας ενός ορισμένου νόμου που τους το επιβάλλει, αν θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους για απογείωση και προσγείωση στα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η Lufthansa θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει αυτήν τη σεζόν συνολικά 18.000 «άδειες» πτήσεις, που κανονικά θα ακύρωνε λόγω έλλειψης επιβατών, μοιάζει τουλάχιστον αναμενόμενο το ειρωνικό σχετικό tweet της Greta Thunberg: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου κλιματικής ανάγκης…», που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες τόσο των αερομεταφορέων όσο και των ακτιβιστών της κλιματικής αλλαγής για τις επιπτώσεις που έχουν οι περιττές πτήσεις στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι αεροπορικές εταιρείες τις πολυπόθητες θέσεις απογείωσης και προσγείωσης στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα συγκεκριμένο υψηλό ποσοστό πτήσεων. Στην παρούσα φάση, που το επιβατικό κοινό απέχει από τα ταξίδια λογω ταξιδιωτικών περιορισμών και από τον φόβο του Covid, οι εταιρείες αναγκάζονται να πετούν τα αεροσκάφη τους ουσιαστικά άδεια, απλώς και μόνο για να φτάσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Μέχρι πριν από την πανδημία, η ευρωπαϊκή ρύθμιση όριζε ότι κάθε εταιρεία πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον το 80% των πτήσεών της για να κρατά τις θέσεις της, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 50%, λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης εξαιτίας της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο, βέβαια, που τα πράγματα έδειχναν κάπως καλύτερα, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό θα αυξηθεί εκ νέου στο 64% στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, η παραλλαγή Όμικρον έχει πλέον τεράστιο αντίκτυπο στον ταξιδιωτικό κλάδο, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω μείωση αυτού του μίνιμουμ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Lufthansa τον Δεκέμβριο, ότι από τον χειμερινό προγραμματισμό της χρειάστηκε να ακυρώσει 33.000 πτήσεις, δηλαδή το 10% του συνολικών, αλλά και ότι θα πραγματοποιήσει 18.000 περιττές κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ η θυγατρική της, Brussels Airlines, αναμένει να πραγματοποιήσει 3.000 πτήσεις χωρίς επιβάτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι ο υπουργός Μεταφορών του Βελγίου υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροποή αίτημα να αλλάξει ο νόμος, ώστε να σταματήσει η «περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανοησία. Tα υψηλά επιπεδα μόλυνσης που δημιουργούνται από αυτές τις πτήσεις είναι τελείως αντίθετα με τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει, αναφερόμενος στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει μέχρι το 2030 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55%.

Διαβάστε ακόμα: Google Flights| η νέα λειτουργία με τις εκτιμώμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ταξίδια

Παράλληλα, εκτός από τη Lufthansa, και εταιρείες όπως η Air France και η KLM ζητούν κάποια ευελιξία από τους θεσμούς. Ο ολλανδικός αερομεταφορέας, λόγου χάρη, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αν η υπενθύμιση της σεζόν ειναι πολύ απογοητευτική, ως αεροπορική εταιρεία μπορεί να βρεθείς στην κατάσταση είτε να χάσεις τις θέσεις σου επειδή ακυρώνεις πτήσεις ή να πετάς με μισοάδειο αεροσκάφος».

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση, καθώς η επιβολή των μίνιμουμ ποσοστών στις εταιρείες σκοπό έχει να εξασφαλίσει έναν υγιή ανταγωνισμό, που να επιτρέπει σε νέους αερομεταφορείς να επωφελούνται από τις θέσεις που δε χρησιμοποιούνται επαρκκώς.

Παρόμοιοι περιορισμοί ίσχυαν και στις ΗΠΑ, όπου όμως τα υποχρεωτικά μίνιμουμ ποσοστά καταργήθηκαν για το διάστημα μέχρι τις 26 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας, πλην ορισμένων περιπτώσεων που αφορούν συγκεκριμένα κεντρικά αεροδρόμια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.