Η Ιαπωνία συνεργάζεται με τον Bill Gates και τις ΗΠΑ για νέο πυρηνικό αντιδραστήρα

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (JAEA) και η Mitsubishi Heavy Industries Ltd πρόκειται να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την εταιρεία venture του Bill Gates για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα υψηλής τεχνολογίας στο Γουαϊόμινγκ. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα υπογράψουν συμφωνία αυτόν τον μήνα, ώστε η JAEA και η Mitsubishi Heavy Industries να παρέχουν τεχνική υποστήριξη και δεδομένα από τους δικούς τους προηγμένους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.

Η TerraPower, μια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που ιδρύθηκε από τον Gates για να φέρει επανάσταση στα σχέδια των πυρηνικών αντιδραστήρων, πρόκειται να ανοίξει το εργοστάσιο Natrium στο Γουαϊόμινγκ το 2028. Η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει χρηματοδότηση για να καλύψει το ήμισυ του έργου ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Terrapower είχε αρχικά διερευνήσει την προοπτική κατασκευής πειραματικού πυρηνικού σταθμού με την κρατική China National Nuclear Corp, μέχρι που αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους εταίρους μετά τον περιορισμό των πυρηνικών συμφωνιών με την Κίνα από την κυβέρνηση του Donald Trump.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες επίσης ελπίζουν να κατασκευάσουν και να εξάγουν προηγμένους αντιδραστήρες. Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, έχει μια πικρή ιστορία με την απόσυρση του πρωτότυπου προηγμένου αντιδραστήρα Monju το 2016, ένα έργο που κόστισε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά έδωσε ελάχιστα αποτελέσματα και χρόνια διαμάχης. Η δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην πυρηνική ενέργεια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, σε συνδυασμό με ατυχήματα και κανονιστικές παραβάσεις, οδήγησε στο κλείσιμο της εγκατάστασης Monju.

Παρά τα καταστροφικά ατυχήματα του παρελθόντος, όπως το Three Mile Island και το Τσερνομπίλ, που έχουν επηρεάσει έντονα την κοινή γνώμη και έχουν δημιουργήσει μια εύλογη προκατάληψη γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, πιστεύεται ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, η παραγωγή της έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετές χώρες στρέφονται προς την κατεύθυνση της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Οι κορυφαίοι διεκδικητές σε αυτόν τον χώρο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γαλλία. Η Κίνα έχει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, έχοντας προσθέσει δύο νέους αντιδραστήρες το 2020.