26 Απρ 2024
READING

Οι πλατφόρμες live shopping προετοιμάζονται για το 2022

6 MIN READ

Οι πλατφόρμες live shopping προετοιμάζονται για το 2022

Οι πλατφόρμες live shopping προετοιμάζονται για το 2022

Tο Livestream Shopping είναι κάτι περισσότερο από μια τάση. Αυτήν τη στιγμή είναι ο πιο καθιερωμένος τρόπος αγορών στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, όπου οι ζωντανές πλατφόρμες κυριαρχούν στην καταναλωτική αγορά.

Το Livestream Shopping είναι ένα μείγμα ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι θεατές αγοράζουν προϊόντα online από influencers που επιδεικνύουν τα τελευταία τους ευρήματα μέσω ζωντανών επιδείξεων και άμεσων πωλήσεων. Αλλά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικιακές αγορές που βασίζονται στην τηλεόραση, οι θεατές δεν είναι παθητικοί και αλληλεπιδρούν με τον οικοδεσπότη και τους άλλους θεατές κατά τη διάρκεια των ζωντανών συνεδριών, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν την άνοδο του live shopping στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό πίεση για να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους το 2022. Η αμερικανική αγορά εμπορίου livestream είναι σε μια κατάσταση ραγδαίας ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023, ενώ παράλληλα, ο ανταγωνισμός αυξάνεται.

Η μορφή αυτή του βίντεο κυριαρχείται από ορισμένες νεοφυείς εταιρείες, όπως οι NTWRK, Whatnot και Firework, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες livestream σε διάφορες εταιρείες λιανικής πώλησης. Ταυτόχρονα, ο χώρος του livestreaming με δυνατότητα αγορών έγινε ξαφνικά πιο πολυπληθής με την είσοδο ψηφιακών γιγάντων όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube της Google και το TikTok στο χώρο. Αυτές οι πλατφόρμες βασίζονται στην κλίμακα και στον μεγάλο αριθμό δημιουργών τους για να κυριαρχήσουν στον τομέα.

Η εισχώρηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών σημαίνει ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις live shopping αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πρόκληση και ανταγωνισμό. Για να διατηρήσουν τη δυναμική τους το νέο έτος, επενδύουν σε όλα, από το marketing και την αύξηση του προσωπικού μέχρι την πρόσληψη περισσότερων πωλητών.

Μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube διπλασίασαν φέτος το livestreaming, φιλοξενώντας συχνότερα εκδηλώσεις πώλησης, καθώς έχουν αντιληφθεί την τάση αυτή. Για να αποκρούσουν τον ανταγωνισμό, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν στα ταμεία τους για να ενισχύσουν τις προσφορές τους και να κάνουν τις εξειδικευμένες πλατφόρμες τους πιο mainstream.

Όλο αυτό καταδεικνύει ότι το 2022 ξεκινά μια μάχη ανάμεσα στους ψηφιακούς γίγαντες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις livestreaming, οι οποίες θα επεκτείνονται και θα προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Εταιρείες livestreaming

Σε διάστημα μόλις δύο ετών, η Whatnot έγινε ο πρώτος αμερικανικός μονόκερος livestream shopping με αποτίμηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Whatnot έχει έσοδα λαμβάνοντας ένα ποσοστό 8% από κάθε συναλλαγή στην πλατφόρμα της. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα οικονομικά της ή το σύνολο των μελών της, αλλά λέει ότι έχει εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, οι οποίοι ασχολούνται με αθλητικές κάρτες και κάρτες ανταλλαγής Pokemon, φιγούρες δράσης και κόμικς.

Τώρα, η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της σε δημοφιλείς κατηγορίες όπως η vintage μόδα, τα αθλητικά παπούτσια και τα βιντεοπαιχνίδια, με τη βοήθεια των πωλητών της. Τα ρετρό παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών κονσολών και παιχνιδιών της Nintendo, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα σημάδια ανάπτυξης. Οι πωλήσεις της κατηγορίας έχουν δείξει ότι αυξάνονται κατά 300% από μήνα σε μήνα.

Προκειμένου να υποστηρίξει τους πωλητές και τους αγοραστές καθώς αναπτύσσεται, η Whatnot σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της από 110 άτομα σε 250 άτομα μέσα στη χρονιά, με περισσότερες προσλήψεις να αναμένονται για τις ομάδες μηχανικής, marketing και λειτουργίας της.

Παράλληλα κατασκευάζει νέα εργαλεία marketing και ανάλυσης για να βοηθήσει τους πωλητές να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις τους. Από την πλευρά των προϊόντων, αναπτύσσει λειτουργίες ανταλλαγής μηνυμάτων από άτομο σε άτομο και ανακάλυψης προϊόντων για να βοηθήσει στην προώθηση κοινοτήτων γύρω από τον αυξανόμενο αριθμό κατηγοριών της. Σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει περισσότερο διαδραστικό περιεχόμενο, όπως παιχνίδια και κουίζ, στις ροές της.

Η αντίστοιχη εφαρμογή live shopping NTWRK στοχεύει επίσης σε influencers ως πωλητές, αλλά ρίχνει τα δίχτυα της στους κόσμους της τέχνης και του streetwear. Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα που ερευνά φεστιβάλ όπως το Art Basel και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλλιτέχνες, tastemakers και δημιουργούς. Επίσης, έχει στο στόχαστρό της εξειδικευμένους τομείς όπως τα κόμικς, οι κάρτες συναλλαγών και οι ιαπωνικές μάρκες. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με μάρκες όπως η Vans, η Nike, η Adidas και η Foot Locker.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το κλειδί για το live commerce είναι οι πραγματικά ενδιαφέροντες και συναρπαστικοί δημιουργοί που κάνουν live περιεχόμενο σε συχνή βάση και πωλούν προϊόντα με υψηλά ποσοστά μετατροπής. Το επόμενο έτος, το NTWRK σχεδιάζει να δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει περισσότερα φεστιβάλ γύρω από την ποπ κουλτούρα και ιστορικά γεγονότα, όπως η Ημέρα του Πολέμου των Άστρων, ο Μήνας Ιστορίας των Μαύρων, οι τελικοί του NBA και ακόμη και η Εβδομάδα Διαδικτύου.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει ήδη συνεργασίες με εφαρμογές που έχουν επικαλυπτόμενα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, έχει ένα κανάλι στο Snapchat και άλλες εφαρμογές, οι οποίες, όπως και το NTWRK, αποτελούν κόμβους για νεότερους χρήστες ηλικίας 18-34 ετών ή για hip-hop heads.

Το livestream shopping για τους πωλητές

Παράλληλα με τις εφαρμογές για τους καταναλωτές, υπάρχει και μια άλλη πλευρά της βιομηχανίας livestream shopping που υπάρχει για την εξυπηρέτηση των λιανοπωλητών. Οι πάροχοι τεχνολογίας live video επιτρέπουν στις μάρκες να φιλοξενούν ταυτόχρονα livestreams με δυνατότητα αγορών στους δικούς τους ιστότοπους και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους.

Πολλές εταιρείες θεωρούν ότι το video shopping είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να εμπλακούν και να δημιουργήσουν στους καταναλωτές συναισθήματα γύρω από τις μάρκες τους και ότι θα αλλάξει ριζικά το εμπόριο. Μάλιστα, πλήθος εμπορικών σημάτων έχουν καταφέρει να βρουν επιτυχία σε εικονικά ραντεβού για ψώνια ένας προς έναν με τους πελάτες τους. Το εμπόριο μέσω livestream μπορεί να αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία για τους μικρότερους εμπόρους αλλά και τις μεγάλες μάρκες να παρουσιάσουν τι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες και τους θεατές τους, με τον πιο προσοδοφόρο τρόπο.

Φέτος, η Firework έλαβε έγκριση από τον πάροχο πληρωμών American Express με τη μορφή επένδυσης. Η τεχνολογία της έχει τροφοδοτήσει livestreams για λιανοπωλητές από την Heinz και την Muji, καθώς και βίντεο μικρής διάρκειας. Στο πλαίσιο της επέκτασής της, η υπηρεσία business-to-business εστιάζει τις προσπάθειές της σε ψηφιακά εγγενείς μάρκες, αφού πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με τον κατασκευαστή μαξιλαριών και πετσετών FluffCo.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, καθώς εξελίσσεται το live video shopping, οι εφαρμογές που είναι πιο πιθανό να επιτύχουν θα είναι εκείνες που θα μπορούν να καλλιεργήσουν τη δέσμευση με τους δημιουργούς τους. Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες θα αντιγράψουν χαρακτηριστικά από τις ήδη εξειδικευμένες, οπότε η απλή παροχή υπηρεσιών livestreaming δε θα είναι αρκετή. Ωστόσο, οι εταιρείες livestreaming φαίνονται προετοιμασμένες και αποφασισμένες να εντείνουν τον ανταγωνισμό και να μην επιτρέψουν να μείνουν πίσω.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.