NFTs και πνευματικά δικαιώματα: Γιατί ο Tarantino επιμένει να πουλήσει τα σενάριά του ως NFTs;

Τον περασμένο Νοέμβριο, o Quentin Tarantino ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει  ως NFTs αποσπάσματα του χειρογράφου του σεναρίου του για το Pulp Fiction, με τις χειρόγραφες παρατηρήσεις και διορθώσεις του. H αντίδραση της εταιρείας παραγωγής της θρυλικής ταινίας ήταν άμεση: του έκανε μήνυση για παραβίαση συμβολαίου και καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τώρα, λίγο πριν από τη δίκη, που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, ο Tarantino επανήλθε με νέα ανακοίνωση για δημοπρασία NFTs. Ως αντίδραση, η Miramax θα μπορούσε να απαιτήσει το μπλοκάρισμα της δημοπρασίας, μέχρι το ζήτημα να επιλυθεί στο δικαστήριο.

Η αντιδικία αυτή αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα προάγγελο άλλων ανάλογων διαφωνιών, όσο τα NFTs μάλιστα συνεχίζουν να αποκτούν εξαιρετική δημοφιλία και το blockchain και τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να εισχωρούν και στην ποπ κουλτούρα. Γιατί θέτει ζητήματα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται, εξού και το ενδιαφέρον στον νομικό κόσμο αλλά και τους ειδικούς επί των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλο για την έκβαση αυτής της υπόθεσης, που αναμένεται να δώσει τον τόνο για το μέλλον.

Ασφαλώς και στο συμβόλαιο του 1990 του Quentin Tarantino με τη Miramax δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τα ανύπαρκτα, ίσως και ως concept ακόμα τότε, NFTs, κάτι που κάνει τις διεκδικήσεις και των δύο πλευρών, που χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς το συμβόλαιο ως βάση, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Όσον αφορά τα κίνητρα και την επιμονή του Tarantino να διαθέσει τα NFTs του, πολλοί υποστηρίζουν ότι θέλει αφενός να εκμεταλλευτεί τη νοσταλγία για τα ‘90s και το hype που έχουν αυτήν τη στιγμή τα NFTs· αλλά επισημαίνουν ότι, αφετέρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, αν και ίσως η αυθεντικότητα με την οποία αντιστοιχούν τα NFTs να μπορεί να παραλληλιστεί με ένα απλό κομμάτι χαρτί, αφού το έργο ουσιαστικά ειναι κώδικας φυλαγμένος σε blockchain, είναι αδιαμφισβήτητη όμως η δυνατότητα που έχουν να αποκτήσουν ιλιγγιώδη αξία, δεδομένης της σύνδεσής τους με τα κρυπτονομίσματα. Εξάλλου, ένα από τα ακριβότερα έργα όλων των εποχών (69 εκατομμύρια δολάρια) πουλήθηκε πρόσφατα και ήταν ένα NFT του καλλιτέχνη Beeple. Δε θα προκαλούσε λοιπόν εντύπωση αν μαθαίναμε ότι η Miramax θα προτιμούσε να είχε σκεφτεί πρώτη να πουλήσει ένα απόσπασμα σεναρίου του Tarantino ως NFT.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τα NFTs, έρχονται τα DAOs – όσα πρέπει να ξέρουμε

To αν όντως η κίνηση του σκηνοθέτη και σεναριογράφου αποτελεί καταπάτηση συμβολαίου και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων είναι αμφίβολο, και κάτι που η Miramax πρέπει να προσπαθήσει να αποδείξει, δεδομένου ότι, όπως λέει και η πλευρά του Tarantino, όντως το συμβόλαιο τού επιτρέπει την αναπαραγωγή του αυθεντικού του σεναρίου και αυτό ακριβώς κάνει – ή για την ακρίβεια, όπως σχολίαζε τον Νοέμβριο το Hollywood Reporter, ούτε καν αυτό: ο αγοραστής δε λαμβάνει κάποια εικόνα του σκαναρισμένου σεναρίου, αλλά μια «απόδειξη» του μοναδικού κώδικα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της εικόνας. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφα αυτού του έργου θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, πανομοιότυπα, αφού μόνο ο κώδικας που οδηγεί σε αυτά είναι ουσιαστικά μοναδικός.

Η Miramax προσπαθεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Tarantino να δημιουργήσει αυτά τα NFTs, γιατί το δικαιώμά του για την αναπαραγωγή του ίδιου του σεναρίου τού δίνεται από το συμβόλαιο. Πρόκειται λοιπόν για μια υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων για δυνατούς λύτες, λένε οι ειδικοί, που πιστεύουν ότι η διαμάχη αυτή ενδιαφέρει πολλούς, δημιουργούς και παραγωγούς ή εκδότες – αν και δύσκολα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ακόμα και μετά από αυτήν την καθοριστική δίκη, καθώς όσο περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι και επίδοξοι συλλέκτες ή δημιουργοί NFTs, τόσο οι διαφορετικές παράμετροι θα πληθαίνουν.