26 Απρ 2024
READING

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

8 MIN READ

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

Οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα πάντα, από τις επιλογές των καταναλωτών ως την ικανότητα των κατασκευαστών να καλύψουν τη ζήτηση. Καθώς πολλοί καταναλωτές ελπίζουν σε μια νέα αρχή το 2022, η εν εξελίξει πανδημία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων στα τρόφιμα και τα ποτά, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο COVID-19 θα αποτελέσει τελικά παρελθόν.

Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση των τριών από τις μεγαλύτερες τάσεις που προβλέπεται ότι θα επηρεάσουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών το 2022.

  1. Η γενιά Z θα επικρατήσει και θα διαμορφώσει τις τάσεις

Πριν από μια δεκαετία, οι millennials- γεννηθέντες μεταξύ 1981 και 1996- εισέρχονταν στην ενηλικίωση και επρόκειτο να διαμορφώσουν την κοινωνία με τη στάση τους απέναντι στην τεχνολογία και τα κοινωνικά ζητήματα, το σχετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αγοραστική τους δύναμη.

Τώρα, οι Gen Z-ers – άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 – αρχίζουν να μπαίνουν στην ενηλικίωση. Η εντελώς νέα οπτική τους για την κοινωνία και το περιβάλλον, και το ενδιαφέρον τους για την ηθική παραγωγή, τη βιωσιμότητα και τα τοπικά τρόφιμα είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις τροφίμων.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι Gen Zers έχουν αγοραστική δύναμη μεταξύ 29 και 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αν και μεγάλο μέρος των χρημάτων που καταγράφηκαν σε αυτή τη μελέτη προήλθε από επιδόματα. Και, ενώ οι καταναλωτές της γενιάς Z δήλωσαν ότι τα τρόφιμα αποτελούν την πρώτη τους καταναλωτική προτεραιότητα, δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη βιωσιμότητα, τη διατροφική αξία και την ηθική των εταιρειών που παράγουν αυτό που τρώνε.

Η εταιρεία Impossible Foods, που παράγει κρέας με βάση τα φυτά, έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις απόψεις και τη συμπεριφορά της Γενιάς Z και διαπίστωσε ότι οι νεότεροι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν τρόφιμα με βάση τα φυτά και λιγότερο κρέας προκειμένου να σώσουν το περιβάλλον. Μια έρευνα της εταιρείας ανακάλυψε ότι το 73% αυτών είναι αισιόδοξοι για τη συμβολή τους στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κάθε νέα μάρκα σήμερα γνωστοποιεί την ιστορία της αποστολής της, τις πτυχές της βιωσιμότητας, τη φιλανθρωπία και τη δέσμευση να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο σημαντικά στο εγγύς μέλλον. Στον τομέα των τροφίμων, η παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού αλλάζει εντελώς, καθώς οι εταιρείες CPG και οι προμηθευτές τους μετατοπίζονται από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στην αναζήτηση τρόπων για να γίνουν τα τρόφιμα πιο τοπικά. Έχει διαπιστωθεί ότι το 74% των Gen Z-ers δηλώνουν ότι η καλλιέργεια τροφίμων σε τοπικό επίπεδο βοηθάει στη βιωσιμότητα, ενώ περίπου το 50% ότι η εισαγωγή τροφίμων δεν είναι βιώσιμη.

Έτσι, πολλές μάρκες πλέον επικεντρώνονται σε τοπικές παραγωγές, κάτι που θα συνεχίσει να κλιμακώνεται το 2022. Η πανδημία ανέδειξε τις πιθανές δυσκολίες με τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ επίσης ενίσχυσε την επιθυμία των καταναλωτών να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους και υπογράμμισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της μια μακρά αλυσίδα εφοδιασμού.

Αν και ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα που παρασκευάζονται μέσω νέων τεχνολογιών μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα στους παλαιότερους, πιο παραδοσιακούς καταναλωτές, η γενιά Z θα τα βοηθήσει να επιτύχουν στην αγορά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η νέοι της γενιάς Ζ έχουν την τάση για αλλαγή της διατροφής τους, καθώς πολλοί γίνονται vegan προκειμένου να αντιμετωπίσουν και ενδεχομένως να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ζώων. Η μη κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων (ή η μείωση τους) είναι απαραίτητη, καθώς έτσι βελτιώνεται η προσωπική υγεία, η κλιματική αλλαγή, η ευεξία και η σύνδεση με τον πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης: Πόσο vegan είναι η γενιά Z;

  1. Το κρέας φυτικής προέλευσης παίρνει νέες μορφές

Παρά ορισμένες αποθαρρυντικές πρόσφατες εκθέσεις κερδών από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που παρασκευάζουν κρέας φυτικής προέλευσης, πολλοί αναλυτές λένε ότι ο τομέας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022. Ωστόσο, τα είδη που θα οδηγήσουν τη φετινή ανάπτυξη θα είναι πολύ διαφορετικά από τα κλασικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης που έγιναν ανερχόμενη τάση πριν από λίγα χρόνια.

H προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δεν είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2024, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως, με έρεισμα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της υγείας τους.

Πολλές εταιρείες έχουν εναρμονιστεί με την προτίμηση αυξανόμενων καταναλωτών σε vegan προϊόντα μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, η οποία έχει ήδη μια γκάμα plant-based τροφίμων, λάνσαρε δύο νέες προσθήκες για να αξιοποιήσει την ανάπτυξη της vegan και της χορτοφαγικής διατροφής: Vrimp και vEGGie. Επιπλέον, η Danone βελτίωσε τη γεύση και την υφή του γάλακτος βρώμης, αμυγδάλου και σόγιας.

Πλέον, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που κάνουν μεγάλα βήματα στην υφή, χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστατικά, τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής. Ενώ οι πρωτεΐνες σόγιας, σιταριού και μπιζελιού ήταν μερικά από τα μεγαλύτερα βασικά συστατικά του κρέατος φυτικής προέλευσης, πολλά συστατικά πλέον ανανεώνονται.

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για μια ποικιλία γεύσεων, λειτουργιών και διαφορετικών ειδών φυτικών πρωτεϊνών στα τρόφιμά τους και, γι’ αυτό, οι κατασκευαστές πρέπει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αρκετές εταιρείες κρέατος με βάση τα φυτά έχουν αναπτύξει νέα τεχνολογία για να τελειοποιήσουν περισσότερα plant based είδη που μοιάζουν με κρέας.

Τα αναλογικά προϊόντα κρέατος που παρασκευάζονται μέσω ζύμωσης θα αλλάξουν επίσης το παιχνίδι όσον αφορά τις μορφές και τις υφές. Αν και δεν είναι φυτικής προέλευσης αυτά καθαυτά, οι σχεδιαζόμενες κυκλοφορίες από εταιρείες όπως η Meati και η Aqua Cultured Foods χρησιμοποιούν μύκητες για να μιμηθούν τη δομή και την υφή των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος.

Άλλες νέες τεχνολογίες βοηθούν τους κατασκευαστές τροφίμων φυτικής προέλευσης να παράγουν πιο ρεαλιστικά προϊόντα. Τα φυτικά λίπη, που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Juicy Marbles, ενσωματώνονται σε αυτά τα νεότερα προϊόντα για να δημιουργήσουν μια πιο ρεαλιστική γεύση και αίσθηση στο στόμα. Οι εταιρείες φυτικής προέλευσης πειραματίζονται επίσης με καλλιεργημένα λίπη, όπως γίνεται με τη συνεργασία της Silva Sausage με την Mission Barns για την παραγωγή ενός φυτικού λουκάνικου με πραγματικό ζωικό λίπος που αναπτύσσεται από κύτταρα.

Γενικά, οι ισχυρισμοί περί βιολογικών προϊόντων και καλής διαβίωσης των ζώων οδηγούν στην ανάπτυξη του χώρου των τροφίμων και ποτών. Οι πωλήσεις των προϊόντων που αναφέρουν ισχυρισμούς για την ευημερία των ζώων έχουν αυξηθεί κατά 27% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η πανδημία παρείχε ένα ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη, αλλά ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί στο 6,6% για το 2021.

3. Η εξάπλωση της επώνυμης προσέγγισης

Για δεκαετίες, προϊόντα όπως οι ανανάδες Dole, οι μπανάνες Chiquita και τα μούρα Driscoll’s έδωσαν μια επώνυμη όψη στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ το τμήμα των πράσινων λαχανικών ήταν γεμάτο με ανώνυμα, γενικά ευπαθή προϊόντα. Όμως, όλο και περισσότερο, τα χορταρικά φέρουν επωνυμία εταιρειών, όπως η Bowery, η Gotham Greens και η Square Roots ως έναν τρόπο να διαφημίσουν τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές παραγωγής τους ή να συνδέσουν τον πελάτη με την ακριβή φάρμα όπου καλλιεργήθηκαν.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 68% των αγοραστών θα πληρώσουν περισσότερα για τα προϊόντα που είναι επώνυμα σε σχέση με τις επιλογές ιδιωτικής ετικέτας ή τις μη επώνυμες επιλογές. Η επωνυμία γίνεται πιο διαδεδομένη ανάλογα με τη γενιά, με τα 2/3 των millennials και των Gen Z-ers να θεωρούν σημαντικό τα φρέσκα προϊόντα που αγοράζουν να είναι επώνυμα, σε σύγκριση με λιγότερο από το ήμισυ των Gen X και των baby boomers.

Η τάση της επωνυμίας που διεισδύει στα λαχανικά έχει περάσει και στα θαλασσινά, όπου εταιρείες όπως η Scout Canning και η Luke’s Lobster υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα. Τα θαλασσινά επηρεάζονται από ανησυχίες όπως η υπεραλίευση, τα μικροπλαστικά και η υγεία των ωκεανών, οι οποίες έχουν δώσει ώθηση στο branding.

Επιπλέον τάσεις του 2022

Η επίδραση του ιού θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, με λειτουργικά συστατικά όπως τα προσαρμογόνα, δηλαδή ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φυτική ιατρική για την ισχυριζόμενη σταθεροποίηση των φυσιολογικών διαδικασιών και την προώθηση της ομοιόστασης, τα νοοτροπικά, δηλαδή φάρμακα, συμπληρώματα και άλλες ουσίες που υποστηρίζεται ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα τις εκτελεστικές λειτουργίες, την προσοχή, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα ή τα κίνητρα, σε υγιή άτομα, και τα CBD να εισέρχονται σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Επιπλέον, το νέο έτος αναμένεται να δώσει ώθηση στην ιδιωτική ετικέτα, καθώς ο πληθωρισμός, η μείωση των αποταμιεύσεων και τα προϊόντα καλύτερης ποιότητας προσελκύουν νέους καταναλωτές στην κατηγορία ή φέρνουν πίσω εκείνους που επέλεξαν πιο οικεία εμπορικά σήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες CPG που δεν αντιμετωπίζουν μόνο υψηλότερα έξοδα αλλά και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα συνεχίσουν να βλέπουν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού να διαταράσσουν τις δραστηριότητές τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.