19 Απρ 2024
READING

Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

4 MIN READ

Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

Σε μία έντονα ανταγωνιστική αγορά, αυτή των προϊόντων τεχνολογίας, το Πλαίσιο έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό κανάλι πωλήσεων που προέρχεται από την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ταυτόχρονα όμως έχει επιτύχει να προσαρμόσει στη λειτουργία του και νέες δραστηριότητες όπως αυτή της εισαγωγής και εμπορίας λευκών συσκευών στην Ελλάδα, μία κατηγορία που μέχρι πρότινος ήταν κάτι που δεν απασχολούσε την δραστηριότητα της επιχείρησης. 

Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία σε νέα δεδομένα της εκάστοτε εποχής δεν αποτελεί κάτι άγνωστο για την αλυσίδα. Άλλωστε, όταν ιδρύθηκε η επιχείρηση το 1969 από τον Γιώργο Γεράρδο, ο οποίος ήταν τότε φοιτητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Πλαίσιο ξεκίνησε να εμπορεύεται στο πρώτο του κατάστημα της οδού Στουρνάρη, είδη σχεδίου και χαρτοπωλείου.

Από τότε βέβαια η εταιρεία εξελίχθηκε κατά κύριο λόγο σε μία εταιρεία πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, ενώ άμεσο επακόλουθο της δραστηριότητάς της ήταν και το άνοιγμα στις λευκές – οικιακές συσκευές πριν την έλευση της υγειονομικής κρίσης. Η είσοδος στην κατηγορία των λευκών συσκευών έφερε ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο και την δυνατότητά της να παραμένει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς παρά το διαρκώς αυξανόμενο εκτόπισμά της. Στο εξάμηνο του 2021 το Πλαίσιο πούλησε κατά 150% περισσότερες οικιακές συσκευές σε όρους αξίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Σε αυτό το γεγονός ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή συγκρίνεται με το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου τα φυσικά καταστήματα ήταν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κλειστά.

Η δύναμη των logistics και η προσέλκυση 350.000 νέων πελατών

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση βασίστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη δυναμική που τις προσφέρουν τα logistics. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εντός του 2020, χρονιά κατά την οποία τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έκανε 1.500.000 παραδόσεις, επενδύοντας στα έξυπνα logistics, ενώ κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από 350.000 νέους πελάτες. Μάλιστα, την ίδια χρονιά κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 11,8% από τα 317 εκατ. ευρώ του 2019 στα 354,6 εκατ. ευρώ του 2020.

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει η εταιρεία στα logistics είναι το γεγονός ότι από το 2008 και ύστερα η Πλαίσιο δαπάνησε περί τα 30 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μαγούλας, ενώ το 2009 προέβη σε επένδυση 8 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μάνδρας. Ταυτόχρονα όμως η επενδυτική τάση που επιδεικνύει στον τομέα των logistics είχε συνέχεια καθώς τον Δεκέμβριο του 2021 εξαγόρασε εγκαταστάσεις logistics στην Ελευσίνα, συνολικής επιφάνειας 6.313 τ.μ. σε οικόπεδο 16.402 τ.μ. από την εταιρεία ξυλείας, Ακρίτας. Η επένδυση για το εν λόγω ακίνητο ανήλθε στα 2,85 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποθηκευτική δυνατότητα του Πλαισίου. 

Συνέχισε την έντονα ανοδική πορεία και το 2021

Έντονα ανοδική ήταν και η πορεία της επιχείρησης στη διάρκεια του 2021, κάτι που αποτυπώθηκε με σαφήνεια και στα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπου ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 29% σε σύγκριση με αυτόν του 2020, ανερχόμενος στα 303,48 εκατ. ευρώ, έναντι 234,9 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση για το 2020. Οι λευκές συσκευές συνέχισαν να τραβούν την ανηφόρα των πωλήσεων με αύξηση 131% στο εννεάμηνο, αντικατοπτρίζοντας πλέον σχεδόν το 10% των συνολικών πωλήσεων για το Πλαίσιο στην περίοδο αυτή με 28,66 εκατ. ευρώ. Ένας ακόμα τομέας ο οποίος ενίσχυσε την ευρύτερη ανάπτυξη του πλαισίου τόσο στη διάρκεια του 2020 όσο και στη διάρκεια του 2021 ήταν η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών, καθώς σημαντική ήταν η συμβολή της τηλεργασίας στην αγορά νέων συσκευών αυτής της κατηγορίας. 

Ευρύτερη επιδίωξη για το Πλαίσιο είναι να εκπληρώνει αποτελεσματικά μία omnichannel στρατηγική με κεντρικούς άξονες το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και τα in-house call centers για την εξυπηρέτηση των πελατών της από ανθρώπους που εκπαιδεύει η ίδια η αλυσίδα. Ένα ακόμα στοιχείο που ανέδειξε η πανδημία ήταν η δυναμική της επιχείρησης στη διανομή που αποτελεί βασικό παράγοντα εξυπηρέτησης, χτίζοντας τη σχέση με τον σύγχρονο και απαιτητικό καταναλωτή.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.