25 Απρ 2024
READING

Η KFC λανσάρει plant based κοτόπουλο

3 MIN READ

Η KFC λανσάρει plant based κοτόπουλο

Η KFC λανσάρει plant based κοτόπουλο

Μετά τα πιο συνηθισμένα και ευρέως διαδεδομένα plant based burgers και λουκάνικα, εισέρχεται σιγά σιγά στην αγορά και το plant based κοτόπουλο, και η KFC ετοιμάζεται για ένα δοκιμαστικό λανσάρισμα, προσθέτοντάς το στο μενού της στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Οι τάσεις στην αγορά αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών, που δείχνουν ολοένα σαφέστερα να στρέφονται σε τροφές με φυτική βάση, θέλοντας να προστατεύσουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αγορά plant based κρέατος αναμένεται να ανέβει κατά 20,4% μέχρι το 2028, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των καταναλωτών για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, με τις οποίες επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον η κτηνοτροφική βιομηχανία.

Ήδη, βλέπουμε μεγάλα brands της παραγωγής plant based τροφίμων να συνεργάζονται με αλυσίδες εστιατορίων και fast food, που θέλουν να εμπλουτίσουν τα μενού τους με vegan και plant based επιλογές, τις οποίες προτιμούν καταναλωτές που ενδιαφέρονται επιπλέον για την υγιεινη διατροφή, καθώς συνήθως αυτού του τύπου τα burgers ή λουκάνικα είναι χαμηλά σε γλουτένη και λιπαρά.

Στην περίπτωση της KFC, η συνεργασία γίνεται με την Beyond Meat, η οποία μάλιστα είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 7% μετά την ανκοίνωση του λανσαρίσματος, έπειτα από μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία υποχώρησε κατά 48%.

Το νέο μενού θα είναι διαθέσιμο δοκιμαστικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για όσο τα αποθέματα το επιτρέπουν. Είναι σύνηθες εξάλλου για τα περισσότερα εστιατόρια να προσφέρουν πιλοτικά στα μενού τους plant based επιλογές, ώστε να αξιολογήσουν την αποδοχή και την επιτυχία στο κοινό τους.  Ήδη, η KFC, πριν από αυτό το ευρύ λανσάρισμα, είχε τρέξει ορισμένες δοκιμές με το προϊόν, σε συγκεκριμένα καταστήματα, ως μια πρώτη ανίχνευση. Αυτός ο αναβρασμός στο plant based και vegan τοπίο των τροφίμων έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό, καθώς τα περισσότερα μεγάλα brands δημιουργούν τα δικά τους προϊόντα. Για παράδειγμα, κοτόπουλο με φυτική βάση αναπτύσσει αυτήν την περίοδο και η Impossible Foods, ανταγωνίστρια της Beyond Meat.

Πάντως, από την πλευρά της εταιρείας δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη γεύση του νέου προϊόντος, που πιστεύουν ότι εύκολα θα μπορούσε κανείς να το προτιμήσει από το αυθεντικό. Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του προέδρου των αμερικανικών KFC, αναφορικά με τη συνεργασία με την Beyond, «Η αποστολή από την πρώτη μέρα ήταν απλή – να φτιάξουμε το παγκοσμίου φήμης Kentucky Fried Chicken από φυτά. Και τώρα, περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα, μπορούμε να πούμε “αποστολή εξετελέσθη”».

Πάντως, το νέο προϊόν δε θα διατίθεται ως vegan, αφού το πιάτο θα ετοιμάζεται στους ίδιους χώρους που ετοιμάζονται και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Γι’ αυτό η εταιρεία επισημαίνει ότι δεν απευθύνεται στους vegans, αλλά σε όσους θέλουν να μειώσουν τη ζωική πρωτεΐνη που καταναλώνουν, «χωρίς να στερηθούν το comfort food», ενώ δεν έχουν γίνει vegans.

Σε παρόμοια διαδικασία δοκιμών βρίσκονται λοιπόν και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως η Burger King, αν και όλοι στις ΗΠΑ περιμένουν το plant based burger των McDonald’s, το McPlant, που είναι διαθέιμο ήδη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι vegan, και είναι επίσης δημιουργημένο σε συνεργασία με την Beyond Meat.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.