27 Απρ 2024
READING

Ποια είναι η αλήθεια για τη μεγάλη παραίτηση;

4 MIN READ

Ποια είναι η αλήθεια για τη μεγάλη παραίτηση;

Ποια είναι η αλήθεια για τη μεγάλη παραίτηση;

Ο Νοέμβριος του 2021 ήταν μία χρονιά όπου σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλείες τους, κάτι που εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο να ερμηνευτεί. Το γνωστό σε όλους μας φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, απασχόλησε αρκετά τη χρονιά που πέρασε.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τάση αποτέλεσε απόρροια μίας γενικότερης οικονομικής και ψυχολογικής μετατόπισης. Οι εργοδότες πάλευαν χωρίς μεγάλη επιτυχία να δελεάσουν το προσωπικό να επιστρέψει σε κλάδους. Ωστόσο η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη από αυτό που δείχνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 πάνω από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, αποτελώντας το υψηλότερο επίπεδο παραιτήσεων μέχρι σήμερα. Ακολούθησε μία μέτρια μείωση της συγκεκριμένης τάσης τους επόμενους μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο). Μάλιστα τη προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι υπήρχαν 10,6 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Νοεμβρίου και 6,9 εκατομμύρια άνεργοι, αντιστοιχώντας περίπου σε 1,5 θέσεις εργασίας ανά άνεργο.

Διαβάστε επίσης: Η Μεγάλη Παραίτηση: και οι CEO παραιτούνται

Από τη σκοπιά των οικονομολόγων η παραίτηση ερμηνεύεται ως ένας τρόπος έκφρασης της αισιοδοξίας. Κι όμως, όλες αυτές οι παραιτήσεις του 2021 ήρθαν σε αντίθεση με μια ευρύτερη οικονομική εικόνα, η οποία παραμένει δύσκολο να ερμηνευτεί με σιγουριά. Οι χρηματικές απολαβές που προσέφεραν οι κυβερνήσεις στους ανθρώπους ως μέσο διευκόλυνσης εξαιτίας της δύσκολης συνθήκης της πανδημίας που τάραξε τον πλανήτη, σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Παρόλα αυτά το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί απότομα καθώς ανέρχεται μόλις στο (4,2%). Από την άλλη το συνολικό ποσοστό των ενεργών εργαζομένων αγγίζει το (61,8%).

Λίγο πιο συγκεκριμένα οι ουσιαστικές αιτίες της εγκατάλειψης του εργασιακού περιβάλλοντος ποικίλουν αρκετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών οι κορυφαίοι λόγοι παραίτησης σχετίζονται με την έλλειψη επαρκούς φροντίδας των παιδιών αλλά και με την έντονη ανησυχία των ανθρώπων αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας όπως η μετάλλαξη Omicron. Παράλληλα σχετίζεται άμεσα και με την αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών, υψηλότερων αμοιβών καθώς και με τη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Πως οι εταιρίες μπορούν να αναστρέψουν το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας

Ορισμένοι κλάδοι της βιομηχανίας αντιμετωπίζουν  υψηλότερα ποσοστά παραίτησης συγκριτικά με κάποιους άλλους, όπως για παράδειγμα η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, η φιλοξενία, το λιανεμπόριο και η υγειονομική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή αρκετές βιομηχανίες που προσφέρουν χαμηλές αμοιβές είχαν περισσότερες κενές θέσεις εργασίας παρά υπαλλήλους, δημιουργώντας ένα χάσμα, το οποίο διευρύνεται συνεχώς.

Η τρέχουσα ανταγωνιστικότητα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι προσωρινή. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στο περιθώριο, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εκτός εργατικού δυναμικού λόγω ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια και πρόκειται να επανέλθουν δυναμικά στο χώρο όταν η κατάσταση με την πανδημία εξομαλυνθεί. Παρόλο που η συμμετοχή στην αγορά εργασίας παρατήρησε μικρή άνοδο τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλά συγκριτικά με τα προ πανδημικά επίπεδα.

Οι γονείς σταματούν να εργάζονται

Παράλληλα αρκετοί γονείς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους εξαιτίας του Covid, διαφυλάσσοντας την υγεία τους. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια λιγότερες εργαζόμενες μητέρες, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Γυναίκες με πτυχία πανεπιστήμιου και δυνατότητα remote απασχόλησης εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το κλάδο των εκπαιδευτικών.

Πιθανότατα κάτι τέτοιο να συμβαίνει εξαιτίας της άνισης κατανομής της εργασίας από το σπίτι εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων. Με την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Omicron να αλλάζει και πάλι τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα κέρδη που συγκεντρώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα καταφέρουν να διατηρηθούν.

Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας χρονιάς, στην οποία τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ. Ωστόσο την ίδια στιγμή κυριαρχεί το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή είναι πολύ πιθανό οι επιχειρήσεις να κλείσουν προσωρινά τις πόρτες τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.