26 Απρ 2024
READING

Το νέο luxury φουτουριστικό μοντέλο της Mercedes

3 MIN READ

Το νέο luxury φουτουριστικό μοντέλο της Mercedes

Το νέο luxury φουτουριστικό μοντέλο της Mercedes

Η Mercedes ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα ολοκαίνουριο πλήρως εξοπλισμένο πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το EQXX, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να διανύσει μέχρι και 997 χιλιόμετρα με μία μόλις φόρτιση. Το νέο φουτουριστικό luxury αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από μία σειρά ανακυκλωμένων αλλά και βιώσιμων υλικών όπως είναι οι ίνες μανιταριών, οι κάκτοι σε αλεσμένη μορφή καθώς και διάφορα υπολείμματα τροφών.

Σε πρώτη φάση η Mercedes για το συγκεκριμένο όχημα έχει πραγματοποιήσει δοκιμές προσομοίωσης υπολογιστή και όχι σε πραγματική συνθήκη οδήγησης. Ωστόσο σχεδιάζει να επιδείξει τις δυνατότητες του αυτοκινήτου πραγματοποιώντας ένα ρεαλιστικό τεστ drive αυτή την άνοιξη.

Σε γενικότερο πλαίσιο η δημοφιλής εταιρεία αυτοκινήτων θέτει ως βασικό της στόχο οι μισές πωλήσεις της να προέρχονται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2025, ενώ μέχρι το 2030 θα είναι έτοιμη να εισέλθει εξ ολοκλήρου στον κόσμο των EVs. Έτσι μέσω του νέου μοντέλου EQXX η Mercedes εντάσσει ουσιαστικά στην παραγωγή ένα αυτοκίνητο, το οποίο συνδυάζει τεχνολογία μπαταρίας και ηλεκτροκινητήρα.

Διαβάστε επίσης: Η Mercedes τριπλασίασε τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και plug-in υβριδικών

H αντοχή του EQXX είναι αξιοσημείωτη καθώς η δύναμη της μπαταρίας είναι τόσο ισχυρή, που είναι σε θέση να καλύψει αρκετά μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να καλύψει έως και 214 χιλιόμετρα περισσότερο συγκριτικά με το μοντέλο EQS της Mercedes.

Το EQXX κερδίζει αυτά τα επιπλέον χιλιόμετρα σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του. Μπορεί δηλαδή να καλύψει περισσότερα από 9,5 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη απόσταση ανά κιλοβατώρα συγκριτικά με ένα μοντέλο της Tesla S Long Range.

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla παρόλες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Για να καταφέρουν να αγγίξουν ένα τέτοιο επίπεδο απόδοσης, οι designers της Mercedes επικεντρώθηκαν και στην αεροδυναμική, καθώς το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ γίνεται. Εκτός από τη σχετικά ελαφριά μπαταρία, διαθέτει τροχούς από μαγνήσιο και φρένα αλουμινίου. Τα ελατήρια στην ανάρτηση του EQXX είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ενισχυμένο με ίνες γυαλιού αντί για μέταλλο.

Ωστόσο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινήτου, τα οποία σχετίζονται με τη δομική ακεραιότητα του οχήματος σε περίπτωση σύγκρουσης, έχει συμπεριληφθεί το μέταλλο. Επιπλέον, σε αρκετά σημεία του οχήματος έχει συμπεριληφθεί ένα υλικό που ονομάζεται UBQ και έχει δημιουργηθεί από μία startup επιχείρηση στο Ισραήλ. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο υλικό δημιουργείται από απόβλητα των χώρων υγειονομικής ταφής όπως διάφορα πλαστικά, χαρτόνια καθώς και διάφορα υπολείμματα τροφών.

Εκτός από το υλικό UBQ, το EQXX χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά και σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου. Ένα υλικό που μοιάζει με δέρμα και έχει δημιουργηθεί από ρίζες μανιταριών, χρησιμοποιείται στα μαξιλάρια των καθισμάτων. Ένα άλλο υποκατάστατο δέρματος, κατασκευασμένο από ίνες κάκτου, χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ τα πατάκια έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από ίνες μπαμπού.

Η οροφή του αυτοκινήτου περιλαμβάνει ηλιακά πάνελ, μέσω των οποίων συλλέγεται συμπληρωματική ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματισμού, των φώτων αλλά και την οθόνη αφής του οχήματος. Συγκεκριμένα διαθέτει μια τεράστια touchscreen που εκτείνεται σε όλο το ταμπλό. Για ακόμη περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, τα τμήματα της οθόνης που δεν χρησιμοποιούνται έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φωτεινότητα.

Τέλος τόσο οι μηχανικοί όσο και οι designers της Mercedes προσπάθησαν να δώσουν στο σύστημα φωνητικού ελέγχου του αυτοκινήτου περισσότερη προσωπικότητα προσθέτοντας μια αρκετά εκφραστική φωνή. Το σύστημα εκπροσωπείται από ένα avatar σε ανθρώπινη μορφή. Η συγκεκριμένη φιγούρα βασίζεται στο πρότυπο της νεαρής Mercedes Jellinek, κόρης του Emil Jellinek, ενός πρώιμου (και ιδιαίτερα απαιτητικού) πελάτη της Daimler, της τωρινής μητρικής εταιρείας της Mercedes.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.